• osmanlı devleti'nin avrupada toprak kazanamaması ve bir şii devleti olan safevilerin, mezhep konusunda devlet politakalarını uygun bulmamasından ötürü başlattığı savaştır.*

    tabi o zamanın siyasi ortamını bilemeyeceğimizden ötürü tamamen kişisel hissiyatımla söyleyebilirim ki; kanımca osmanlı'nın lale devri ile artan sorunları, iç savaşın ufukta görülmesinden ötürü, adeta bir sus payı vermek için yapılmış olması muhtemel savaştır.ki zaten savaş sonrası patrona halil isyanı patlak vermiştir.

    resmen savaş başlamasına rağmen, çeşitli ülkelerin* araya girmesiyle savaşın ilk 1 yılı kan dökülmemiştir.osmanlı devleti'nin rusya ile 1724 yılında imzaladığı istanbul antlaşması* ile iran sınırları içerisinde bulunan kafkasya'daki tüm toprakları bölüşmüşlerdir.yani müslüman olmayan bir devletle antlaşma yapılmış olması bile osmanlı devleti'nin iran'a mezhep politikası nedeniyle savaş açmadığını gösteriyor.

    tüm bu antlaşma ve işbirliğinde sonra, arkasına rusya desteğini alan osmanlı devleti kafkasyada fiilen savaşı başlatmıştır.ilk planda bir çok şehri ele geçiren osmanlı devleti, beklenmedik bir şekilde iran şahı i. hüseyin'in afganlara esir düşmesiyle savaş kazanıldı gözüyle bakmıştır.ancak türkmen soyundan gelen nadir şah'ın kafkasyadaki iran bölgesini eline geçirmesiyle beraber, safevi devleti'nin de desteğini alınca türkmenlerden oluşturduğu orduyla osmanlı'ya karşı saldırmıştır.osmanlı açısından hesapta olmayan bu olay sonrası yapılan savaşta, ilk başta osmanlı saflarında yer alan kürt aşiretlerinin de karşı tarafa geçmesiyle bozguna uğramıştır.

    savaş sonrası imzalanan hemedan antlaşması ile safevi-iran devleti, osmanlı'dan sadece son yıllarda kaybettiği toprakları istermiştir.

    belki osmanlı açısından uğradığı bozguna rağmen toprak anlamında az hasarla atlatılmış bir savaş olabilir.ancak patrona halil isyanı'na zemin hazırlayan bir savaş olmuştur.
  • isfahan'a kadar ulaşmıştır bazı osmanlı birlikleri,az daha kassalar orta asya civarına ulaşacaklarmış. tabii böyle mişlı mışlı tarih olmuyor,malum.
  • osmanlı iran savaşı olarak geçse de aslında bir osmanlı afgan savaşıdır. afganlar 1722'de safevileri yenmiş ve safevi tacını ele geçirmiştir. osmanlı bu karışık ortamda rusya ile anlaşarak iran sınırını genişletmeye çalışmış ve iran içinde ilerlemiştir. daha sonra afgan şah eşref hoteki hemedan yakınlarında karşılaştığı osmanlı ordusunu, ortak sünniliği kullanarak demoralize etmeyi ve mağlup etmeyi başarmıştır. yine de osmanlı saha mağlubiyetini masa galibiyeti* ile kapatmış, iran'ın batısı hakimiyetinde kalmıştır. şah eşref de osmanlı tarafından iran şahı olarak tanınma kazanımına sahip olmuştur. eşref hoteki'nin iran şahlığı ise nadir şah tarafından 1729'da sonlandırıldırılmıştır. safevilerin tekrar iran'a hakim olması ile sürpriz olmayan şekilde 1730'da yeni bir savaş başlamış, bu sefer sahada başarılı olan osmanlı masada* başarısız olarak saha kazanımlarının bir kısmını iran'a bırakmıştır.
hesabın var mı? giriş yap