• "yangın 13 eylül gecesi başladı ve ancak 15 eylül sabahı söndürülebildi. 3 gece 2 gün süren yangında şehir merkezinin büyük bir kısmı zarar gördü. bu alanın büyük kısmı, yoğun olarak ermenilerin ve rumların yaşadıkları ve çalıştıkları bölgelerdi. yangında en ağır zararı ise, tehcirden sonra ermenilerin geride bıraktıkları evler ve dükkanlar gördü. yakmak ya da yakana/yanana seyirci olmak; bir göz dağı verme, el koyma, terk etmeye zorlama ve sosyal-kültürel belleği yok etme yöntemi olarak halen sıklıkla kullanılmakta..."

    http://www.hafizakaydi.org/13eylul
  • taylan esin ve zeliha etöz'ün 1916 yılında yaşanan ankara yangını'nın hiç de doğal bir afet gibi algılanan doğal bir kaza olmadığını ortaya koyan inceleme kitabı. iletişim'den çıktı. türkiye'de de özellikle 1915'ten 1922'ye kadar çıkan yangınları mercek altına alarak 1915 soykırımının da izine düşüyor.
  • felaketten önce ankara'da azımsanmayacak oranda yahudi, ermeni ve rum vatandaşı yaşamakta ve çalışmaktaydı. şehirdeki ticarete ezici bir nüfuzla ermeniler yön vermekteydi. sarraflık, kuyumculuk, bankerlik, müteahhitlik gibi meslek alanlarının yanı sıra; o zamanlar osmanlı imparatorluğunun dünyada liderliği elinde bulundurduğu ve ankara'yla özdeşleşmiş olan tiftik üretimi ve ticareti de ermenilerin elindeydi. maddi yönden oldukça güçlü olan ermeniler, şehrin en zengin kesimlerinde yaşıyorlardı. türkler ve yahudiler ise daha yoksul bir yaşam sürmekteydiler. başlarda toplumu oluşturan bu çeşitli unsurlar arasında herhangi bir anlaşmazlık veya sorun yaşanmadıysa da, ı. dünya savaşının başlaması ve takriben ermeni tehcirinin gerçekleşmesiyle beraber türkler ve ermeniler arasında çatışmalar başlamıştır. ermenilerin ülke genelinde türklere karşı başlattıkları silahlı ayaklanmaların ve türk topraklarında ayrı bir ermeni devleti kurma emelleri, türklerin tepkisini çekmiş ve toplumda bir yabancı düşmanlığı doğmasına sebep olmuştur. yangında çoğunlukla yabancılara ait konut ve iş yerlerinin yanarak zarar görmesi ise ortaya yangının azınlık mahallelerini yok etmesi ve ermenilerin ankarayı terk etmelerine sebep olması için kasıtlı bir şekilde çıkartılmış olabileceği kanısını doğurmuştur.

    kaynak
hesabın var mı? giriş yap