• varşova'da bu isyanı konu alan bir müze vardır, adı ise muzeum powstania warszawskiego'dur.

    http://i.imgur.com/vvtge.png soldaki asılan svastika direniş birliklerinin kullandığı sembollerden biri iken sağdaki bayraklı adam polonya uğruna direnenleri betimlemektedir .

    (bkz: muzeum powstania warszawskiego/@flavius aetius)

    lehler bu isyandan gururla bahsederler, özellikle de dış yardımın az olduğu fakat buna rağmen direnebildikleri için.
  • kendileri gibi verdikleri komünist kaynaklarda yazanların aksine bal gibi kızıl ordu varşova direnişinin almanlar tarafından kıtır kıtır kesilmesi için vistül kıyısında günlerce beklemişlerdir. tıpkı katyn da daha önce yaptıkları gibi. kaynak liddell hart.
    (bkz: the pianist)
  • özetle, "almanlar nasıl olsa yenilecek; hemen şimdi ayaklanmayı başlatalım ki polonyalı sosyalist direnişçilere savaş sonrası iktidardan pay vermeyelim, hem sovyetler'i de sıkıştırmış oluruz" diye düşünen polonyalı sağcı liderlerin on binlerce polonyalının kanına girmesi.
  • ayaklanmada hayatini kaybedenler icin bugun saat 5'te varsova'da hayat sirenler esliginda tam bir dakikaligina duracaktir.
  • (bkz: pamietamy)
  • bu isyanı konu alan oyunlar için

    (bkz: enemy front)
    (bkz: uprising44 the silent shadows)
  • miasto 44 isimli filmde tüm acımasızlığıyla anlatılan isyan. kanaatimce, eğer mustafa kemal gibi bir lider olmasaydı, başarısızlıkla sonuçlanan ve kan dökerek bastırılan bir istanbul isyanı olacaktı. milli duygularla gerçekleştirilen isyanın, strateji ve düzen olmazsa nasıl hüsrana dönüşeceğinin açık bir örneği.
    isyanı gerçekleştirenler; sovyetler birliği'ne de mesafeliydiler ve kızıl ordunun yumruğu altında değil özgür ve bağımsız polonya'da yaşamayı istiyorlardı. bu sebeple, sovyet askerleri isyanı vistül nehri'nin karşı kıyısından izlemiş ve ulusal polonya ordusu'nun almanlarca yok edilmesine müdahale etmemişlerdir.

    "sonuçta bu, iktidarı ele geçirme savaşında rakiplerin ayaklanmasıydı......hem almanya'ya hem rusya'ya karşı direnişin merkezi olan kent yok edilmeliydi. kızıl ordu subayları, nehrin öte yanındaki sokak çatışmalarını dürbünlerinden izliyorlardı. yangın dumanları görüş alanlarını kapatmaktaydı. oradaki çatışmalar günlerce, haftalarca sürdü ve nihayet yangınlar birleşip alevden bir duvar halini aldı.......yüz binlerce insanın yaşadığı trajediyi seyretmek, canlı meşalelere dönen çocuk ve kadınların acılar içindeki ölümlerinin vicdani sorumluluğunu yüklenmek gerekiyordu......varşova'dan bir adak adanmalıydı. çarpışmalarla geçen iki ayın ardından almanlar, bir kent kalıntısının hakimi oldular. kızıl ordu, vistül hatttında duruyordu." czeslaw milosz
  • stalin'in kıçını yayıp izlemekle yetinmeyip ingiltereden ve amerikadan polonya'ya gidebilecek her türlü yardımı engellediği ve alenen almanlara yardım ettiği ayaklanmadır. almanlar ayaklanmayı
    kolayca bastırıp varşovayı yerle bir etmiştir. bu olay ise en çok stalin'in işine yaramış, minimum direnişle şehiri ele geçirmiş ve özgürlükçü, demokrat kesimi de hiç uğraşmadan yok etmiştir.
hesabın var mı? giriş yap