• bu dünya sahiden bir pencere... gelen bakmış bir kere, sonra çekmiş gitmiş. şimdi biz bakıyoruz ve yakında biz de gideceğiz. sonraki gelenler de bize bakacak. bu böyle sürecek. değişecek insanlar, suretler, devirler, fakat hiç değişmeyecek galiba; mimarisine, tarihine, kültürüne değer veren paris gibi şehirler...
  • 'havuz başında oynayan çocukların nazi işgalini görecek olmaları iç burkmuştur.' demis bir yazar arkadas.

    1890 yilinda 8-10 yaslarinda olan fransiz cocuklar, birinci dunya savasi sonucunda almanya'nin aleyhinde versay antlasmasini imzalayip, almanlara ait olan alsace lorraine bolgesine el koyup yine savasta maglup olan alman yasitlarini madenlerde kole gibi calistirmis jenerasyonun bir parcasidir.

    ikinci dunya savasi ve yukselen nazi akimi ve nefreti tamamen versay anlasmasinin sonucudur. almanlar da fransa'ya girip bir nevi ocunu almistir. dunya savaslari ve siyaseti uzerine duygu masturbasyonu yapilamaz. bu video'dan da benzer sonuclar cikarilamaz. olaylara sebep-sonuc iliskisiyle bakmamak da obelekliktir.
  • video ayrı bir nostalji izlesene.com dan videoyu izlemek apayrı bir nostalji oldu bana.
  • tamamı ölü insanlardan oluşan görüntüler. ne tuhaf.
  • kadın-erkek herkesin epey şık olduğu; bodoslama yardıran at arabaları sağolsun notre dame'ın önü ve champs elysses'deki görüntülerin günümüz hindistan keşmekeşini andırdığı; ama en önemlisi, aradan geçen 130 yılda paris'te ne kadar az, hatta çok az şeyin değiştiği, şehrin hemen hemen aynı kaldığının görüldüğü görüntüledir.
  • güzel görüntülerdir . hepsini oturdum izledim ve günümüz ile çok fazla değişmediğini , sembol binaların hâlâ korunuyor olması harika.
  • kovboy filmlerini anımsattı bana nedense
  • fıskiyeler nasıl çalışıyor merak ettiren görüntülerdir
  • 2019da bile pek çok şey değişmemiş, nasıl olur ya fake mi acaba diye düşünenlere gelsin : paris'in şehirleşmesi konusunda fransızlar çok hassastır ve katı yasalarla korunur. old town tabir edilen,hani bizdeki kaleiçi - suriçi diye tanımladığımız eski ve tarihi yapıların bulunduğu şehir merkezindeki bir eve ufak tadilatlar yapmak bile ciddi izinlere tabidir. şehirleşme merkezden itibaren salyangoz formunu andıran sarmal bir şekilde devam ettirilir. gidenler görmüştür, havalimanından çıkışta geçtiğiniz çevreyolunda yeni yapıları görebilirsiniz. hadımköy'e benzetirim ben hep. giydirme cepheli, çelik konstrüksiyonlu yapılarla ancak şehrin çeperlerinde karşılaşırsınız. 50lerden sonra inşa edilmiş toplu konutlarla da banliyölerde. fransızlar kültürel değerleri konusunda milliyetçidir, muhafazakardır. çünkü kültürel birikimin elde edilmesi de tavra yansıması da yıllar alır, ve bunun etkilerinden sadece biri parisienne gibi bir kalıptır mesela.

    edit : pompidou center gibi modern mimarlığın örneklerinden olan istisnalar şehir merkezinde sayılabilir, ama belirttiğim gibi istisnadır. az katlıdır, ve simgesel bir yapıdır. kültürel ve turistik değeri vardır.
hesabın var mı? giriş yap