• bendeniz ilkokul birdeyken olmasına karşın hala hatırladığım efsanevi tatil. nasıl unutulabilir ki bu kadar uzunu...
  • akşam akşam derin düşüncelere gark ettirmiştir.

    matematiksel olarak 5 yaşında olmam gereken tarihde nasıl oluyor da mahalleden arkaadaşlarla iki takıma ayrılıp devasa kaleler inşa etmek suretiyle birbirimize savaç açtığımızı hatırlıyor ya da sanıyor oluşuma anlam veremiyorum bir türlü. hayır eğer doğru hatırlıyorsam bir insan 5 yaşındayken nasıl oluyorda arkadaşının kafasına gözüne kar topu atacak kadar zalimleşebiliyor pes doğrusu. ha eğer bu kar olayı başka bir tarihde ceryan etti ise neden sözlükte kimse değinmemiş onu da anlamadım. çok yağmıştı lan. boğazımıza kadar kar vardı yer yer. valla bak.

    edit: yok, mümkün değil. 5 yaşındayken o cengaverlikleri yapabilecek kadar savaşçı bir çocuk olmam mümkün değil. 1980-90 arasında mutlak başka bir kar felaketi olmuş olmalı. kesinlikle dikkatlerden kaçan bir afet daha söz konusu.
  • istanbul ve çevresinde olabilecek en yoğun kar yağışının olduğu dönemdir. küresel ısınmayı da düşenecek olursak bir daha da bu şekilde bir kar yağışının olabileceğini hiç zannetmemekteyim.
  • iki aylık odunu kömürü bir haftada güneşte kalmış kar gibi eritip, insanların evine ocağına incir diktirdi.
    mart ayında oduncu kömürcü dolaşıp kış ortası ikinci kez masraf yapmamıza neden oldu. ( hiç unutamıyorum, soğuk bi yanda, parasızlık bi yanda canına okuyayım kar dediğin zengin insanın lüksü. yoksa bu kar, yoksul insanın bi yerlerine fena halde yağıyor)
    ara sokaklarda 15 günde erimemesi, konu komşunun kolunun bacağının kırılmasına neden olması da ayrı bir bela.
    sobalardaki odun kömür küllerini sokaklara dökerek buzlanmayı engellemeye çalıştık, ama bu sefer de kar eridikten sonra sokakları resmen bok götürdü.
    kısacası mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır filan değil, o kısacık, cücecik, bodur şubatın bir asır gibi geçmesine neden oldu.
  • bebek yokuşundan, kayak takımı ile ski yapan insanları gördüğüm günlere denk gelen tatildir.
  • tekrarını istediğim tatildir.
    fena mı olurdu tam da yılbaşı üstü bir hafta on günlük kar tatili.
  • şubat tatiliyle beraber ilk ve orta dereceli okulların bir aydan fazla süre kapalı kalmasına sebep olmuş kar tatilidir. istanbul'un 1987'den sonra öyle bir kış görmemesine bir sebep de 2 yıl sonra açılan ikinci köprü ve çevreyollarının yarattığı yapılaşmanın beraberinde getirdiği ekolojik dengesizliktir. o tarihe dair hatırladığım en önemli şey evde her gün video kasetten defalarca - belki 15, belki 20 kere - return of the jedi filmini izlememdir.

    kar nisan ayı geldiğinde büyük oranda erimiş olsa da bazı yüksek yerlerdeki birikintiler nisan'ın ortalarına kadar yerlerinde durmuştu. o yıldan sonra istanbul'da yaşanan tüm kışlar ve kar yağışları 1987'nin yanında şaka gibi kalmıştır.
  • 1985 versiyonunu daha efsane olmakla birlikte (şahsi fikrime göre), 87 kışı da kesinlikle yabana atılmayacak derecede çılgın atan bir doğa olayıydı.

    evden dışarı çıkamadığımız için bütün gün evde oturup, betamax videomuzda duran duran ve michael jackson klipleri seyrettiğimi ve annemi çıldırttığımı hatırlıyorum.

    bir daha da asla ne 85 ne de 87 gibi olamadı istanbul kışları...

    (bkz: hey gidi günler hey)
  • istanbul'un son 50 sene içerisindeki en büyük kar tatilidir. 2-3 hafta boyunca kent felç olmuştur. şubat tatilinin bitmesinin hemen ardından böyle bir kar tatili geldiği için çocuklar çok sevinmiştir. trt gündüz yayını yapmış, o zamana kadar seyretmediğimiz komik dizileri yayına vermiştir. beceriksizler adlı dizi bizi gülmekten öldürmüştür. bu tatil yüzünden okulların uzayacağı söylentisi dolaşsa da, zora gelmesini sevmeyen bizler, tabii ki böyle bir şeyi yapmamışızdır.
hesabın var mı? giriş yap