• tayland ordusunun düzenlediği darbedir. tayland ordusu birlikleri, birleşmiş milletler genel kurul çalışmaları için new yorkda olan başbakan thaksin shinawatranın binasını ablukaya aldı.
  • gelisimini takip etmek icin:

    (bkz: #10059271)
    (bkz: #10059299)
    (bkz: #10059430)

    tayland saatiyle gece yarisi itibariyle yabanci haber kanallarinin yayini kesilmis ve kralin portresi esliginde hasan mutlucanvari turkuler soylenmeye baslanmistir. her 15 dakikada bir de tayland bayraklariyla donatilmis bir odadan halka seslenen sivil giyimli bir adam "vatandaslar" diye baslayan ve icinde bolca "krung thep" ve "kral" kelimeleri gecen bir bildiriyi okuyor. baskent krung thep'de sikiyonetim ve ikinci bir emre kadar sokaga cikma yasagi ilan edildi, lakin ozellikle lumpini ve pratumwan mahallelerinde hala sokaklarda tek tuk araba ve otobus gormek mumkun.

    ote yandan alinan son haberlere gore darbeciler kralin destegini almis durumdalar ve baskent krung thep ve cevresindeki eyaletlerde coktan idareyi ellerine aldilar. basbakanin geri donmesi zor gozukuyor, ama ulkenin yeni lideri muhalefet partileri arasindan degil de ordu saflarindan cikacak gibi gozukuyor. basbakan taksin sinawatra'nin new york'ta birlesmis milletler genel kurulu'na yapacagi konusma isin vahametini ortaya koyacak.
  • hasan mutlucan'ın emı'dan "anadolu’dan türküler" isimli çalışmasının çıkmasının hemen ertesine denk gelmesiyle bu zat-ı şahanenin uluslararası etkisini gündeme getirmiş darbe. hasan amcanın albümü allahtanki etkisini bizde göstermedi. aman diyelim.

    gelişmeler için bbc'ye bağlanıyoruz: [ http://www.bbc.co.uk/…2006/09/060919_thailand.shtml ]
  • senenin başında kendisine ait olan shin holding'i tayland'ın ezeli rakibesi singapur devleti'ne satarak ve üstelik bu satışın vergilerini adamakıllı ödemeyerek halkın, özellikle başkent krung thep'teki seçmenlerin, esaslı tepkisini çeken etnik çin kökenli başbakan taksin şinawatra'ya karşı düzenlenen ve şimdiye kadar başarıya ulaşmış gibi gözüken darbe. başbakan taksin şinawatra, başbakan yardımcısı (aynı zamanda birleşmiş milletler genel sekreterliği için en kuvvetli adaylardan biri olan) surakiart sathirathai, ve dışişleri bakanı kantathi suphamongkol, birleşmiş milletler genel kurulu toplantısı için new york'ta bulunmaktayken yapılmıştır.

    tayland'da nisan ayında yapılan ve çoğu gözlemci tarafından 'düzmece' olarak nitelendirilip yüksek mahkeme tarafından geçersiz sayılan milletvekili genel seçimlerinin ekim ayında yenilenmesi öngörülmüştü. güneyde gitgide artan terörist saldırıların yani sıra başbakanın bu seçimleri de ertelemeye kalkışması sanırım daha önce benzeri darbeleri bir çok kereler düzenlemiş olan tayland ordusu için bardağı taşıran damla oldu.

    darbe haberini alan başbakan, tayland ulusal radyo ve televizyonu'na bağlanıp ülkede acil durum ilan etmeye ve orduyu silahları birakıp kışlalarına geri dönmeye çağıran bir konuşma yapmaya çalıştı, ancak yayınını kestiler.

    genelkurmay başkanı general sonthi boonyaratkalin liderliğindeki darbenin kurmay heyeti kendisine önce "idari reform konseyi" adını vermiş, ama çok geçmeden "idari reform"un çok iddialı ve yanlış anlaşılabilecek bir anlatım olduğunu anlayıp daha sonraki demeçlerinde adını "demokratik reform konseyi"ne çevirmiş ve halen başkent krung thep'in dusit semtindeki chitrlada sarayı'nda huzurlu huzurlu ikamet etmekte olan kral bhumibol adulyadej'e koşulsuz bağlılığını sunmuştur. zaten çok geçmeden de darbenin lideri genelkurmay başkanı görüşmeler için kraliyet sarayı'na çağırılmıştır.

    bu sırada dördüncü mekanize süvari taburu'na bağlı tanklar ve birlikler hükümet binalarını ve bazı basın yayın organlarını kuşatıp, krung thep'te bulunan başbakan vekilini ve diğer önde gelen hükümet üyelerini göz altına aldı. zaten taksin şinawatra'dan oldu olası nefret eden krung thep sakinlerinden bu darbeye karşı hiçbir direniş gelmedi.

    öte yandan tayland'da 1-2 ay içinde turizm sezonu başlayacak. ekonominin çok ama çok önemli bir kısmını oluşturan turizm daha 26 aralık 2004 güney asya depremi'nin yaralarını yeni yeni sarmaya başlamıştı. şimdi ise güney eyaletlerindeki terörist saldırıların yani sıra bu darbe de olanlara tuz biber ekecek, rezervasyon iptalleri nedeniyle koh samui, phuket, pattaya, krabi, koh phi phi ve daha bir çok turistik beldeyi zor günler bekliyor diye öngörülebilir.
  • türkiye'deki darbe aşıklarının , ihtilal müridlerinin gıptayla ve ağızları sulanarak izledikleri gelişme... demokrat maskeli seçkinci jakobenlerin "ah ulan ahh!!, bak, adamlar bu işi nasıl da iyi biliyolar.. nasıl da demokrasiyi kurtarmak için, laik hukuk devletini, halkı korumak için tereddütsüz darbe yaptılar... aaah eskiden bizde de olurdu böylesinden... şimdi nerde o günleeer!!! " gibi dövünmelerine şahit olduğum aşşağılık olay.

    (bkz: olayi lanetliyoruz)

    edit: 21 eylül 2006 itibarıyla bu entry, bi ara zamanın ötesinin en dibine gönderilmiş idi!!
    aman allahım aman allahım!!?

    yuh! diyorum, başka da bişey demiyorum....
  • türk siyasi geleneğine aykırı bir darbedir. tabi uyması da gerekmez.
    (bkz: turkiye deki tum darbelerin cuma gunu yapilmasi)
  • şimdiye kadar olabildiğince sakın geçmiş ve hiç kan dökülmemiş darbe. başkent krung thep'te dahi hükümet binalarının bulunduğu ratanokosin, ratchadamnoen, banglamphu, thewet ve dusit gibi bölgeleri saymazsak hayat tamamen normal akışına döndü hatta ortalıkta tank bile kalmadı.

    şehir genelinde yollar iyice tenha, bazı kilit noktalarda süngüsüne sarı kurdela (kraliyet rengi) bağlamış askerler kimlik kontrolü yapıyor. özellikle lumpini, pathumwan, bangrak, pratunam, sukhumvit gibi ofis binalarının, iş merkezlerinin, otellerin ve büyükelçiliklerin bulunduğu kalburüstü semtlerde de durum oldukça sakın, hatta olaylardan haberiniz olmasa darbe olduğunu bile anlamayabilirsiniz. dün akşam birkaç defa resmi bir araçtan "ordumuz duruma hakimdir.vatandaşlarımızın sakın olması ve gerekmedikçe evlerini terketmemesi..." türü duyurular yapılıyordu, şimdilerde o da kesildi.

    pattaya ve chiang mai gibi diğer büyük şehirlerde ise adeta hiç darbe olmamış havası var, insanlar plaja gidiyorlar, pirinç tarlalarında çalışıyorlar, faranglar barda kız peşinde koşuyor vb.

    üzerinden henüz bir gün geçmesine rağmen bu sukuneti tayland'ın resmi dini budizmin getirdiği bir dinginlik, kadercilik ve serinkanlılığa bağlamak mümkün olabilir ilk bakışta.

    ama 1992 darbesi sırasında çıkan ayaklanmalarda öldürülenleri, hele hele 6 ekim 1976'da thammasat üniversitesi baskınında mermilerle ve sopalarla öldürülen, tecavüz edilen, cesetleri yerlerde sürüklenen ve bir yığın halinde tarihi kraliyet sarayı'nın hemen önündeki kutsal meydan sanam luang'da yakılan binlerce üniversiteli genci düşününce, tıpkı pratuang emjaroen'in bir resmi gibi karşımıza çıkar aslında tayland'ın talihsiz darbe geleneğinin asla kansız olmadığı...
  • tayland gençliğinin apolitikleştirilmesiyle sonuçlanacak darbedir dermişiiimm eheh dkny'den bir kot almışım süper! ` :19 eylül sonrası tayland gençliği ` (bkz: saçmalama hakkı)
  • kendisine karşı şimdiye kadar herhangi bir direniş gelmemiş bir darbedir.

    bu, hem tayland'da adeta tanrı muamelesi yapılan kral bhumibol adulyadej'in darbeye sessiz destek vermiş olmasıyla, hem de devrik başbakan thaksin şinawatra'nın zaten halktan bir hayli tepki toplamış olmasıyla açıklanabilir. aynı zamanda ülkenin en zengin adamı olan milyarder thaksin efendi, isaan adı verilen kuzeydoğu bölgelerindeki kırsal kesimde pirinç ekicilerinden ve topraksız köylülerden birkaç bin baht karşılığı oy satın alarak üstüste iki genel seçimden de galip ayrılan, cem uzan benzeri popülist milliyetçilik mefhumunun dibine vurmuş bir düzenbaz politikacıdir.

    öte yandan ülkenin her anlamda (ekonomik, siyasi, kültürel) kalbi ve beyni sayılan başkent krung thep'te yaşayan eğitim görmüş ortadirek kentli çalışan sınıf ise ucuz popülizmine, üçkağıtçılığına, yaptığı yolsuzluklara ve devletin önemli kademesine kendi kankalarını getirip koca ülkeyi dingo'nun ahırı gibi yönetmesine gıcık olmakta ve kendisinden nefret etmektedir. mart ve nisan aylarındaki milletvekili genel seçimi kampanyası sırasında krung thep'te düzenlenen çeşitli protesto yürüyüşlerine onbinlerce kişi katılmıştı, thaksin'i postmodern tarihsel belleğin mutlak öcüsü adolf hitler'e benzeten pankartları ana cadde sayılan silom caddesi üzerinde günaşırı görmek mümkündü.

    hele hele nisan ayındaki düzmece seçimlerin yüksek mahkeme tarafından iptal edilmesinden sonra kralın dolaylı uyarısı üzerine koltuğu önce bırakacağını söyleyip sonra daha sıkı sıkıya yapışması; hatta ordu ve emniyet birimlerine yerleştirdiği adamlarını kullanarak adeta kendisine karşı bir suikast komplosu hazırlanıyormuş süsü vermesi ve bunu bahane ederek kendisine karşı olduğu bilinen kara kuvvetleri komutanı orgeneral sonthi boonyaratkalin'i görevden almak istemesi, thaksin için bardağı taşıran ve ipinin çekilmesine neden olan son damlalar oldu.
hesabın var mı? giriş yap