• nutuk'un ilk cümlesi.

    not: mustafa kemal'in rumi takvimin geçerli olduğu dönemde yazdığı özgün cümle, "1335 senesi mayısının 19'uncu günü samsun'a çıktım." şeklindedir.
  • asla unutulmaması gerekenler hadiselerinin başlangıcıdır. hakkında en ufak bir anıyı okuduğumda, nutuk'tan bir sayfaya göz attığımda gözlerimi dolduran ''adam''ın ve elbette arkadaşlarının baş kaldırışıdır. ruhun şad olsun sarı saçlım mavi gözlüm.. seni çok seviyoruz!
  • "mustafa kemal'in gözleri ışıl- ışıl yanıyordu. hepsi dışarı çıktıktan sonra:

    - haydin, arkadaşlar, dedi. artık karada bize ölüm yok.

    mustafa kemal, yirmi yaşında bir delikanlı gibi yürümeğe başladı. bütün arkadaşlarının yüzlerinden de sevinç saçılıyordu.

    mübarek anadolu toprağına ayaklarını basmışlardı. artık korkmuyorlardı; bundan sonra korkacak olan düşmanlardı."

    (bkz: kutsal isyan)*
  • yaşasın gâzi paşa'mız ! , - ...yaşasın cumhuriyet !
  • iyi ki çıktın atam, iyi ki sivil direnişi örgütledin, iyi ki başkomutan oldun, iyi ki cumhuriyeti kurdun.

    şimdi tarih, 100 sene sonra kurduğun cumhuriyeti, kurtardığın vatanı tekrar dahili, harici bedhahlarla sınıyor.

    ama vatanı emanet ettiğin biz gençler biliyoruz ki; muhtaç olduğumuz kuvvet damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur.

    sen rahat uyu atam, türkiye cumhuriyeti ve devrimlerin ilelebet payidar kalacak!
  • bunun yerine ali kemal'ler gibi istanbul'da kalıp anadolu halkını aşağılamayı, kuvayi milliye ile alay etmeyi tercih edebilir, yabancı subaylarla arkadaşlık kurup kendisine rant sağlayabilirdi. ki bugün anadolu halkı ile, gurbetçiler ile alay eden, kendi halkını aşağılayan, başına gelenler için ağlayıp sızlamaktan başka hiçbir şey yapamayan bir çok aciz insan öyle yapardı.

    ama o bilgisini, zekasını, cesaretini kullanarak savaşlardan yorgun düşmüş, sağlığından olmuş, eğitimsiz kalmış anadolu halkını organize edip, kazanılamaz denen savaşları kazandı, yapılamaz denen devrimleri yaptı.
  • ne var yani şurada yazar olsaydın soru cevap yapsaydık öyle lazımsın ki şu an millet fakru zaruret içinde harap ve bitap düşmüş, memleket dahilinde iktidara sahip olanlar gaflet, delalet ve hatta hıyanet içinde atam.
  • nutuk'un ilk cümlesi. en etkileyici giriş cümlelerinden biridir. şu anda türk bayrağı altında, türkiye cumhuriyeti'nde yaşıyor olabilmemizin yolunu açmıştır.

    samsun'a atılan ilk adımın ardından amasya, erzurum, sivas derken tüm anadolu mustafa kemal'in ve yol arkadaşlarının bilinciyle hareket etmiş ve bizi başkalarına boyun eğmek zorunda bırakmamışlardır.

    sağ olsunlar, var olsunlar.
  • torunlarin cumhuriyete sahip çıkamadı atam. affet
hesabın var mı? giriş yap