• ikinci petrol krizi olarak da bilinir. iran devrimi sonrasında petrol üretimindeki düşüş nedeniyle yaşanmıştır. üretimdeki bu düşüş küresel petrol arzını sadece %4 oranında düşürmesine rağmen yarattığı panik büyük fiyat artışlarına neden olur. ham petrolün varil fiyatı bir yıl içinde iki katından da fazla bir artış ile 39.50 dolara çıkmış ve tıpkı 1973 petrol krizinde olduğu gibi benzin istasyonlarında uzun araç kuyrukları oluşmuştur.

    1980'de iran-ırak savaşı'nın patlak vermesinin ardından iran'daki petrol üretimi neredeyse durdu ve ırak'ın petrol üretimi de ciddi biçimde azaldı. abd ve diğer ülkelerde ekonomik durgunluk tetiklendi. petrol fiyatları, 1980'lerin ortalarına kadar kriz öncesi seviyelere gerilemedi.

    1980'den sonra petrol fiyatları, körfez savaşı sırasındaki kısa bir artış dönemi dışında, 20 yıllık bir düşüş eğilimine girdi ve 1990'lara gelindiğinde yüzde 60'lık bir düşüş yakalanmış oldu. 1973 krizinde olduğu gibi, küresel politika ve güç dengesi etkilendi. meksika, nijerya ve venezuela gibi petrol ihracatçıları üretimlerini artırdı; sovyetler birliği dünyadaki bir numaralı üretici konumuna geldi; kuzey denizi ve alaska'da petrolun aşırı üretimi, fiyatların düşmesine neden oldu. amerika birleşik devletleri ve norveç'in 1970'lerde tahmin edilenden çok daha fazla petrol rezervine sahip olduğu anlaşıldı. opec etkisini kaybetti.

    bir de ilginçtir, tüm dünyayı etkilemekte olan bu 1979 krizinde amerika'da şöyle alternatif ekşi görsel görsel

    manzaralar varken, aynı yıl türkiye'de çekilen bbc belgeselindeki dünyadan bihaber sunucu, "bu durum amerika'da ya da avrupa'da yaşansa manşet haber olur ama türkiye'de araç deposu doldurmak için bütün gün benzin sırası beklemek artık kanıksanmış bir olay" diyebiliyor:
    https://www.youtube.com/watch?v=7gfnz4re6pm

    kaynak: wikizero
    http://www.wiki-zero.net/…pa2kvmtk3ov9vawxfy3jpc2lz
hesabın var mı? giriş yap