• 19 nisan 1980 tarihinde hollanda 'da gercekleştirilmiştir. fas 'ın ilk ve bugüne kadarki tek temsil edildiği, anna vissi'nin yunanistan adına sahne aldığı ve en önemlisi johnny logan'la da tanıştığımız yarışmadır.
    johnny logan'ın diğer birincilikleri için:
    solist olarak (bkz: 1987 eurovision sarki yarismasi) ve
    besteci olarak (bkz: 1992 eurovision sarki yarismasi)

    irlanda, turkiye'nin ve fas'ın puan vermemesine rağmen açık ara bir birincilik elde etmiştir:

    1- irlanda 143
    2- almanya 128
    3- ingiltere 106
    4- isvicre 104
    5- hollanda 93
    6- italya 87
    7- portekiz 71
    8- avusturya 64
    9- luksemburg 56
    10- isvec 47
    11- fransa 45
    12- ispanya 38
    13- yunanistan 30
    14- danimarka 25
    15- turkiye 23
    16- norvec 15
    17- belcika 14
    18- fas 7
    19- finlandiya 6

    ajda pekkan'ın petroil şarkısı ile temsil edildiği turkiye sadece 3 ülkeden puan alabilmiştir:

    3- avusturya
    12- fas
    8- italya

    türk jürisinin oylarına gelince:

    1- luksemburg
    2- isvicre
    3- fransa
    4- portekiz
    5- ingiltere
    6- italya
    7- ispanya
    8- isvec
    10- almanya
    12- hollanda
  • ajda pekkan ve petrol için buyrun:
    http://www.youtube.com/watch?v=3whpgag_dny
  • ana dekorunda malmoth'un resmedildiği bir sahnede yapılmıştır. türkiye adına yarışan ajda pekkan'ın esmer hali insanı her izleyişte aşık etmektedir.

    ajda'yı 90'larda özel televizyonlarda maymun olmuş haliyle tanıyanların oturup izlemesi gerekekir.
  • fas, bitakat hob isimli dehşet bir şarkıyla katılmıştır bu sene. oynak arap ritimleri zırla dönerken siz kendinizi omuzlarınızı bir ileri bir geri oynatırken bulursunuz. öylece devam eder ve bitiverir. ama gelin görün ki bu ülke sadece tamamı italya'dan olmak üzere 7 puan toplayabilmiştir o sene.
  • 80'ler boyunca istifra ettirircesine ismini duyacağımız, hatta milli enişte statüsünü de haiz olacak johnny logan'ın kazandığı ilk eurovision'dur. johnny 84'te besteci sıfatıyla yarışıp birinciliğin kıyısından dönecek, 87'de ikinci şampiyonluğu haneye yazdıracak, 92'de de üçleyecekti.
  • türkiye için ayrı bir önemi haiz eurovision ayağıdır.
    zaten tek kanallı televizyon döneminde böylesi büyük bir organizasyon seyircinin iştahını kabartıp vatan millet sakarya mevzuu olarak görülüyordu. üstüne türkiye'de süperstarlığının çiçeği burnunda zamanlarını yaşayan ajda pekkan'ın katılımı söz konusu olunca iyicene milli maç heyecanıyla takip edildi o sene.
    ajda pekkan, trt tarafından yapılan teklifi; başarısızlık durumunda ne büyük diyetler ödeyebileceğini bilmeden balıklama atlayarak kabul etmiş; türkiye'nin eurovision'da atama usulüyle yarışan ilk sanatçısı olma onurunu kazanmıştı. şarkı seçimi ise san'atçının görüşü alınmadan trt ihtisas kurulu'na yaptırılacak, böylece ilk ciddi falsoya düşülecekti. nitekim pekkan, oylama sonucu finale kalan üç şarkının da kendi beğenisine hitap etmediğini, hele "petrol"ün içlerinde en zayıf halka olduğunu röportajlarında dile getirecekti.
    ama sonuçta trt'nin dediği oldu ve ilk haliyle buram buram arabesk kokan "petrol", trt jürisinin reyini aldı. hemen ertesi günü de sokaktaki çocuklardan tutun da yaşlısına kadar herkesin diline takılmayı başardı. bu arada şarkının ilk halinden hoşnut kalmayan ajda, avrupa'dan çağırdığı aranjörlerle "petrol"ü daha avrupai bir düzenlemeye büründürdü. akabinde de soluğu tanıtım klibini çekmek üzere topkapı sarayı'nın damı ve rumelihisarı'nın surlarında aldı. klip daha yayınlandığı gün müspet ve menfi büyük vaveyla koparacaktı. çok başarılı bir çekim olduğu, türkiye'nin bundan iyi tanıtılamayacağını söyleyenler kadar klipte mercedes marka aracın beygir tarafından çekilmesi dolayısıyla almanları sinirlendirdiğimizi, pekkan'ın üzerindeki elbisenin ne kadar basit kaçtığını dillendirenler de vardı.
    sıra, diğer ülkelerin şarkıları belli olup tanıtım kliplerinin yayınlanmasına gelince herkes sonuç belliymişçesine zafer naraları atmaya başladı. buna petrol'ün plağının avrupa'da iyi satış randımanı yakaladığı haberleri eklenince paçalar daha dereye çok varken iyice sıvandı. ajda bile kendisiyle yapılan söyleşilerde ilk beş'in garanti olduğunu söyleyip hatta şampiyonluktan bahseder olmuştu. türk basını da ajda'ya iyice gaz veriyor; anarşi ve ekonomik sıkıntının zirve yaptığı 1980 baharında insanları bir atımlık eurovision barutuyla morallendirmeye çalışıyordu. o sıralarda cumhurbaşkanını dahi seçemeyen tbmm'de vekiller, işi gücü bırakıp ajda'nın eurovision çıkartmasını konuşur olmuşlardı.
    yarışmanın yapılacağı 19 nisan cumartesi akşamı, türkiye'de adeta hayat durmuş; herkes ekran karşısına mıknatısla çekilmişti. ajda; birinci sırada çıkan avusturya'dan hemen sonra sahne alacaktı. ve kariyerinin belki yegane kötü sahne performansını sergilemek üzere sahneye çıktığında üzerinde lila rengi, zarif bir tuvalet, kafasında da siyah peruk vardı. şarkıya çok kötü girmiş, kendisinden umulan medetin bünyesinde yarattığı zorlanma, sesinin her perdesine yansımıştı. orkestra da ayrı telden çalıyordu. o çok sevdiğimiz, tempo tutup dans ettiğimiz "petrol" gitmiş, yerine bambaşka bir düzenlemede hatta türkiye elemelerindeki ilk versiyonun da aşağısında bir şarkı gelmişti. ama yine de ümitliydik.
    ülkeler şarkılarını seslendirip sıra puanlamaya geldiğinde ankara'da cereyanlar kesikti ve elektrik idaresi, tarihinde olmadığı kadar bedduayı alıyordu. ilk oylamayı yapan avusturya'dan hanemize 3 puan yazılınca bir sevinç dalgası esti. peşinden türk jürisi puanlarını açıkladı. kendimize oy veremiyorduk zaten. bu arada jürimiz elektrik kesintisi nedeniyle izleyemediği ingiliz ekibine beş puan vermişti. yunan jürisinden bitabi oy çıkmadı. lüksemburg bizi es geçti. peşinden yarışmaya ilk ve son kez katılan fas, 12 tam puanı "petrol"e yapıştırınca sevinçten havalara uçtuk. italya'nın 8 puanı da ümitleri artırdı. amma velakin kalan 13 ülkenin jürisinden tık çıkmayınca geceyi 15. sırada bitirdik.
    aslında önceki katılımlarımıza kıyasla başarılı bir sonuç almıştık; yine de klasmanda ilk beş'ten aşağısının telaffuz edilmediği yarışmada 15. lik ajda için de müzikseverler için de büyük hayal kırıklığı oldu. o denli ki pekkan yarışma ertesinde abd'ye iltica edip bir buçuk yıl kadar uzun bir süre türkiye havalisinde görünmedi. kariyeri ciddi bir yara almamakla birlikte 70'lerdeki o eski şaşaasına kavuşamadı. "petrol" ise yirmi yıl boyunca ne ajda'nın repertuarlarında ne de trt yayınlarında yer aldı. taa ki 2000 yılında ajda, şarkıyla barışıp best of albümünde yer verene dek...
  • normalde 1979 eurovision şarkı yarışması birincisi israil'in ev sahipliği yapacak olmasına rağmen, bir daha eurovision düzenleyecek imkanı olmadığı için ev sahipliğini hollanda'nın üstlendiği, lahey'de yapılmış yarışma. ayrıca yarışmanın düzenlendiği 19 nisan 1980 günü yom hazikaron'a denk geldiğinden israil katılmamıştır. bu açıdan son kazananın katılmadığı ilk ve tek eurovision'dur.
  • anna vissi ve ajda pekkan'ın ardarda sahneye çıktığı şarkı yarışması. şarkılar bombok ama olsun.
  • ilginçtir ki bu yarışmaya türkiye adına katılan ajda pekkan,yunanistan adına katılan anna vissi ve fas adına katılan samira said yarışmayı son sıralarda tamamlamalarına rağmen ilerleyen yıllarda üç ismin de kariyerleri inanılmaz iyi gitmiş ve ülkelerinin en önemli birkaç sanatçılarından olmuşlardır.ve bu üçlü anlaşmış gibi inanılmaz genç görünmeyi kendilerine düstur edinmişler ve ülkelerinde hala "bu kadın yaşlanmıyor" imajının en güçlü temsilcileri olmuşlardır.

    sırf burdan bile yarışmada alınan derecenin yetenekle pek alakası olmadığı anlaşılabilir.
hesabın var mı? giriş yap