• kırım'ın rusyanın eline geçmesine neden olan savaş.
    olay aslında rusyanın lehistan (polonya) soylularına karışması ile başlar. osmanlı o dönemde hala uluslararası alanda söz sahibidir. bu duruma müdale etmesiyle ruslar osmanlılara saldırır.
    kırım hanlığının desteğiyle savaş farklı cephelere sıçrar. lehistan ruslara ağır bir yenilgi sağlar. ancak kırım hanlığının kaybetmesi ve morada çıkan isyan soncunda işler değişir. özellikle çariçe ii. katerina, rus donanmasını baltık denizi'nden akdeniz'e göndermesi (ki ilktir) büyük bir yıkıma sahne olmuştur. rus donanması osmanlıları büyük bir yenilgiye uğratmıştır. hatta bu olaydan sonra rus donanması 1770 -1774 yılları arasında 5 yıl daha ege denizi'nde kalmıştır.
    osmanlılar balkanlarda bazı zaferler kazansa da gerçekleşen taht değişiklği sırasında küçük kaynarca antlaşması imzalanmıştır.

    (bkz: isimsiz savaş)
  • 21 temmuz 1774 tarihinde tahta yeni geçmiş olan osmanlı padişahı ı. abdülhamit, küçük kaynarca antlaşmasını imzalayarak savaşa son verdi. bu antlaşmayla kırım'a bağımsızlık verildi. ama rusya'nın asıl amacı bağımsız olan kırım'ı kısa bir süre sonra topraklarına katmaktı. 9 yıl sonra 1783 yılında rusya kırım'ı ilhak ederek resmen kendine bağladı.
  • 2.katerinaniin dedemiz 1.abdulhamudi hoplayıp böbrek yetmezliğinden ahirete goçtuğu savaştır.
  • ohhooo olum türkler rusları görüce ne yapacaklarını şaşırmışlar zaten hemen dalmışlar ..........
  • prusya kralı ii. friedrich bu savaşı "körlerle tek gözlülerin savaşı" olarak tanımlamıştı.
  • büyük rus osmanlı savaşı olarak literatüre giren savaştır.savaş ruslar’ın polonya’ya girmesi ile başlayıp osmanlı’ya gerileme dönemi başlatacak olan kaynarca antlaşması ile bitmiştir.osmanlı polonya devletinin ruslar tarafından ilhakını önlemek için girmesiyle başlamıştır savaşın ilk safhasında osmanlı’nın lehinde ilerlemiştir ancak 1769 baharında hotin kalesinin düşmesi ile rus lehine değişmiştir.rus donanmasının baltık denizi’nden,atlas okyanusu’nu geçip akdeniz’e gelerek çeşme limanında osmanlı donanmasını yaktığı savaştır.bu savaşa hiçbir avrupa devleti osmanlı’yı tek başına yenememiştir bu sebeple tarihi bir dönüm noktasıdır.bu savaştan sonra imzalanan kaynarca anlaşması ile osmanlı devleti dünyanın en güçlü devleti olma özelliğini kaybetmiştir.
  • günümüzde savaş gemilerinde görev yapan bir subay veya astsubaya, gemide morali etkileyen en önemli unsur nedir diye sorarsanız, alacağınız ilk yanıt ''yemek'' olacaktır.

    18. asrın ikinci yarısındaki osmanlı donanması ile ilgili anılarında fransız kaptan bonneval ise şunları yazmaktadır:

    ''osmanlı gemilerinde hiçbir düzen ve hiçbir disiplin yoktur. onlarda her şey karmakarışıktır. gıda dağıtımında eşitlik yoktur. her fert ayrı olarak ve işine geldiği şekilde yemek yer. bundan dolayı bir kaptan için mevcut yiyecek ile denizde ne kadar kalabileceğini evvelden kestirmek mümkün değildir.

    geminin güvertesi de boydan boya tahtadan yapılmış küçük barakalar ile doludur. bunlar mürettebata dükkan, kahve ve mutfak vazifelerini görürler. ışık geminin her tarafında ve gün ile gecenin her saatinde vardır. deniz harbine dair talim ve top egzersizleri bilinmeyen şeylerdir.

    bundan dolayı da bir osmanlı gemisini savaş durumuna getirmek ve harp yapacak hale koymak kadar güç bir şey yoktur. bataryalarda her çapta top bulunur. dolayısıyla mermileri kullanmak gerektiğinde, gerekli olanları seçmek ve onlara uygun hartuçları bulmak için meydana gelen karışıklığı hayal etmek kolaydır.''

    sayfa 273-274.

    <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

    ''denizler tükenmez bir membaı servet ve kuvvettir. milleti osmaniye ise tab'an denizci olmayabilir. lakin öyle bir memlekette oturmaktadır ki o memleket, vaz'an, mevkien, siyaseten, iktisaden, halen ve atiyyen denizlere hakim bir milletle meskun olmak ihtiyacındadır. asyayi osmani, kendisine böyle bir sahip buluncaya kadar suriş ve keşmekeşten kurtulamayacaktır.insanlar şeraiti muhite uymazlarsa yaşayamazlar. osmanlı türkleri ya denizci olmaya veya eski vatanlarının kızgın çöllerinde çobanlık etmeye mahkumdur.''

    mekteb-i bahriye-i şahane tarihi harbi muallimi
    ali haydar emir (alpagut), sayfa 283.

    (1768-1774 osmanlı rus savaşları 1770 çeşme deniz savaşı)
    hazırlayanlar: ali rıza işipek ve oğuz aydemir, denizler kitabevi.
hesabın var mı? giriş yap