• (bkz: kapitalizm diyenin ağzına kürekle vurmak)
    madem kapitalizm, planlı eskitme falan filan diyorsunuz da, evde çin malı ampuller neden 1 ay dayanmıyor olm? komünistlikse sscb'den beri en büyük komünist devlet olan çin'in ampulleri neden dandik?

    olayın kapitalizmle alakası yok. kar-zarar dengesiyle alakası var. kapitalisti de böyle, komünisti de böyle, sosyalisti de böyle, liboşu da böyle, dincisi de böyle.
  • yav watt/lümen mevzusu da var. şu an 1 watt = 300 lümen verebilen çipler üretilebiliyor, ulaşılabilecek maksimum değer 1 watt = 650 lümen falan. evet 1000 yıl da yanabilir o ampul, fakat harcadığı elektrik de göz önüne alınmalı. 120 yıllık teknolojiden bahsediyoruz burada.

    bir ampulden gapitalizm eleştirisi yapmaya kalkmadan önce, götünüze giren çıkanı bir hesaplayın. şaşırıp kalırsınız. bırakın ampulı mampulu.
  • birkaç gün önce türkiye ekonomisi dersinde hocanın söylediği, akabinde araştırmamla doğru olduğunu gördüğüm olay. şu an kullandığımız ampüllerin bitmesinin sebebi sürekli tüketimi sağlamak. yani istendiği zaman hiç bitmeyen ampul yapılabiliyor. aynı şekilde ismini hatırlayamadığım bir kadın giyim markası da kalitesini göstermek için kadın uzun çoraplarını 1930 yılında çekme halatı olarak kullanmışlardır. ancak buna da dur diyen biri çıkmış. şu an herkes çorabım kaçtı sözünü bilir. kaçmayan çorapta mümkünmüş yani.
  • sol frame'de görünce korkutandır.
  • gece gece aklıma düştü bi bakayım dedim,hala yanıyor.
  • bedaşa ait olsa kesin birisine faturası kesilecek ve evine, arabasına ve hatta çocuğuna kadar haciz getirtecek olan ampuldur. bizden uzak olsun.
  • california, livermore'daki küçük bir itfaiye istasyonunda bulunur ve 1901 yılından beri yanmaktadır. görsel

    "centennial bulb" tüm zamanların en uzun ömürlü ampulüdür. itfaiyenin başka bir binaya taşındığı 1976 yılında sadece 22 dakikalığına söndürülmüştür. yeni evindeki macerası centennialbulb.org adresinden 30 saniyede bir güncellenen görüntüsü eşliğinde takip edilebilmektedir.

    ampulün 20 mayıs 2013 gecesi ampulün yandığı gözlemlenmiş ancak ertesi gün güç sağlayan ups'in bozulması nedeni ile 7 saat sönük kaldığı ortaya çıkmış ve yeni güç ünitesi ile tekrar yanık kalmaya devam etmiştir.

    ampul, 1890'ların sonlarında shelby electric company tarafından shelby, ohio'da üretildi. ilk olarak livermore power and water company'nin sahibi dennis bernal tarafından 1901'de satın alındığında livermore'a gitti. aynı yıl şirketini satan bernal ampulü yerel itfaiyeye bağışladı.

    ampul ilk başta itfaiye hortumlarının bulunduğu depoya, ardından itfaiye garajına ve sonrasında belediye binasına taşındı. en sonunda kalıcı yuvası olacak yere 6 numaralı yangın istasyonuna ulaştı.

    ampul 120 yıldan fazla bir süre ve 1 milyon 50 bin saatten fazla kullanımdan sonra bile yanmaya devam etmektedir. günümüzde ampul orijinal 30 watt'lık gücünde değil 4 watt olarak yanacak şekilde kısılmıştır. bu sayede ömrünün daha da uzun olması beklenmektedir.

    centennial bulb, 1972 yılında dünyanın en dayanıklı ışık kaynağı olarak guinness rekorlar kitabı'na alınmış ve sonraki 16 sayıda da bu ünvanla listelenmiştir. 1988-2006 yıllarında nedensiz olarak rekorlar kitabından çıkarılsa da 2007 yılında tekrar listelenmeye başlamıştır.

    araştırmacılar ampulün tasarımından tam olarak emin olamasa da (bunu incelemek ampul kullanımdayken imkansızdır) shelby electric company tarafından aynı dönemde üretilen diğer ampullerden farklı olmadığı düşünülmektedir.

    artık ampuller bilinçli olarak daha kısa yanacak şekilde üretilmektedir. sebebini larker nickli suser şurada anlatmış: ampullerin daha kısa ömürlü olması için çabalayan yasal çete: phoebus cartel

    kaynak: historydaily - wikipedia - guinnessworldrecords

    peşin not: ampül değil ampul...
  • olm gece yarısı böyle garip garip başlıklara yazıp insanların ümitlerini söndürmeyin.

    aklımdan binbir türlü şey geçti gecenin bir yarısı aq, yatacaktım uykum kaçtı. saat olmuş gece 2 sabah karanlığa karışacaksınız, gidin yatın uyuyun.
  • boş bir olay... bir kere 100 wattlık ampul ile aynı birim alanda ışık üreten 30 wattlık ampulün ömrü kıyaslanamaz. ikincisi sürekli yanması ise ömünü kısaltmıyor uzatıyor. 12 saat yanıp 12 saat sönük kalsa ısıma soğuma nedeniyle oluşan stresten camı kırılabilir veya filemanı kopabilir. 4 waat ile sınırlanıp ömrü de uzatılmış sembolik bir şeye dönüştürülmüş. ancak mühendislik açısından bir olayı yok.
  • akkor ampullerin ömrünü tüketen zaten açılıp kapanma olayıdır. yani hiç sönmeden yanması aslında uzun süre yanabilmesi için daha iyi. çok ilgi çekici olmayan enerji israfına neden olan ampul.
hesabın var mı? giriş yap