• 18. olimpiyat oyunları. 10 - 24 ekim 1964 tarihlerinde tokyo'da yapılmıştır.

    ikinci dünya savaşının sonunda hiroşima'ya atılan atom bombasının patladığı gün hiroşima civarında dünyaya gelen üniversiteli atlet sakai'nin yunanistan'dan gelen meşale ile national stadyumundaki büyük olimpiyat meşalesini ateşlemesi ile başlamıştır.

    94 ülkeden 5568 sporcu katılmış, 2.983.000 bilet satılmıştır. 20 spor dalında mücadele edilmiştir.
    türkiye, güreş, yelken, atletizm ve halter kollarında yarışmalara katılmıştır. tamamı güreşten olmak üzere 2 altın, 3 gümüş ve 1 bronz madalya kazanmıştır. dikkat edilecek olursa türkiyenin katıldığı dalların hepsi bireysel sporlar olup günümüzde katıldığı dallardan farklı değildir. onca yılda hala takım oyununu beceremdiğimizin göstergelerinden biridir.
  • abd'nin 36 altın 26 gümü$ ve 28 bronz madalya ile madalya sıralamasını ilk sırada bitirdiği olimpiyatdır.
  • japonlar icin 64 tokyo olimpiyatlari bir donum noktasidir. ikinci dunya savasindan sonra ayaga kalkmaya calisan japonya, olimpiyatlar ile butun dunyaya yeni ve guclu japonya'yi tanitmayi basarmistir. bu nedenle bugun bile gelismekte olan ulkelerde olimpiyat yapilmasini desteklerler, 2008 cin oyunlari gibi.

    bugun dunyada japonya denince hemen akla gelen bircok sey 64 tokyo olimpiyatlari sayesinde ortaya cikmistir. mesela cos-play anime vs cilgin kiyafetli gencleri ile unlu harajuku semti tokyo olimpiyatlarinda olimpiyat koyu olan yerdir. esasen yer adi degil, istasyonun adiydi, meshur olunca civardaki yerler de harajuku adiyla bilinir oldu. ingilizce bullet train, japonca shinkansen denilen, turkiye'de de projesi her ortaya ciktiginda yeni ad uydurdugumuz hizli trenler ilk defa bu olimpiyatlar icin hizmete konmustu.

    o zamanki guzel duygulari tekrar canlandirmak ve japon genclerine gaz vermek icin tokyo valisi shintaro ishihara tokyo'ya yeniden olimpiyatlari getirmeye calisiyor: 2016 tokyo diye, bakalim ne olacak.
  • sehir merkezinde yapilmis, shibuya - shinjuku arasi ve 2016 olimpiyat oyunlari adayligi icin de hala ayni tesislerden faydalanilacagi belirtilerek en kompakt olimpiyat koyu temasinin cikmasina neden olmus ve japonya'nin, gunumuz cin'i gibi, ayaga kalkip kosmaya baslamasinin mesalesini yakmistir.
  • bayanlar ve erkekler voleybol müsabakaları, ilk kez 1964 tokyo olimpiyatları'nda programa konulmuştur. bayanlar voleybolunun, bir defaya mahsus katılmasına karar verilmiş. ancak 1966 yılında, bayan voleybolu yeniden programa alınmıştır.
  • (bkz: john cooper)
  • joe frazier'ın ağırsiklet boks kategorisinde altın madalya almış olduğu olimpiyatlar.
hesabın var mı? giriş yap