• gencecik cumhuriyetimizin güzel insanlarını yansıtan fotoğraftır. bugün çoğu kesimden farklı olarak kadınlar ön plana çıkartılmış, geride bırakılmamıştır. genci, yaşlısı, engellisi herkes birarada poz vermiştir. fotoğraftaki insanların gözlerinden umut ve yorgunluk akmaktadır. aralarında yaralı görülenlerin de olduğu düşünülürse belki de milli mücadele sırasında savaşmış insanların da yer aldığı fotoğraftır. arasıra da olsa yapılan savaş çağrılarına inat ille de barış diyelim. birbirimize sahip çıkalım.

    manisa 1923
  • bir adet yılmaz erdoğan içerir.
  • çekilirken padişahın hangi ülkede olduğunu merak ettiğim fotoğraf.
  • eskiden iyi veya kötü bir tarzımızın olduğu fotoğraf fes takmak gibi.
  • şişman hiç kimsenin bulunmadığı bir fotograftır.
    özellikle 2. dünya savaşından sonra dünyayı saran rafine gıdalar öldürüyor bizleri gençler.
  • hasan karacadağ'ın sonraki dabbe filmlerinden birisinde kullanacağı fotoğraftır. hazır kendinden efektli korku filmi girişinde kullanmalık fotoğraf bulmuş adam, prodüksiyon maliyeti dörtte bir azaldı.
  • buram buram anadolu'dur. yorgunlukları her hallerinden belli. acaba akıllarından o an neler geçiyordu? yıllar sonra internet diye bir şey ortaya çıkıp orada kendilerinden bahsediliyor. acayip bir şey..
  • şapka devrimi sırasında kastamonuda çekilen fotoğraf gibidir aslında halk farklı bile olsa iç içe
  • fotografta olan insanlarla, bugün hayatta olan torunlarının arasında ne gibi bir zihniyet değişimi vardır diye düşündüren fotograftır.
    sağlam bir dayanağım şahsen yok ama bir sezi olarak ben çok bir fark olduğunu düşünmüyorum. cumhuriyet belki tam da bu sebeble başarısız bir proje.
    sırf laisizme alerjilerinden ötürü cumhuriyete söz söyleyenleri bir kenara koyun.onlar havlamaya devam etsin.

    cumhuriyet, kendi mevcudiyetini, bugün kuvaiye milliye ruhu denilen o direngen hale borçlu. bir coğrafyanın insanları, binbir imkansızlıkla, güya medeniyetin mucidi ülkelere karşı bir ölüm kalım savaşı veriyorlar.
    direnişe öncülük eden kadrolar, nicelik ya da nitelik babında bir güçleri olduğu için değil, fakat, direnişe öncülük etmenin kazandırdığı özgüven, ve siyasal etki alanı sayesinde ( bu durumu da kendi adıma küçümsüyor falan değilim) cumhuriyeti kuruyorlar.

    genç cumhuriyet, bir harabeye dönmüş bir coğrafyada bir ulus devlet yaratma hayali olarak doğuyor. sev, sevme.

    bugün, neredeyse 100 yıl sonra, dönüp baktığında, cumhuriyetin çökmüş bir proje olduğunu söylemek hiç zor değil. bu fotograf özelinde (başka ayakları elbet var ama fotograftan çıktık oradan devam edelim) konuşursak, cumhuriyet, bu fotografın gösterdiğinden, hissettirdiğinden bir adım öne taşımamış seni,beni,hiçbirimizi.
  • kıyafetleri sebebiyle bulundukları dönem içerisinde "rejim düşmanı" kabul edilmiş, belki de hapsedilmiş veya öldürülmüş güzel insanlar..
hesabın var mı? giriş yap