• ev sahibi şili’nin hazırlıklar sırasında 20. yüzyılın en büyük deprem felaketini* geçirdiği, buna rağmen turnuvanın başlangıç gününe kadar tüm hazırlıkları tamamlamayı başardığı turnuva. turnuvaya ilk kez katılan iki ekip kolombiya ve bulgaristan’dı.

    grup sonuncusu olan kolombiya, tek puanını sovyetler birliği'nden alırken kolombiyalı marcos coll, bu maçta sovyetler birliği kalecisi lev yashin'e dünya kupaları tarihindeki ilk ve tek olimpik golü attı. tıpkı kolombiya gibi sadece 1 puan toplayabilen ve grup sonuncusu olan bulgaristan ise dünya kupalarındaki 17 maçlık galip gelememe serisine burada başladı. bu seriyi, ancak yarı finale yükseldikleri 1994 abd dünya kupası’nda sonlandırabileceklerdi.

    son şampiyon brezilya, ferenc puskas'lı ispanya'nın da bulunduğu grubunu lider tamamladıktan sonra, çeyrek finalde ingiltere’yi yarı finalde de ev sahibi şili’yi eleyerek finalist oldu. brezilya ile aynı gruptan çıkan çekoslovakya ise macaristan ve yugoslavya’yı eleyerek finalde brezilya'nın rakibi oldu. çekoslovak vaclav masek'in gruptaki meksika maçının 15. saniyede attığı gol ise hakan şükür'ün 2002 kore japonya dünya kupası'nın üçüncülük maçında kore’ye 11. saniyede attığı gole kadar kupa tarihinin en hızlı golüydü.

    final maçının ilk golü çekoslovakya’dan gelse de sakatlanan pele'nin yokluğunda pele'nin beyaz dublörü olarak gösterilen amarildo beraberlik golünü attı. ikinci yarının ortalarında zito ile öne geçen brezilya, vava ile de skoru 3-1'e taşıdı. vava bu golle gol sayısını 4'e çıkardı ve turnuvanın 6 gol kralından biri olmayı başardı. vava, ayrıca bu golle iki ayrı dünya kupası finalinde gol atan ilk oyuncu oldu. ilerleyen yıllarda pele, paul breitner ve zinedine zidane da bunu başardılar. maçı 3-1 kazanan brezilya, italya’dan sonra kupayı üst üste 2. kez kazanan ikinci takım oldu. final maçını radyo başında dinleyen 4 brezilya taraftarı ise heyecandan kalp krizi geçirip hayata veda etti.

    (bkz: 2002 kore japonya dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1998 fransa dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1994 abd dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1990 italya dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1986 meksika dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1982 ispanya dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1978 arjantin dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1974 almanya dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1970 meksika dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1966 ingiltere dünya kupası/@laff a lympics)
  • şilililer bu kupa için yeni stad yapmışlardır çok kişilik (ben diyeyim yüz bin siz diyin 150bin... adı da vardı ama unuttum, halit kıvanç'a sormalı...)
  • yedinci dunya kupasi. sili'de duzenlendi. brezilya kupayi aldi. sakatliklari yuzunden ne pele ne de di stefano takimlarinda oynayamadi. sampiyonanin ilginc taraflarindan birisi de tek bir gol kralinin cikmamasidir. brezilya'li garrincha ile vara, silili sànchez, yugoslav jerkovic, macar albert ve sovyet ivanov dorder gol atmisardi.
  • sili-italya macinda rojas adindaki topcunun attigi golden sonra, adi rojas olan bir adam kalp krizi gecirip olmustur.bu maca battle of santiago denir ayrica, 2 italyan'in kirmizi kart gormesinden ve macin asiri sertliginden dolayi..
  • bu kupada, evsahibi sili ile italya arasinda oynanan ilk tur karsilasmasi dünya kupalari tarihinin en sert maçi olarak kabul edilir.. özetlerde bile simdi yapildiginda en az 2-3 maç ihraci gerektiren uçan tekmelerin dirseklerin sayisi inanilmaz derecedir.. bereket sili bu maçi 2-0 kazanmis, olaylar saha disina yayilmamistir.. ancak ülkede italya'ya karsi büyük bir kin olusmus, lokantalarin, sinemalarin vs yerlerin kapisina, köpekler ve italyanlar giremez seklinde levhalar bile asilmistir..
  • brezilya finalde cekoslovakya yi 3-1 yenerek kupayi almistir...bu turnuvada futbolseverler hayal kirikligina ugramislardir zira pele turnuvanin yalnizca ilk maçinda forma giyebilmistir ve bu maçta sakatlanmistir...turnuva çok sert ve olayli geçmis olup santiago savasi olarak bilinen maçta italya ile sili arasinda oynanan maçta iki kirmizi kart ve bir kirik burunlu italyan kalmistir...bunun üzerine çok sert futbol oynayan güney amerika temsilcilerine hayvanlar diye bagiran ingiltere teknik direktörü büyük tepki toplamistir...

    ayrica turnuvaya 56 takim katilarak yeni bir rekor kirilmistir...

    sscb kalecsi lev yashin bu turnuvada black spider lakabini kazanmistir...
  • ingiltere ile brezilya arasındaki çeyrek final maçı esnasında "köpekler ve italyanlar giremez" tabelalarını en fazla italyanlar kadar ciddiye alan bir köpek sahayı harmanlayarak maçın bir süre durmasına neden olmuş, ardından da ingiliz forvet jimmy greaves tarafından dört ayak üzerinde bir nevi köpek taklidi yapılmak suretiyle yakalanmıştır. fakat kucakta da rahat durmayan fino, greaves'in üstüne işemeyi ihmal etmemiştir. dahası kupanın yıldızı garrincha maçın ardından söz konusu olayın kahramanı köpeği ev hayvanı olarak sahiplenmiştir. kanımca tüm kupanın en ilginç olayı da budur.
  • turnuvanın çılgınca sert geçmesinden ve vbazı latin takımlarının sakatlamaya oynadığını düşünmesinden dolayı ingiltere teknik direktörü sir alf ramsey'in güney amerikalılara "hayvanlar" dediği, büyük olay çıkmış kupa...
  • 22 mayıs 1960 şili depremi'nden 2 sene sonra gerçekleşen dünya kupasıdır.
  • brezilyalı garrincha'nın şiliyle oynanan yarı finalde kırmızı kart görmesine rağmen, brezilyanın isteği üzerine finalde çekoslovakya'ya karşı forma giydiği dünya kupası.

    bugün böyle bir olay yaşansa olacakları tahayyül bile edemiyorum.
hesabın var mı? giriş yap