• 1970 meksika dünya kupasının unutulmaz yarı final mücadelesi. bir epik tiyatro sergilenmişti estadio azteca'da. stadı dolduran yüzbini aşkın taraftar bir şölene tanıklık etmişlerdi...
    roberto boninsegna, luigi riva, sandro mazzola, giacinto facchetti'li italya, sepp maier, berti vogts, karl heinz schnellinger, kaiser, uwe seeler, gerd müller ve wolfgang overath gibi bugün bile ezbere bildiğimiz oyuncuları bünyesinde barındıran almanya. bir de yedekten giren siegfried held de var ya neyse. efendim boninsegna ile öne geçer italyanlar. golde riva'nın parmağı, boninsegna'nın da yarım vole vurmuş ayağının parmağı vardır. sonra devreye almanlar girer. kaiser takımını ateşleyeme kalksa da, italyanların inter'li kaptanı facchetti'nin façasından geçilmemektedir. hayatı o gün itibarı ile yarılamaya hazırlanan otuzdörtlük uwe babanın gazı ile almanlar sağlı sollu gelirler gök mavilerin kalesine. bu güne kadar neden yolumun düşmediğini bir türlü kestiremediğim jürgen grabowski döktürmektedir. maçın ilk yarısında başka gol olmaz.
    ikinci yarı yine almanların dalga dalga geldikleri bir heyecan fırtınasına sahne olmuştur. seeler, müller herkes yoklar kaleyi. lakin kalede direnen vardır. enrico albertosi dimdik durmaktadır kalesinde. maçın belki de en kritik anı 67. dakikada yaşanır. kaiser, yapar yapacağını lakin hakem penaltıya hükmetmez. kaiser'in sorunlu omzu da bu anda devreye girer. almanlar değişiklik haklarını kullandıklarından, imparator sahada kalır. bizim sigi held'in bir şutu nerdeyse ağlara girecekken çizgiden çıkartır italyanlar. maç arık böyle bitecek derken, grabowski'nin ortasına schnellinger vurur, maça eşitlik gelir. schnellinger millî forma ile ilk golünü atmak için bir dünya kupası yarı finalini seçmiştir adeta. uzatmalarda gelen bu gol malumumuzdur zira futbol doksan dakika sürer ve almanlar kazanır.
    lakin papaz bu sefer pilav yemez. zira belki de futbol tarihinin en güzel uzatmaları yaşanır meksika'da. bir almanlar, bir italyanlar derken gol düellosuna sahne olur azteca. tam beş gol görür izleyiciler bu yarım saatlik sürede. son gol, maçı ve finalisti tayin ederken, altın bir çocuğun imzasını taşımaktadır...
    (bkz: gianni rivera)
  • yuzyilin maci (jahrhundertspiel) diye de adlandirilir.
    1:0 boninsegna (7.), 1:1 schnellinger (90.), 1:2 müller (95.), 2:2 burgnich (99.), 3:2 riva (104.), 3:3 müller (109.), 4:3 rivera (111.)
  • 90 dakika defans yapan italya'nin "yumurta kapiya gelince canlan" adli akdeniz felsefesini basariyla uyguladigi karsilasma oldugundan tarihe gecmistir bu mac. son dakikada ac milan'da oynayan ve 222 macta hic gol atmamis schnellinger gol atmasa almanya'nin italyan defansini gecemedigi mac olarak anilacakti, hatta anilmayacakti niye anilsin lan?

    almanya'nin attigi 3. golde kale cizgisi uzerinde tabir-i caizse basireti baglanan, ama daha duzgun bir turkceyle ifade etmek gerekirse uyuklayan rivera'nin kalecisinin bagirislariyla gaza gelip "ben bu golu atarim haci" demesi ve atmasi da ayri bir guzelliktir.

    beckenbauer'in kendini yere atip omzunu sakatlamasi da yesil sahalarda gormek istemedigimiz ama gorunce ironik ironik guldugumuz hareketlerdendir bu maca dair.
  • futbol tarihinin unutulmazlarından biri. tarihin en iyi maçlarından şüphesiz biridir. bazılarına göre en iyisidir, abartanlara göre de daha iyi gelmeyecektir. siz siz olun, görüntülerine bakın, bu oyuna neden aşık olduğunuzu hatırlayın.

    http://tr.eurosport.com/…2160557/blogpostfull.shtml
  • italya'nın almanya karşısında derbeder olacağı maçtır.
  • futbol otoritelerine göre gelmiş geçmiş en iyi futbol maçı kabul edilen maçmış. tabi o zamanları yaşamadığımızdan sadece özet görüntülerini izleyerek bu kanıya biz ulaşamıyoruz ama öyledir. 70ler ve öncesi futbol dönemleri de şimdikiler kadar heyecanlıymış. hatta daha iyi bile diyebiliriz belki.

    özet

    edit: ingiliz telegraph'a göre gelmiş geçmiş en iyi 20 maç ve tabi 1. sırada guess who?

    bu maçta almanya elenmiş, maçın verdiği hayvani yorgunlukla da italya bir sonraki adım olan finalde brezilya'ya 4-1 yenilerek kupadan olmuştur.
  • birçok futbol otoritesine göre yüzyılın maçı olarak kabul edilen 1970 meksika dünya kupası yarı finali.

    öyle bir maç ki oynandığı azteca stadyumunda bu maça özel bir plaka bulunmaktadır. üzerinde maçın tarihi ve skoruyla birlikte ispanyolca yüzyılın maçı anlamına gelen “partido del siglo” yazar. almanlar “jahrhundertspiel” der bu maça, italyanlar da “partita del secolo”

    uzatmalarında tam 5 gol atılan bu maçı kazanmanın ödülü (ödül mü ceza mı tartışılır) ise birçok otoriteye göre tüm zamanların en iyi milli takımı olan 1970 brezilyası ile karşılaşmaktır.

    bu maçı italyanın kazanmasıyla ortaya çıkan brezilya-italya finali bir dünya kupası finalinden çok daha fazlasıdır. o dönem jules rimet kupası adıyla oynanan dünya kupasını 3. kez kazanan ülke kupanın ebedi sahibi olmaya hak kazanacaktır. meksika’ya ceplerinde 2’şer kupayla gelen brezilya ve italya arasındaki final, kupanın ebedi sahibini belirleyecek maç haline gelmiştir.

    finalde sürpriz yaşanmaz. brezilya, rahat bir oyunla italya’yı 4-1 yenerek jules rimet kupasının ebedi sahibi olur. bu turnuvadan sonra kupanın tasarımı bugün bildiğimiz halini alırken adı da fifa dünya kupası olarak değişir.

    fifa’nın resmi youtube hesabı, turnuvanın 50. yılı nedeniyle geçtiğimiz günlerde yüzyılın maçının geniş özetini paylaştı.
hesabın var mı? giriş yap