• türkiye 1977 yılında gün gün şu olayları yaşamıştır:

    3 ocak: istanbul üniversitesi hukuk fakültesi'nde, karşıt görüşlü öğrenciler arasında çıkan çatışmada 9 öğrenci yaralandı.
    -kerkük-yumurtalık petrol boru hattı faaliyete geçti. kerkük'ten pompalanan petrol 40 gün sonra akdeniz'e ulaşacak.

    10 ocak: gözaltına alındıktan sonra koma halinde hastaneye sevk edilen iyöd başkanı paşa güven: "yakalanırken yaralandım. siyasi poliste dövmediler." dedi.

    12 ocak: 'can güvenliği kalmadığı' gerekçesiyle erzurum atatürk üniversitesi süresiz olarak kapatıldı.

    13 ocak: öğrenci olayları şiddetini iyice artırdı. istanbul ve tunceli'de çıkan çatışmalarda 1'er öğrenci öldü, onlarca yaralı var. kahramanmaraş ve kütahya'da meydana gelen çatışmalarda 21 kişi yaralandı.

    25 ocak: istanbul emniyet müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, istanbul genelinde son bir yıl içinde 510 öğrenci olayının meydana geldiği, bu olaylarda 13 öğrencinin öldüğü, 254 öğrencinin yaralandığı bildirildi.

    4 şubat: türkiye sivil havacılık sendikası'nın thy'de aldığı grev kararı nedeniyle, thy'nin tüm iç ve dış seferleri durdu.

    5 şubat: ankara'da, töb-der, tüm-der ve tüted bir miting düzenliyerek, mc hükümeti'nin tutumunu, partizanlığı ve terörü kınadı. güvenlik güçleri ile çıkan çatışma sonrasında 60 kişi yaralandı.

    6 şubat: siyasal bilgiler fakültesi yönetim kurulu, 'can güvenliği olmadığı' gerekçesiyle okulu 10 şubat'a kadar tatil etti.

    8 şubat: hükümet, thy grevini erteledi.

    13 şubat: thy'nin istanbul-izmir seferini yapan 'trakya' isimli yolcu uçağı, 17 yaşındaki ankara polis koleji öğrencisi adnan mintaş tarafından kaçırılmak istendi. mintaş tutuklandı.

    16 şubat: genelkurmay başkanı org. semih sancar'ın görev süresi 1 yıl uzatıldı.

    17 şubat: ankara 50. yıl lisesi öğrencilerine komandolar ateş açtı, bir kız öğrenci kalp krizinden öldü.

    19 şubat: odtü akademik konseyi, kendilerine danışılmadan rektörlüğe getirilen prof. hasan tan için oybirliği ile güvensizlik kararı verdi.

    20 şubat: odtü'de çıkan çatışmada 1 öğrenci öldü.

    23 şubat: odtü'nün yeni rektörü prof. tan, okulu 15 gün kapattı.

    26 şubat: istanbul'da 'evlat acısına son' adlı yürüyüşe onbinlerce kadın katıldı.

    28 şubat: malatya'da inönü üniversitesi açıldı.

    1 mart: mc hükümeti'nin görevde olduğu süre içerisinde tl 9. kez devalüe edildi. tl'nin dolara karşı toplam kaybı %27'ye ulaştı. dolar 17.50 tl.

    4 mart: türkiye barolar birliği'nin aldığı karar üzerine tüm yurtta avukatlar davalara girmediler.

    5 mart: rektör tan tarafından 15 gün süre ile kapatılan odtü, danıştay kararı ile açıldı.

    9 mart: ankara cumhuriyet başsavcılığı tarafından mhp hakkında soruşturma açıldı.

    19 mart: thy'nin diyarbakır-ankara seferini yapan yolcu uçağı, silahlı iki lise öğrencisi tarafından beyrut'a kaçırıldı.

    31 mart: sivas ve site öğrenci yurtları arasındaki sokak savaşı sabaha kadar sürdü. polis panzerlerle kapıları kırarak içeri girebildi. niğde ve sakarya'daki öğrenci yurtlarındada çatışma çıktı. toplam 460 öğrenci gözaltına alındı.

    -kıbrıs görüşmeleri viyana'da başladı. rumlar, ada'nın %80'ini istediler.

    1 nisan: izmir'de ileri gençlik derneği (igd) afişlerini asan avni ece adlı bir işçi, şehitler caddesinde komandolar tarafından silahla öldürüldü.

    3 nisan: başbakan demirel'in gaziantep'e gelişi nedeniyle hazırlık yapan ap'liler ile chp'liler arasında çıkan silahlı çatışmada, 1 chp'li öldü, 2 kişi yaralandı.

    5 nisan: tbmm, erken seçimlerin 5 haziran'da yapılmasını kararlaştırdı.

    21 nisan: istanbul bahçelievler lisesi'de dersten çıkan öğrencilerin üzerine ateş açıldı. solcu olduğu belirtilen bir lise son sınıf öğrencisi öldürüldü.

    25 nisan: vize'de 15 gün önce dövülerek hastaneye kaldırılan chp'li vize belediye başkan adayı sebahattin begil öldü.

    26 nisan: chp lideri ecevit ve beraberindekiler, niksar'da açık hava toplantısı yaparken, mhp ve ap'lilerin saldırısına uğradılar.

    28 nisan: ecevit, erzincan'da da saldırıya uğradı. 7 kişi yaralandı.

    1 mayıs: kanlı '1 mayıs'. disk'in istanbul taksim meydanı'nda kutladığı '1 mayıs işçi bayramı' sona ermek üzereyken, bazı binaların pencere ve damlarından meçhul kişiler tarafından açılan ateşle kana bulandı. onbinlerce kişinin üzerine açılan ateş sonucu çoğu çıkan panik neticesinde ezilerek olmak üzere 34 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. olayla ilgili olarak 350 kişi gözaltına alındı.

    15 mayıs: türkiye'nin, tarihinin en büyük döviz sıkıntısını yaşadığına ilişkin haberler büyük tepkilere yol açtı. imf, türkiye'ye borç vermek için iki koşul ileri sürdü: 1-seçimler yapılsın, 2-%20 devalüasyon yapılsın. (bu filmi daha çok seyredeceğiz.)

    16 mayıs: merkez bankası'nın çekleri japonya ve isviçre'deki bazı bankalar tarafından karşılığı olmadığı gerekçesiyle ödenmedi. (zavallı türkiyem)

    19 mayıs: antalya'da 19 mayıs törenlerine giden öğrencilerin bulunduğu otobüse ateş açıldı, sokaktan geçen bir çocuk ağır yaralandı.

    20 mayıs: japonya'dan türkiye'ye gönderilecek mallar parasını ödemediğimiz gerekçesiyle, japonya'da bekletiliyor.

    22 mayıs: iyöd başkanı paşa güven'in gözaltındayken kolunu kırdıkları iddiasıyla 3 polis hakkında istanbul cumhuriyet savcılığı 'kamu davası' açtı.

    29 mayıs: istanbul sirkeci tren garı ile yeşilköy havaalanı'nda aynı saatlarde zaman ayarlı bombalar patladı. 5 kişi öldü, 49 kişi yaralandı. iki olayıda, '28 mayıs' adlı bir ermeni terör örgütü üstlendi.

    -ecevit, izmir'in çiğli havaalanı'na indiği sırada bir polisin silahının ateş alması sonucu yanında bulunan mehmet isvan yaralandı. silahın yanlışlıkla ateş aldığı belirtildi, ancak daha sonra silahın özel bir silah olduğu ve depodan izinsiz çıkarıldığı tesbit edildi.

    -beyşehir'de ap'liler ile msp'liler çatıştı. 1 msp'li öldü, onlarca kişi yaralandı.

    2 haziran: başbakan demirel, chp genel başkanı ecevit'e gönderdiği gizli ve kişiye özel bir mektupta, 'istihbarat örgütlerinin, ecevit'e, taksim alanı'nda yapılacak mitingte suikast düzenleneceği' haberini aldıklarını bildirdi. ecevit, radyoda yaptığı bir konuşmada bu mektubu açıkladı ve mitinge gideceğini söyledi. 3 haziran'da, chp mitingi olaysız ve büyük bir kalabalıkla yapıldı.

    5 haziran: genel seçimler yapıldı. chp:213, ap:189, msp:24, mhp:16, cgp:3, dp:1 milletvekilliği kazandı.

    9 haziran: türkiye'nin vatikan büyükelçisi taha carım, roma'da ermeni teröristlerin düzenlediği bir suikast sonucunda şehit edildi.

    13 haziran: başbakan demirel istifa etti. böylelikle 1. mc hükümeti sona erdi.

    14 haziran: cumhurbaşkanı korutürk, hükümeti kurma görevini chp lideri ecevit'e verdi.

    -cumhuriyet senatosu başkanlığı'na sırrı atalay seçildi. ilk defa bir chp'li senato başkanı oldu.

    15 haziran: erzurum atatürk üniversitesi fen fakültesi öğretim üyesi doç. dr. orhan yavuz, kimliği meçhul kişilerce kaçırıldı ve boğazı kesilerek öldürülmüş bir halde bulundu.

    21 haziran: ecevit, kabinesini açıkladı.

    22 haziran: mc hükümeti zamanında trt genel müdürlüğü'ne getirilen ve icraatları dolayısıyla sürekli tepki toplayan şaban karataş görevinden alındı. cengiz taşer, trt genel müdürlüğüne getirildi.

    24 haziran: gençlik ve spor bakanı yüksel çakmur, 'gençlik kampları' adı altında faaliyet gösteren komando kamplarını kapattı.

    25 haziran: istanbul'da enerji sıkıntısı dolayısıyla programlı olarak elektrik kesintisi yapılmaya başlandı.

    30 haziran: msp genel başkanı necmettin erbakan'ın kardeşi akgün erbakan, ankara 10. sulh ceza mahkemesince dolandırıcılık suçundan mahkum edildi.

    2 temmuz: malazgirt'te otlak ve su yüzünden çıkan bir aşiret kavgasında 19 kişi öldü.

    3 temmuz: chp'nin kurduğu azınlık hükümeti, tbmm'de 217 kabul oyuna karşılık 229 red oyu ile güvenoyu alamadı. meclis'te kavgalar çıktı.

    4 temmuz: korutürk, ap lideri demirel'e hükümeti kurma görevini verdi.

    6 temmuz: mhp lideri alparslan türkeş: "ap-msp koalisyonunu mhp dışarıdan destekleyebilir." dedi.

    7 temmuz: demirel: "hükümeti kurunca, ecevit'in yaptığı bütün tayinleri iptal edeceğim." dedi.

    8 temmuz: antalya film festivalini, süreyya duru'nun yönettiği 'kara çarşaflı gelin' adlı film kazandı.

    -demirel, ecevit'in ap-chp koalisyon önerisini reddetti.

    9 temmuz: avrupa ekonomik topluluğu (aet) türkiye'den her türlü tekstil maddesi ithalini kısıtlama kararı aldı.

    15 temmuz: hacı ali demirel ile yeğeni yahya demirel'in tir araçları ithalinde yolsuzluk yaptıkları saptandı.

    -buca eğitim enstitüsü'nde 1972 yılından beri 500'e yakın öğrencinin sınavlara girmeden sınıf geçirildiği saptandı.

    19 temmuz: demirel'in erbakan ile yaptığı görüşmenin olumlu geçtiği açıklandı. demirel: "çatı çakılmıştır." dedi.

    21 temmuz: 2. milliyetçi cephe (mc) hükümeti açıklandı. kabinenin açıklanmasından sonra enerji bakanı kamuran inan istifa etti.

    23 temmuz: izmir çeşme'de büyük otel'de bir garsonun yahya demirel'e: "suntalardan ne haber?" demesi üzerine kavga çıktı. garson, yahya demirel'i bıçakla yaraladı. yahya demirel'in arkadaşları, garsonu döverek hastanelik ettiler.

    26 temmuz: başbakan demirel: "iktidarı, msp ve mhp ile birleşip sola teslim etmemeyi başardık." dedi.

    27 temmuz: enerji bakanı kamuran inan, istifasını geri aldı.

    29 temmuz: disk başkanı kemal türkler, mc hükümeti'ne karşı 'ulusal demokratik cephe' çağrısı yaptı.

    1 ağustos: ap-mhp-msp koalisyon hükümeti (2. mc hükümeti) tbmm'de yapılan oylamada, 219'a karşın 229 oyla güvenoyu aldı.

    3 ağustos: kıbrıs rum yönetimi lideri başpiskopos makarios kalp krizi geçirerek öldü. spiros kipriyanu geçici olarak rum yönetimi liderliğine getirildi.

    -türk lirası devalüe edildi.

    4 ağustos: ankara'da çıkan olaylarda, 1 polis şehit oldu, 4 vatandaşta hayatını kaybetti, 5'i ağır olmak üzere onlarca yaralı var.

    6 ağustos: emekli olan deniz kuvvetleri komutanı oram. hilmi fırat'ın yerine, oram. bülend ulusu getirildi.

    10 ağustos: yurt çapında elektrik kısıntısı had safhada. istanbul'da kısıntı 5 saate çıkarıldı.

    15 ağustos: tekel maddelerine ortalama %60 zam yapıldı. küçük rakı 40 tl.

    16 ağustos: elazığ'ın ağın ilçesi'ne bağlı pul köyü'nde 75 yaşındaki bekir arabacı, anarşik olayları protesto etmek için kendini yaktı.

    19 ağustos: ankara'da yapılan 'ağır sanayi toplantısı' elektrik olmadığı için mum ışığı altında başladı.

    22 ağustos: bir süre önce yurdun çeşitli yerlerinde çıkan 20'den fazla orman yangınına, bugün istanbul ayazağa ve belgrat ormanları'nda çıkan yangınlarda eklendi.

    30 ağustos: kara kuvvetleri komutanlığı'na, ege ordu komutanı org. kenan evren getirildi.

    31 ağustos: döviz transferi yapılamadığı için, lpg (bütan gazı) sıkıntısı başladı.

    2 eylül: başbakan demirel yaptığı basın toplantısında: "ne yok? ne zamandan beri yok? yok olan maddeyi bildirin istediğiniz kadar göndereyim." dedi. (asıl para yok)

    3 eylül: istanbul'da yapılan elektrik kısıntısı, 08.00-21.00 saatleri arasına kadar uzatıldı.

    5 eylül: ankara'ya gelen imf yetkilileri ile görüşmeler başladı. (daha çok gelecekler.)

    8 eylül: bir süredir bekletilen zamlar bugün açıklandı. hemen herşeye zam var.

    14 eylül: başbakan demirel, enerji tasarrufu nedeniyle seydişehir alimüminyum tesisleri'ndeki iki ünitenin durdurulmasını emretti. (!!!)

    19 eylül: mayıs 1978 yılında temeli atılacak olan 2. boğaz köprüsü'nün projesi açıklandı.

    20 eylül: %10 oranında tekrar devalüasyon yapıldı. dolar 19.25 tl.

    21 eylül: 8 milyon dolar transfer edilemeyince libya petrol sevkiyatını durdurdu. tekrar benzin sıkıntısı baş gösterdi.

    29 eylül: istanbul büyükçekmece barajı'nın temeli atıldı.

    5 ekim: kahve satışları durduruldu.

    -türk-iş bir muhtıra hazırlıyarak, parti liderlerine ve cumhurbaşkanı'na verdi.

    6 ekim: kahve satışlarının durdurulması üzerine tekel bakanı açıklama yaptı: "kahve keyif maddesidir. günde üç yerine bir kahve için." (ağzına sağlık sayın bakanımız)

    -bira, deterjan, kibrit ve sabuna yüklüce zam yapıldı.

    8 ekim: döviz transferi yapılamadığı için yedek parça bulamayan bmc kamyon ve minübüs fabrikaları 650 işçiyi işten çıkardı.

    11 ekim: dünyaca tanınmış fransız denizci kaptan jacques cousteoau, 'calypso' adlı gemisiyle istanbul'a geldi.

    12 ekim: ünlü tarihçi ord. prof. ismail hakkı uzunçarşılı öldü.

    20 ekim: iso başkanı: "bu hükümet artık muhatap kabul edilemez." dedi.

    27 ekim: komandolar, istanbul ayazağa'da bulunan işık mühendislik yüksek okulu'nda ayhan gökdemir adlı solcu bir öğrenciyi, bıçaklayarak öldürdüler.

    31 ekim: araştırma gemisi hora tekrar ege'ye açıldı.

    1 kasım: elektrik borcumuzu ödemediğimiz için, bulgaristan türkiye'ye verdiği elektriği keseceğini bildirdi.

    -dolar karaborsada 27 tl. (resmi kur, 20 tl)

    6 kasım: trt genel müdürlüğü'ne prof. nevzat yalçıntaş atandı.

    17 kasım: yaklaşık 165 gündür devam eden tbmm başkanlık sorunu nihayet çözüldü. 38. turda chp'li cahit karakaş, 227 oyla başkan seçildi.

    21 kasım: türkiye'nin 210 milyon dolarlık borcunu ödememesi üzerine, irak petrol boru hattıyla türkiye'ye verdiği petrolü kesti.

    25 kasım: ingiltere'de yayınlanan financial times gazetesi: "türkiye iflas etmiş bir ülkedir." (!!!)

    29 kasım: ülkücüler msp'li içişleri bakanı korkut özal'ın oğlunu dövdüler.

    5 aralık: yerel seçimlere 6 gün kala elektrik kesintilerine son verildi.

    10 aralık: toptaş cezaevi'nde tutuklu tikko ve thko/acilciler örgütlerine bağlı 9 tutuklu gardiyanları bağladıktan sonra jandarmaya ateş açarak kaçtılar.

    11 aralık: yerel seçimler yapıldı. 67 ilin, 42'sini chp, 15'ini ap, 5'ini mhp, 3'ünü msp ve 2'sini de bağımsızlar kazandı.

    -yerel seçimler esnasında yurdun hemen hemen her yerinde protesto ve çatışmalar görüldü. 13 kişi öldü, 87 kişi yaralandı.

    20 aralık: elektrik kesintisi tekrar tüm yurtta başladı.

    21 aralık: 60 milyon dolarlık borcumuzu ödemediğimiz için japonya demir sevkiyatını durdurduğunu açıkladı.

    24 aralık: mit istihbarat başkan yardımcısı, emekli albay sabahattin savaşman, cia hesabına casusluk yaptığı gerekçesiyle, genelkurmay askeri mahkemesi tarafından tutuklandı.

    28 aralık: ankara'da içinde öğrencilerin bulunduğu bir otobüse ateş açıldı. 7 öğrenci yaralandı.

    -asırlık bir yapı olan sultanahmet iktisadi ve ticari bilimler akademisi sabotaj neticesi çıkan yangında tamamen yandı.

    31 aralık: meclis'te yapılan gensoru görüşmeleri neticesinde hükümet, 218 olumlu, 228 olumsuz oy aldı. ilk defa bir hükümet gensoru ile düşürüldü.

    -tbmm kanunlar dairesi kısım amiri orhan şendağ, yabancı ülkelere, devlete ait bilgileri vermek iddiası ile tutuklandı.

    -bu yıl içinde anarşi ve terör olayları neticesinde 157 kişyinin öldüğü, 1667 kişinin yaralandığı açıklandı

    (http://www.geocities.com/almanakturkiye adresinden alınmıştır.)
  • bir anita tijoux şarkısı. fifa'da ve breaking bad'de çalmışlığı vardır. sözleri:

    1970, 1970
    1970, 1970

    naci un dia de junio
    del año 77
    planeta mercurio
    y el año de la serpiente
    sin o patente
    tatuado y en mi frente
    que en el vientre de mi madre
    marcaba el paso siguiente
    me hace llorar
    sin anestesia en la camilla
    mi padre solo dijo es ana maria
    si seria el primer llanto
    que me probaria
    quemando las heridas
    y dandome la bateria
    solia ser entonces como un libro abierto
    pero lei la letra pequeña del texto
    como un arquitecto
    construyendo cada efecto
    correcto, incorrecto, sé aprender todo al respecto
    saber que algunas personas
    queran el daño
    subir peldaño
    toma tiempo toma año
    con mi peluche mirando lo cotidiano
    dibujos transformaban
    y el invierno en gran verano
    papa me regalo bajo mi insistenso
    juego, trataba de culparte y recibencia
    pero en el cartu hicieron la competencia
    y fue cuando senti mi primera impotencia

    1970 shhh
    1970 shhh
    1970 shhh

    1977 no me digan no
    que uno lo preciente
    todo lo que cambia lo hara diferente
    en el año que nacio la serpien shhh (bis)

    mi adolescencia
    fue una etapa bizarra
    el cuerpo es bateria
    y la cabeza guitarra
    la orquesta narronato
    nada quebrada para la mirada
    de una niña que solo talla espadas
    hormona disparada
    sobre poblada sin formas
    en que cambian temporadas
    caminas en crucijadas
    cada cual es su morada
    preparaba la carnada
    la sagrada diablada
    de mirada encabronada
    mi fila la verdad
    nunca busco su silla
    mi busqueda fue mero
    proceso de pura pila
    pupila de poeta
    que marco nuestra saliba
    en la cordillera que miraba la salida
    la parada militar de paso monotono
    colores policromolos
    uniformes de poco tono
    detono mi cuestionamento
    la voz si sono no
    mi primera rima que sono
    y me enrrolo
    mi busqueda no fue para mi cosa de escenario
    fue algo necesario
    que marcaba ya mi fallo
    asi que todas
    mas de lo necesario
    fue cuando entendi
    que todos quieren ser corsario.

    1970 shhh
    1970 shhh
    1970 shhh

    1977 no me digan no
    que uno lo preciente
    todo lo que cambia lo hara diferente
    en el año que nacio la serpien shhh (bis)
  • breaking bad'de çalan sahne için;

    http://www.youtube.com/watch?v=kpfdjnlijza

    sahneye cuk diye oturmuş şarkıdır.
  • yaş yirmi sekiz
    alanda kızıl bayrak
    kürsüde bağırıyor adam
    bu kavga
    alan inliyor kavga
    yüz binler dalga dalga
    bir çocuk bağırıyor tkp burada
    alan maden
    çeliğe su veriyor adam
    mahir ve ulaşıyor
    deniz med cezir
    belimizde kılıcımız kirmani
    taşı deliyor orağın çekicin sesi
    kawa vuruyor gibi havaya
    kalabalığın kolları havada
    bu kavga son kavga.

    o gün yüz binler alandaydık, kimimiz çocuklu, kimimiz hamile silahsızdık. bir silah sesi ve ardından çığlık, yüz binler secdeye varır gibiydi yerdeydi o zaman, dört bir yandan ateş, kesildi nefes. kızıl meydan kırmızı bir resim gibi dalgalandı, kazan kaynadı. bir adam son nefesini almak ister gibi kaldı o zaman. bir anda bir panzer silahların sustuğu bir andı, alanda bir kadın ezilmiş ve paramparça.
    bu kavga son kavgamızdı bu alanda.

    sene 1977 idi, alanda onlarca ölü ve kaybolan yüz binlerin çığlığı, terk etti bizi o gün.

    bu kavga son kavgamızdı.

    sene şimdi 2012 taksim 1 mayıs alanı, kavgasız gürültüsüz ve sakin.

    hoca nasrettin derki kaybettiğini kaybettğin yerde ara.

    kavgamızı kaybettik,

    nerede?
  • kanlı 1 mayıs mitingi'nin meydana geldiği, türkiye'de anarşi ve terörün yavaş yavaş kendini hissettirmeye başladığı, ilk tüp, şeker, margarin kuyruklarının başladığı, ülkenin dış borçlarının katlanarak artması sonucu darboğaza sürüklenmeye başladığımız, dışarıya borçlandığımız için hammadde ithal edemediğimiz, elektrik kesintilerinin, rantların, kaçakçılığın dorukta olduğu, diğer ülkelerin bize nefretle bakıp küçümsedikleri, gri bir yıl.
    ama aynı zamanda ortamını en merak ettiğim yıllardan biridir, varsın anarşi olsun, varsın kuyruklar olsun ama hep 'sene 77 tüp kuyruğunda ghettoblaster'ımla funk dinleyeyim', 'elmadağ hydromel'e gidip boogie yapabileyim' düşüyle yaşamışımdır. böyle de ilginç ve tanıklık etmememe rağmen özlem duyduğum bir yıldır benim için.
  • breaking bad ve fifa11'de karşımıza çıkmış, sözlerinden hiçbir şey anlamadığımız minnove siyento sidente şeklinde bir nakaratı bulunan şarkı.
  • disco funk modasının ağır ağır oturmaya başladığı senedir 77. zaten bu sene içinde donna summer'dan i feel love, boney m'den ma baker, baccara'dan yes sir i can boogie, leo sayer'dan you make me feel like dancing, commodores'dan brick house, brothers johnson'dan get the funk out ma face, rose royce'dan car wash, the trammps'den disco inferno, hatta marvin gaye'den got to give up gibi disko kültürünü sapına kadar yansıtan şarkıların büyük sükse yapması, senenin sonunda saturday night fever adlı filmin yayınlanması ile artık bu tür diskonun funk'ın özünü öldürdüğünü savunan pür funk hayranları tarafından bile benimsendi. gerçi funk bu aşamada kendine özgü dokunuşunu henüz kaybetmiş değildi, yalnızca eskisi kadar keskin değildi. diskolar yavaş yavaş orada burada mantar gibi bitmeye başladı. deri çizmeler, bağrı açık dar gömlekler, ispanyol paça pantolonlar, sert perküsyonlar, ağır bassline'lar, hızlı ve ritmik gitar riffleriyle doldu bu mekanlar.

    bunun dışında hotel california ve we are the champions gibi bilmeyenine az rastlanılan iki şarkı da bu sene yayınlandı.

    bu sırada türkiye ne yazık ki karışıklıklar içindeydi, bu senenin tüp kuyruğunu çağrıştırmasının sebebi de budur. bazen elime 77 tarihli konser kayıtları geçer, afro kafalar deliler gibi dans ederken bakar dururum. bu adamlar çılgınlar gibi dans edip eğlenirken bizim ülkenin binbir çeşit sorunla uğraşması beni burkar tabii. yine de görmek istediğim bir senedir 77 senesi. ya da secret omen'in funk literatürüne kazandırdığı tabirle: "tüp kuyruğu senesi"
  • punk'ın prog'u listelerde alaşağı ettiği yıl. her ne kadar punk'ın yükselişi olarak lanse edilse de 1977'de muhteşem prog albümleri çıkmıştır. hatta 1973'ten sonra en başarılı albümlerin çıktığı yıl olarak bile not düşülebilir o derece.
  • popüler müzik tarihinin en güzel yılı.
  • fransiz sinemasi, muzigi ve edebiyati için degerli* bir sene.

    françois truffaut'nun charles denner'li l'homme qui aimait les femmes'i,

    claude chabrol'un guzel sylvia kristel'li az bilinen ama guzel fantastik drami alice ou la dernière fugue'u

    bunuel'in son filmi cet obscur objet du désir,

    claude miller'in miou-miou, gérard depardieu ve christian clavier'li dites-lui que je l'aime

    david hamilton'in erotik filmi bilitis, emmanuelle serisinin sahte son filmi good-bye, emmanuelle ve unlu fransiz muhabbet tellalini anlatan just jaeckin filmi madame claude(jacques quoirez'in "allo oui, ou les mémoires de madame claude" kitabindan uyarlanan) ,

    en iyi yabanci film dalinda oscar alan simone signoret'li romain gary'nin unutulmaz romanindan uyarlanan moshé mizrahi filmi la vie devant soi bu senenin meyveleridir.

    yine chantal akerman'in belgeseli news from home, agnes varda'nin kadin hikayelerinin anlatildigi l'une chante, l'autre pas bu sene yapilmistir.

    simdilerde asiri populer figurlere kurban edilen cannes jurisinde o vakit juri baskani roberto rossellini, juri uyeleri yonetmen jacques demy, amerikali sivri dilli sinema elestirmeni pauline kael, yazar carlos fuentes. populer figur olarak da john schlesinger'in marathon man'inde, billy wilder'in fedora'sinda oynayan marthe keller vardir. altin palmiye vittorio ve paolo taviani kardeslerin padre padrone'sine gitmis, shelley duvall robert altman'in 3 women'indaki performansiyla odul layik gorulmustur.

    muzik alaninda, gunumuz klasikleri bu yil çikmistir :

    renaud'nun laisse beton albumu bu yil cikmistir. albume adini veren ve fransizca derslerinde verlan ogretilirken oldukça canimizi sıkan sarki ve adieu minette ayni yil hit olmustur.

    joe dassin'in à toi'si bu yilin hitidir.

    ve tabii ki francis cabrel'in esi mariette'e yazdigi enfes sarkisi petite marie bu sene kaydedilmistir.

    yine reggiani'nin venise n'est pas en italie'si bu yilin urunudur.

    edebiyat alaninda:

    marcel pagnol'un le temps des amours'u,

    canim patrick modiano'nun livret de famille'i,

    françoise sagan'in le lit défait'i,

    roland barthes'in fragments d'un discours amoureux'su,

    camille bourniquel'in tempo'su ve didier decoin'in john l'enfer'i ilk bu sene kitapci raflarinda yerini almis.

    sadece star wars'un dogdugu sene degildir ayrica. maurice druon'un rois maudits serisinin son kitabi quand un roi perd la france bu sene yayinlanmistir. rois maudits, game of thrones'un yazari george r.r. martin'i çok etkiledigi ve onun serisinin dogusunu hazirladigi için game of thrones'un tohumlarinin atildigi bir senedir de diyebiliriz.
hesabın var mı? giriş yap