837 entry daha
  • trabzonlu arapların kutlamadığı zafer.
  • kutlu olsun.

    ama kutlu olurken, zafer sanki çok büyük değilmiş gibi “askerin ayağında çarık yoktu, mordorlu orklar gibi ‘biz niye et yemiyoz?’ serzenişleri içinde sersefil zafer kazanıldı” triplerine ne gerek var? bu olunca zafer daha görkemli mi oluyor?

    osmanlı orduları içinde en donanımlı ve asker iaşesinin en iyi olanı çanakkale cephesindeki orduydu.

    ne iddia edildiği gibi çarıksız, ne de gökten indiği sanılan mollaların etkisi vardır.

    iyi eğitilmiş, donanımlı türk ordusunun zaferidir.
  • çanakkale geçilmez.

    görsel
  • (bkz: #150473125)
  • başta başkomutan ve kurucu liderimiz;
    bu vatan topraklarının bağrından çıkmış, geçmiş yüzyılın ve bu yüzyılın "tek kurtarıcısı"

    *(bazı şerefsizler kendilerine milliyetçi kimliği edinerek türk ve türk devleti düşmanlarını kurtarıcı diye bu ülkeye ittirmeye çalışıyor, uyanın diyeceğim de ülkenin yüzde 70'i bu ülkeden nefret eden insanla dolu, ram gaz da yok etmeye doğru hızla koşturuyorlar)

    gazi mustafa kemal atatürk olmak üzere, tüm kahraman gazilerimizi, tüm canını hiçe sayan şehitlerimizi saygı ve minnet ile anıyorum. vatan size borçludur.

    "çanakkale geçilmez!"
  • futbol maçı kadar değer görmeyen...
  • 109. yıl önce bu toprakları kanları ve canlarıyla bizlere ebedi vatan yapan aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyorum..

    çanakkale geçilmez!
  • 18 mart çanakkale zaferi'nin 109. yılında başta gazi mustafa kemal atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla rahmetle anıyoruz her ne kadar size layık olmasak da..
  • yine göklerden gelen aksakallı masalı dinletmeye çalışacaklar.

    kanma türk genci:

    bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı
    sen şehit oğlusun, torunusun sakın ha incitme atanı

    dur yolcu !
    soluklan hele, bak tarihe
    ne canlar verilmiş vatana, ülküye
    nasıl gelinmiş bu güne, hangi bedelle
  • çanakkale muharebeleri'nin ilk bölümünü oluşturan denizden yapılması planlanan yarma harekatını durdurmamız neticesinde kazandığımız zafer.

    çanakkale'de düzenlenen deniz ve kara harekatı gelecekteki çoğu planlamayı etkiledi. deniz harekatı, normandiya çıkartması öncesi müttefiklerce ciddi şekilde etüd edildi ve keşif, hedef tespiti, çıkarma noktalarını belirlenmesi, denizden kara hedeflerinin imhası vb konularında yol gösterici oldu. çanakkale kara savaşları ise almanların yıldırım savaşı doktrinini oluştururken kullandıkları auftragstaktik ve schwerpunkt için verilecek güzel örneklerle doluydu ve onlar da kara harekatını dikkatlice analiz etti. bu konuda en bilinen örnek mustafa kemal atatürk'ün kara harekatının en başında conkbayırı'nda cephaneleri kalmadığı için düşmandan kaçan askerleri durdurup süngü taktırarak oldukları yerde süngü taarruzu vaziyeti aldırması ve ilerleyen ingilizlerin bu durum karşısında duraklamasıdır. bu sayede ingiliz ilerlemesinin ivmesi kaybedilmiş, inisiyatif savunuculara geçmiş ve gelen türk takviyeleri o bölgedeki cephe hattını statikleştirmiştir. ayrıca çanakkale kara harekatı iletişimin önemini ortaya çıkardığından almanların 2.dünya savaşı'nda ürettikleri her tanka alıcı veya alıcı/verici özellikli telsiz koymalarına neden olmuştur çünkü gerideki karargahla cephenin en ileri kısmı arasında ve cephede aynı bölgede bulunan birlikler arasında bile yaşanan iletişim kopuklukları ve bunların neticeleri konusunda ciddi örnekler bu savaşta görülmüştür.

    konuyla ilgili gayet güzel hazırlanmış bilimsel eserler ve kişisel gayretlerle yazılan birçok harika çalışma mevcut. ancak savaşı, okuması sıkıcı harp cerideleri kayıtları üzerinden incelemek, konuyu tekdüze ve bazı yönlerden anlaşılmaz hale getirebiliyor. askeri teknoloji ve taktikler açısından ihtiyaç duyulan okumalar için maalesef yabancı kaynaklara, hatıralardan yola çıkılarak hazırlanmış yabancı internet sitelerine ve çok nadiren türkçe'ye çevrilmiş kitaplara başvurmak lazım. michael forrest'ın yazdığı çanakkale boğaz savunması ve g.s.patton'ın yazdığı gelibolu savunması ulaşılabilecek bu tipteki ender kitaplar. bizim tarafta genelkurmay'ın çıkardığı kitaplar da güzel analizler içerir. onun dışında bizde internet kaynakları çok berbat. genelde ya hacı-hoca hikayeleri ya da tekdüze hamaset laflarıyla dolu kopyala yapıştır siteler var.

    ekleme: gerçek zayiat sayısı hala bir muamma olup resmi rakamlar üzerinden yapılan tahminlere göre şehit, yaralı, kayıp, hastalıktan ölüm sayısının 220bin civarında olduğu tahmin ediliyor.
113 entry daha
hesabın var mı? giriş yap