• amerikan mafyasının güçlenmesine olan katkısı hakkında;
    https://www.youtube.com/…b_channel=kingsandgenerals
  • amerika birleşik devletlerinde protestan-katolik çatışmaları sonucu protestanları destekleyen hükümetçe alınmış yasaklamalardır.

    yönetim alkolü yasaklayınca papazlar kliselerde ne içeceğiz demiş, hükümet üzüm suyu için demiştir.belirli bir süre sonra katolik kliselerinde alkol yasallaşmıştır. *yanlış bilmiyorsam protestan kliseleri o dönem misafirlere üzüm suyu içirmiş,katolikler bunu kabul etmeyince onlara alkol hakkı tanınmış.
    bazı papazların fırsat bilip alkol ticaretine girmesi ile sonuçlanmıştır.

    *ülkemizdeki sonucu için men-i müskirat kanunu.
    ayrıca bakınız #68482284
  • 16 ocak 1920'de, yıllarca süren kampanya ve tartışmalardan sonra abd anayasasına ilişkin 18. değişikliğin yürürlüğe girmesi ile abd'de alkol üretimi, satışı ve nakliyesi yasaklanmıştır.

    yasaklamalar yüzyıllarca geçmişi olan alkol tüketimine son verememiş ve ülke çapında yayılan yeraltı imalathaneleri ve içki kaçakçılığı karlı iş kolları haline gelmiştir.

    yasa dışı yollarla elde edilen büyük paralar kent merkezlerinde organize suç örgütlenmelerine sebep olmuştur.

    yasakları denetlemekle görevli federal ajanlar ele geçirilen yasa dışı içkileri halkın gözü önünde imha ederek şov yapsalar da bu devlet için kaybedilmiş bir savaş olmuştur. içkiye ulaşım zorlaştıkça yasa dışı üretim ve çeteleşmeler daha da artmıştır.

    yasaklama sayesinde çetelerin içki üretimi ile müthiş bir zenginlik elde etmesi, devletin içkiden aldığı vergileri artık alamaması ve sonunda büyük buhran'ın etkisiyle yasaklama başarısız olmuştur.

    5 aralık 1933'de alkol yasağı yürürlükten kaldırılmış ancak yetkililer tarafından imha edilen milyonlarca litre içki için çok geç olmuştur.
    yasağın kalktığı gün için hazırlanmış bar afişi
    6 aralık 1933 tarihli gazete

    imha edilen içkilere ait görüntüler:

    2.75%'den fazla alkol içeren bira michigan gölüne dökülürken - 1919
    new york'da kanalizasyona akıtılan alkol - 1920
    new york'da kanalizasyona akıtılan likörler - 1920
    washington'da dev bira fıçısı imalatheneden çıkatılırken - 1920
    33.000 galon şarap los angeles'da sokağa akıtılırken - 1920
    boston'da imha edilen şarap şişeleri - 1921
    toplum sağlığı müdürü smedley butler bira fıçılarını parçalarken - 1924
    sokaktan akan alkol nehri - 1925
    baskın yapılan binada bulunan içkilerin imhası - 1929
    ele geçirilen fıçılarca bira imha için dizilmiş - 1929

    1920
    1920
    1920
    1920
    1920
    1920
    1921
    1925
    1925
    1931
    1931

    fotoğraf arşivi kaynak
  • on numara protesto edilmiştir
    we want beer
    görsel
  • abd çomarlık yıllarını atlatalı 100 sene geçmiş. biz yeni başladık. oradan hesap et ne kadar gerideyiz.

    galonlarca alkole üzüldüğüm görüntülerdir.
  • bana hala fazlaca esrarengiz gelen bir dönemdir.

    şimdilerin özgürlükler ülkesi, liberalliğin dünyadaki başkenti olarak gördüğümüz koskoca amerika'nın bile tarihinde böyle yobaz bir süreç olabiliyor işte. zamanının gericileri olan protestan grupların hükümete desteğiyle alınmış saçma sapan bir karar olduğu kesindir. kaçakçılığın artmasına, al capone ve benzerlerinin meydanı boş bularak iyice güçlenmesine olanak sağlamıştır. o yıllarda gençliğinin baharında olan amerikalı arkadaşlar, koskoca dünya tarihinde böyle bir döneme denk geldikleri için çokça yakınmışlardır muhtemelen. tıpkı son 20 yıldır aklı başında olan her türk gencinin yakındığı gibi.

    (bkz: 14 milyar yıllık evrende akp dönemine denk gelmek)
  • long island ice tea'nin icadına sebep olmuştur.
  • wayne wheeler adlı lobicinin çocukluk travması sonucu gerçekleşebilmiş yasaktır.

    wayne wheeler, 10 kasım 1869'da ailesinin çiftliğinde büyüdüğü ohio kırsalında doğdu. bir gece ailesinin kiraladığı çiftlik işçilerinden biri sarhoş oldu ve işverenleri (aile) ile kavgaya tutuştu. arbede arasında wayne bir dirgen ile bacağından yaralandı. wayne bu olay için alkolü suçladı.

    wheeler, oberlin college'de okuduğu süre boyunca düzenli olarak yerel cemaat kilisesine katıldı ve 1893 yılında bir gün rahip howard hyde russell'ın bir konferansını dinledi. avukat, din adamı ve motivasyonel konuşmacı olan russell, aynı zamanda anti-saloon league'in kurucusuydu. wheeler konferanstan o kadar etkilenmişti ki anti-saloon league'in ilk tam zamanlı çalışanlarından biri olmak için hemen başvuru yapmıştı.

    1903 yılına gelindiğinde başkan vekili oldu ve ertesi yıl başkan seçildi. anti-saloon league, wheeler yönetimindeyken abd tarihindeki en etkili siyasi lobi gruplarından biri haline geldi ve alkol tüketimi konusunda sert bir duruş sergiledi.

    wheeler, washington'daki yasa yapıcılara baskı kurmak için kadınlara oy hakkını savunan birkaç örgüt ile titiz bir işbirliği yaptı ve onları da tarafına çekti.

    yıllar süren çalışmalardan sonra wheeler, 16 ocak 1919'da abd anayasasının 18. değişikliğinin onaylanması ile mutlu oldu. değişiklik tüm alkollü içkilerin üretimini, satışını ve nakliyesini yasaklıyordu. ancak wheeler'ın işi henüz bitmemişti.

    18. değişikliğin uygulaması için yetkililere imkan veren volstead yasası'nın hazırlanmasında da etkili oldu. ayrıca yasak bürosu üzerindeki nüfuzunu genişletti ve yasağı ihlal eden insanları tutuklamaktan sorumlu memur ve acenteleri işe alma yetkisi aldı.

    1926 yılına gelindiğinde, 18. değişikliğin uygulanması zorlaşmıştı. wheeler ve kongre halktan gelen ve gittikçe artan tepkilerle karşı karşıya kaldı. umutsuz bir son hamle olarak yasak bürosu, kaçak içki üreticilerinin kullandığı endüstriyel alkolün içerisine zehir katmaya başladı.

    yasak bürosu'nun zehir kattığı alkol yüzünden zehirlenen 10.000 ila 50.000 kişi hayatını kaybetti ancak wheeler bu çarpıcı ölüm sayılarından etkilenmemiş gibi gözüküyordu. kurbanların bilerek yasadışı alkol içerek intihar ettiğini savunuyordu. amerikan halkı wheeler'ın duygusuz tutumu karşısında şok oldu ve anti-saloon league halk nazarında itibarını ve desteği kaybetti. sonunda wheeler'ın washington'daki etki gücü azaldı ve alkol yasağının 21. değişiklik ile kaldırılması sürecine girildi.

    wayne wheeler ismi, politik baskıyı tek bir konuya odaklamak için medya ve halk baskısı kullanmak anlamına gelen "wheelerizm" kavramı ile halen modern lobicilikte yaşamaktadır.

    kaynak: historydaily
hesabın var mı? giriş yap