• kapitalizmin iyi ve sağlıklı işleyebileceğine ilişkin örnek olarak gösterilen iskandinav ülkelerinde de işsizlik ve resesyon görülebileceğine dair ilginç bir olaydır.

    1985 yılında petrol fiyatlarının dünya genelinde düşme eğilimine girmesi sonucunda norveç para birimi kron değer yitirmeye başlamıştır. söz konusu değer düşüşü aslında ekonominin genelinde hissedilen durgunluğun bir sonucu olarak ortaya çıkmış olup, hükümet piyasaları canlandırmak için liberal önlemlere yönelmiş ve finans sistemindeki regülasyonları kaldırma yoluna gitmiştir. böylece kredi kullanımı ülke genelinde hızla artmıştır. ancak kullanılan krediler üretken yatırımlara aynı ölçüde yönelmediğinden ve toplam mal ve hizmet talebinde daralma yaşandığından belli bir noktadan sonra kredi borçluları ödemelerinde güçlükler yaşamaya başlamış ve sonunda özellikle küçük bankalar tahsilat yapamadıkları için iflas etmeye başlamıştır. iflas eden bankaların yanı sıra büyük bankalar birleşme yoluna giderek mali durumlarını güçlendirmeye çalışmışlardır.

    resesyona giren ekonomiye merkez bankasının açık piyasa işlemleri yoluyla yaptığı müdahaleler ve halkın vergileri ile yapılan finansal kurtarma operasyonları sonucunda dört yılın ardından ekonomik işleyiş normale dönebilmiştir.

    (bkz: kapitalizm can çekişiyor marx bize gülümsüyor)
  • ekonomik krizden 1991 ırak savaşı sonrası sonrası petol fiyatlarının ciddi şekilde artması sonrası çıkabilmişlerdir.
  • 1988'i bilmem ama adamların 100 yıllık petrolü ve 5 milyon nüfusları var şu an. onların gireceği ekonomik krizi yiyim. avrupa birliği bizim seviyemize gelirse belki gireriz diye takılan bir ülke norveç daha ne diyim? bizzat gidip gördüğüm yer bu arada. ezbere konuşmuyoruz.
  • 1988'i bilmeyenler için söyleyelim, söz konusu dönemde norveç'in 4,2 milyon nüfusu ve yine 100 yıllık petrolü vardı. istatistiksel verilerden görüyoruz, ezbere konuşmuyoruz.

    ayrıca:

    (bkz: 1990 isveç ekonomik krizi)
  • norveç petrolü 1970 yılların başında bulmuştu. 70'li ve 70'li yılların sonuna dek norveç halkının büyük bir bölümü ülkeden görmüştür ( 2.dunya savaşı ve ekonomik sebeblerden dolayı. hatta norvecliler bu göçlerin tek nedeni ekonomi der ). ekonomisi güçlenmiş ve ekonomisi oturmamış bir ülke kolay bir şekilde ekonomik kriz yaşar.

    son bir yıldır norveç kron'u değer kaybediyor ama ülkede bunun etkileri çok az bir şekilde yansıyor.
  • 1988 norveç krizi ile ilgili akademik alanda bugüne kadar yapılan analizlerin hiçbirisinin vargılarında "ekonominin oturmaması" şeklinde bir temel gerekçe bulunmamaktadır. kaldı ki norveç ekonomik krizini müteakiben isveç ve finlandiya'da da ekonomik kriz süreçleri peş peşe görülmüştür ve isveç ile finlandiya'nın ekonomik kaynaklarının arasında petrol bulunmadığından "1970'lerde petrol bulunmuştu ve yaklaşık yirmi sene geçtikten sonra hala ekonomi oturmamıştı" gibi açıklamalar krizin gerçek nedenini açıklamaktan oldukça uzaktır.

    ayrıca eylül ayı başında basına yansıyan haberlere göre son dönemde petrol fiyatlarında yaşanan düşüşler norveç'te yüzbinlerce kişinin işsiz kalmasına yol açmış...

    http://www.bugun.com.tr/…te-100-binin--1811349.html

    ayrıca
    (bkz: 1990 isveç ekonomik krizi)
  • bozuk para bulunamamasıyla alevlenen ancak oradan geçmekte olan bir türk'ün bi paket camel white alıp "abi ben sana 12 kron vereyim sen bana 5 ver" deyip çözdüğünü sandığı ama böyle yaparak ateşi daha da harladığı kriz. neyse ki yetkililer piyasadaki tüm sakız ve minik hobby çikolataların satışına yasak getirmiş böylelikle para üstleri tekrar gün yüzüne çıkarak balıkçıların çatlayan elleri yine gündemdeki bir numaralı kriz haline getirilmiştir.

    solskjaer'in maçlara ilk 11'de çıktığı karanlık dönemle birlikte son bulmuştur.
hesabın var mı? giriş yap