• dizel motorun üretim maliyeti daha yüksek olduğu için anormal olmayan olaydır.

    termal verim açısından bakarsanız dizel motorun verimi benzinli motordan daha yüksektir. yani bir kalorilik yakıt yakıldığında bunun daha yüksek oranı mekanik enerjiye çevrilir.

    bunun anlamı, yakılan bir karbon bazlı bileşikten daha çok enerji çekmektir ya da miktarda mekanik enerji üretmek için daha az kaloride karbon bazlı yakıt yakmak gerekir. bu yüzden karbondioksit emisyonlarına bakıldığında aynı güçlerde motorlarda zaten dizel motorların karbondioksit emisyonları düşüktür fakat dizelin yasaklanmak istenmesindeki mesele zaten karbondioksit emisyonu değildir.

    bildiğiniz gibi havanın yaklaşık %21'i moleküler oksijen gazı, %78'i de moleküler azot gazından oluşur. silindir içine aldığınız havadaki oksijen ile yakıtı yakarak basıncını yükselttiğiniz yakıt gaz karışımından mekanik enerji elde edebilirsiniz. mamafih bütün gazlar termodinamiğin ikinci kanunu gereği sıkıştırıldığında sıcaklıklarını artırmak zorundadırlar.

    dizel motor benzinli motora nazaran daha yüksek sıkıştırma oranına sahiptir. yani silindir içinde yanma sırasında daha yüksek basınca çıkarlar bu da sıcaklıklarının daha yüksek olmasına neden olur. mekanik enerji için sadece oksijen ile karbon bazlı yakıtı yakmak isteseniz de, sıcaklık yükseldikçe reaksiyonların doğası gereği havadaki %78 oranındaki azot gazı da birtakım reaksiyonlara girmeye başlar.

    benzinli motorda yanma sırasındaki sıcaklıklar dizel motor kadar yüksek olmadığından dolayı azot gazının bu tarz reaksiyonlara girme eğilimi düşük kalır ama dizel motordaki yüksek sıcaklıklar nedeniyle azot oksit bileşenleri nox dediğimiz gazlar ortaya çıkar. bu gazların küresel ısınmaya karbondioksit gazına nazaran daha fazla yol açtığı ve insan sağlığına daha zararlı olduğuna dair birçok çalışma yapıldı. nox emisyonları nedeniyle dizel motor aslında yasaklanmak isteniyor.

    reaksiyonların ve termodinamik çevrimin doğası gereği dizel motor her zaman benzinli motordan daha verimli çalışacaktır. yanma reaksiyonun direkt ürünü olan karbondioksit gazının emisyonu da bu nedenle muadil güçteki dizel motorlardan benzinli motordan her zaman düşük kalacaktır fakat mesele karbondioksit emisyonu değil azotoksit emisyonudur. bu da havada %78 oranında bulunan azot gazının bir sonucudur çünkü silindir içine hava alırken oksijen sen gel azot sen gelme diye bir ayrım yapamıyoruz.

    silindir içindeki maksimum sıcaklıklar aşağıya çekildikçe azot gazı daha inert kalarak reaksiyonlara bulaşmıyor ya da daha az bulaşıyor ve azot gazı silindire girdiği gibi çıkarak azot gazı olarak kalıyor. bu da benzinli motorların daha az azotoksit emisyonuna yol açmasına neden oluyor.
  • dizel motorlar yüksek sıkıştırma oranında çalışırlar. bir de turbo eklenince bu oran artar, yani patlama sırasındaki basınç daha yüksektir.

    yani motor bloğu, piston, piston kolları ve krank milinin daha mukavim olması gerekir. yine emisyondan dolayı ekzos sistemi daha daha karmaşıktır.

    yani maliyeti daha yüksektir. bu sebeple de pahalı olmak zorundadırlar.
  • dizel aracın pahalı olması sebebinin yakıtının daha ucuz olduğunu sanan yazar tespitidir.

    dostum, dizel aracın pahalı olması gerektirdiği dayanınıklılık sebebiyle kullanılması zorunlu olan bloktan, parçalardan geliyor. kısacası üretim maliyeti daha fazla olduğu için pahalı.

    ayrıca dizel araç 4 lt yakarken benzinli araç 6 litre 7 litre yakıyor kısacası ekonomik sebep mazotun fiyatında değil, motorun tüketiminde saklı.
  • yakın bir zamanda benzine de zam gelecek demektir.
    yine de dizel almak gerçekten mantık dışı. bakım maliyeti ,alım sırasındaki fiyat farkı çok uzun sürede kendini amorti ediyor. 0 araçlarda ise fiyat farkı iyice uçmuş durumda. birçok firmanın dizel üretiminden vazgeçtiğini düşünürsek , dizel araçlaın fiyatları muhtemelen düşecektir.
  • herkes kendi arabasini iyi gostermek icin yorum yapiyor. tamam oyle olsun ama bilin ki gelecekte dizelin yeri yok. buna arac ureticilerin politikalarina bakarak da anlayabilirsiniz.
  • premium markalar son birkaç yıldır benzin (düşük hacim, turbo, hybrid) motorlarını tüketim olarak dizellerinin seviyesine getirmişti zaten. emisyonlar falan da derken benzin ve dizellerinin fiyatları da hemen hemen eşit noktaya geldi. dizelin bir numarası kalmadı.

    ama daha ekonomik markalar çok verimli dizel motorlarını hala daha pahalıya satmayı tercih ediyorlar.

    atmosferik benzin eski teknoloji kullanan markaların (fiat, hyundai, honda gibi) dizel modellerini pahalı satmaya devam etmesi bundandır.
  • dizel aracla ortalama 4,5 - 5 litre tuketim yaparken, benzer surus dinamikleriyle ve ayni guzergahta benzinli aracta 6,5 - 7 litre yakit tuketiyorum. dizel arac 1.6 litre, benzinli arac 1.4 litre . her ikisi de turbolu. ustelik dizel arac 9 yasindayken benzinli olan henuz 2 yasinda. benzinlinin 135 bg, dizelin 105 bg oldugunu da belirteyim.

    edit: her iki arac da duz vites

    simdi iki yakit arasindaki fiyat farki makasi dizel aleyhine acilmaya devam etse bile, hacimsel olarak tuketim avantajindan dolayi yine dizeli tercih edecegim. dizelin tork olarak daha avantajli olmasi ve max torka ulasma sekli de ayrica hosuma gidiyor.

    bu bilgiyi bir kenara koyarak, dizelin daha pahaliya satiliyor olmasinin yakit avantajindan cok arz taleple alakali oldugunu dusunuyorum.
  • dünya bir günde kurulmadığı gibi bir günde de yıkılmayacak, her şeyin bir anda olup bitmesini bekleyenleri şaşırtan durum.

    benzin dizel ile olan dezavantajını yavaş yavaş avantaja çevirmek üzere mevcut şartlarda, bu avantajı ele geçirdiği zaman talep yavaş yavaş ona doğru kayar, onun da fiyatı artar tekrar avantajını kaybeder talep tekrar kayar, döngü sürer gider.
  • dizelin devri geçti artık. tüm araçlar elektrikliye doğru yönelmeye başladı. hybrid modeller ile başlangıcı yaptılar. bazı markalar direkt elektrikli araç üretiyor.(bkz: hyundai ioniq)(bkz: renault zoe) bu saatten sonra dizel almanın bir mantığı pek yok. zaten dizelin fiyat olarak da hiçbir cazibesi yok.
  • gelecekte istediği kadar yeri olmasın şu an ve daha önümüzdeki 5 yıl türkiye ekonomisinde araç kullanılacak ise bu dizel motora sahip bir araç olmalıdır. 1 depo yakıt ile (50l) 950-1000 km yol yapabilmek benzinde asla mümkün değil.
hesabın var mı? giriş yap