• avrupa'daki kupayı avrupalı takımlar amerika kıtasındaki kupayı amerikalı takımlar kazanır geleneginde brezilyanın isveçteki kupayı kazanmasıyla istisna oluşturmuş kupa..ayrıca pele efsanesinin basladıgı dünya kupası...
  • brezilya'nın ilk kez dünya kupasını kazandığı ve finalde de evsahibi isveç'i 5-2 yendikleri şampiyona.
  • bu dünya kupasında gol kralı olan fransız yıldız just fontaine 8 maçta attığı 13 golle efsaneleşmiştir.just fontaine,ihtiyar delikanlı nils liedholm ve pele üç unutulmaz simasıdır kanımca kuzeydeki kupanın...
  • 17 yasindaki bir yildizin futbol arenasina ilk çiktigi turnuva olup pele ismini dünyaya tanitmistir...finalde ev sahibi isvec i 5-2 yenen brezilya dünya kupasinin sahibi olmustur...pele bu maçta 2 gol birden atip yildizlasmistir...fontaine bu turnuvada 13 gol birden atarak dünya kupasi tarihinin bir turnuvada en çok gol atan futbolcusu olmustur... ayri bir rekor olarak da turnuvaya katilim sayisidir ve bu turnuvaya 55 takim katilmistir...

    bir çok ilke imza atan bu kupada önemli bir ayrintida ilk televizyon yayini yapilan turnuva olmasidir...
  • elemelerdeki rakibimiz israil'i yenmemiz durumunda katılacağımız turnuvaydı. politik nedenlerle maça çıkmamışız. bu olayı 1950'de hakettiğimiz halde uzak vb. nedenlerle gitmediğimiz turnuvayla birlikte düşündüğümüzde, 50'lerin efsane takımına yazık olmuştur diyorum, bir macaristan olabilirlerdi o dönemde.
  • türkiye'nin elemelerine dahi katılmadığı kupadır. çünkü fifa bizi avrupa grubu yerine asya-afrika grubu'na vermeyi tercih etmiştir. biz de bunu protesto etmişiz ve eleme maçlarına katılmamışız*.

    bu dünya kupası ile birlikte statü oturmaya başlamıştır. 4 takımlı grup maçları sonunda ilk ikiye giren takımların çeyrek finale yükseldiği sistem kabul edilmiştir. ilk 5 dünya kupasından daha iyi bir organizasyona sahip olmuştur.

    gruplardaki puan durumu sıralaması şöyledir;

    1. grup: federal almanya, çekoslavakya, kuzey irlanda, arjantin
    2. grup: fransa, yugoslavya, paraguay, iskoçya
    3. grup: isveç, macaristan, galler, meksika
    4. grup: brezilya, ingiltere, sscb, avusturya

    isveç, bu dünya kupası için özel olarak ullevi stadyumunu inşa etmiştir. bu stadyum o yıllarda avrupa'nın en iyi stadyumu olmuştur. ayrıca futbolculuk kariyerinin en iyi dönemini yaşayan puskas bu dünya kupası'nda forma giyememiştir.
  • kupa öncesi, şampiyon olacak olan brezilya milli takımı, zamanın en modern tıbbi yöntemleriyle tepeden tırnağa muayene edilmiş ve isveçe öyle gelmişti. bu durumu kendi dillerinde junta medica olarak adlandırmışlar.
  • bu dunya kupasinin elemelerinde tam bir skandal yasanmistir ayrica. fifa afrika/asya elemeleri diye * bir sey yaratmis, malum nedenlerden etiyopya ve kore cumhuriyeti girememistir bu elemelere. elde kalmistir 9 takim; bunlardan cin cumhuriyeti "biz endonezya ile oynamayiz" demis, boylece 8 takima inilmis, ceyrek final tarzi mucadeleler baslamistir. (2'ser takimdan 4 grup biraz sallama bir durum tabii) cin halk cumhuriyeti endonezyayi gecmis, turkiye "ben israil'le oynamam lan" demis ve elenmis, kibris "ben oynamiyorum arkadas" deyip cekilince misir yari finale cikmis, sudan da suriyeyi gecmistir.

    yari finalde endonezya "arkadasim israil'e gitmeyiz biz, tarafsiz sahada oynayalim yoksa cekiliriz" demis, fifanin buna yaniti "cekilirseniz ekim'e kadar" olmustu. ekim ayinin gectigini farkeden endonezya "cekildik o zaman" deyip onurunu korumus; israil milli takimi oyunculari da "lan gene bosuna kamp yaptik .mina koyayim" diye homurdanarak finale kalmanin sevincini yasayamamisti. diger yari final musabakasinda ise misir cekilmis, sudana "hasktir lan finale ciktik" demek kalmisti.

    final maci ise apayri bir hikaye. soyle ki, "bizim turkiye ve endonezya'dan neyimiz eksik lan" diye dusunen sudan, "arkadasim oynamiyom lan ben israile karsi deyince" israil otomatikman dunya kupasina gidecekti. lakin hem israilli oyuncularin "lan bosuna kamp yapacaz diye goturuyonuz, beni colugumdan cocugumdan ayri koyuyonuz, dunya kupasi da boyle olursa ben gitmiyom lan" diye isyan bayragi acmalari, hem de fifanin "ya biz bir bok yedik, hem de cok fena yedik, temizlemek icap eder" diye dusunmesi sebebiyle, "hocam duuuuuur, statu degistiriyoruz" anonsu gelmisti. fifa amcalar "arkadasim, simdi kura cekiyoruz, avrupa elemelerindeki grup ikincilerinden biri israil'le final maci gibin birsey oynayacak, kazanan gider" diyip torbaya girismis, belcika diye bagirmislardi. fakat onurlu belcika "tasak mi geciyonuz lan bizimle" diyerek s.ktiri basmisti. "olsun lan daha 8 takim var" diye teselli bulan fifa, bu sefer galler diye bagirmisti. gallilerde onur denen sey gezmediginden ve de dunya kupasi'na ilk defa katilabileceklerinden mutevellit britanyali rahatligi ve vurdumduymazligiyla "aye aye aye" diyerek hevesle kabul etmislerdi bu ikinci sanslarini.

    neticede galler israil'e halk tabiriyle "orda 2 burda 2" ittirmis, israil gol atamayacak kalibrede bir takim olarak dunya kupasina katilmaktan ve rezil olmaktan kurtulmustu. gerci * galler gruptan cikmis, ceyrek finalde brezilyaya tek golle boyun egmisti.

    edit: fifa baslayip uefa bitirmisiz, oztokyolu sag olsun duzeltti.
  • 8 sene önceki final maçını ülkesi kendi evinde 200.000 seyircisi önünde kaybederken gözyaşlarına boğulan bir babaya, o kupayı senin için alacağım diyen bir evladın tüm dünyayı büyülediği ve final maçında attığı 2 gol ile sözünü tuttuğu dünya kupasıdır aynı zamanda..
  • büyük britanya'nın 4 takımının **** da katıldığı ilk ve tek dünya kupası. turnuvaya ilk kez katılan takımlar kuzey irlanda, galler ve sovyetler birliği'ydi. üç takım da ilk dünya kupalarında gruplarını ikinci sırada tamamlayarak çeyrek finale çıkmayı başardılar.

    çeyrek finalde sovyetler birliği ev sahibi isveç'e 2-0 yenilerek turnuvaya veda etti. galler de brezilya'ya 17 yaşındaki pele'nin golüyle 1-0 yenildi ve elendi. dünya kupalarındaki ilk golünü bu turnuvada atan pele takip eden 3 turnuvada da gol atarak 4 farklı dünya kupasında gol atan 2 oyuncudan biri olacaktı.

    ilk kez katılan ekiplerden kuzey irlanda da çeyrek finalde fransa'ya 4-0'la boyun eğdi. bu maçta iki gol atan fransız just fontaine turnuvada rene bliard'ın sakatlığı sayesinde forma şansı bulmuştu. bu şansı çok iyi değerlendiren fontaine turnuvanın sonunda 13 gole ulaşarak kırılması imkansız gibi görünen bir rekora imza atıyordu.

    büyük britanya'nın diğer temsilcileri kuzey irlanda ve galler'in aksine ingiltere gruptan çıkmayı başaramadı. tek bir galibiyet dahi alamayan ingilizlerin grupta brezilya ile 0-0 berabere kaldığı maç dünya kupaları tarihinin golsüz biten ilk maçı oldu.

    çeyrek finalde galler'i mağlup eden brezilya, yarı finalde de fransa'yı 5-2 ile geçti. bu maça hat trick yapan pele damgasını vuruyordu. isveç ise sovyetler birliği'nin ardından yarı finalde de son dünya şampiyonu almanya'yı yenerek evindeki turnuvada finalde brezilya'nın rakibi oldu.

    isveç takımının yıldızı gunnar gren ilk kez milli formayı giydiğinde henüz dünyaya gelmemiş olan pele final maçına da attığı 2 golle damga vuruyor, maçı 5-2 kazanan brezilya ilk kez dünya şampiyonu oluyordu. bir başka ilk de kupanın ilk kez düzenlendiği kıtanın dışından bir takım tarafından kazanılmasıydı.

    (bkz: 2002 kore japonya dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1998 fransa dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1994 abd dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1990 italya dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1986 meksika dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1982 ispanya dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1978 arjantin dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1974 almanya dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1970 meksika dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1966 ingiltere dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1962 şili dünya kupası/@laff a lympics)
hesabın var mı? giriş yap