• italyanin roma milano bari bologna torino napoli udine cagliari palermo verona cenova ve floransa sehirlerinde oynanan grup maclariyla baslayan 14. dunya kupasi.

    gordugum kadariyla yazar arkadaslarca pek hazzedilmemis bu organizasyonla ilgili iki satir yaziyim diye basladigim entrynin geldigi hale ben de sizler kadar saskinim. asil amac 80lerin basinda dogmus biri olarak bana futbolu sevdiren bu turnuvayi genc nesillerle paylasmak. (bkz: oha) (bkz: yalan) bide saat sabaha karsi 6:10 oldugundan mallama yasamakta ve size cok basit gorunen hatalari farkedememekteyim. yarin obur gun onlari da duzeltiriz evelallah. neyse efenim inceden basliyalim grup maclarindan.

    grup a:
    ev sahibi italya avusturya karsisina cikiyo 9 temmuz aksami. yer roma. olimpiyat stadi. ilk yari sonunda gol yok. tribunlerde endise. adini turnuva boyunca pek cok kere duyacagimiz salvatore schillaciyi oyuna aliyo italya. son bi umit. o da ne. daha dogru durust maca isinmadan cakiyo golu`schillaci. pek seviyoruz kendisini, turnuva boyunca. gerek attigi gollerden gerek isminin cagrisimindan heralde. obur macta cekoslovakya 5 atiyo amerikaya. yeni dunya'da daha futbol kesfedilmemis. efendim isin asli bildiginiz gibi football ayri onlara. soccer dedigin merette de pek iyi degiller hani. neyse. ikinci maclar italya amerikayi cekoslovakya da avusturyayi 1-0la geciyo. son maclarda schillaci bu sefer ilk onbirde. nasi da turk gibi dusunuyo italyan hoca. yaniltmiyo gerci o da hocasini cakiyo golunu ceklere. 2-0 galip italya. 3 mac 6 puan cok afilli evsahibi. (galibiyet 2 puan beraberlik 1 puan sayiliyo o zaman, mahalle maci hesabi) avusturya da amerikayi 2-1le gecmesine ragmen nafile. avusturya ve amerika tribune cikiyolar. evsahibi ve cekler ikinci turda.

    grup b:
    turnuvanin acilis maci, sehir milano 8 haziran aksami san sironun cimlerinde son sampiyon arjantin. rakip son afrika sampiyonu. afrika aslanlari kamerun. arjantin mutlak favori. san siro ana baba gunu o aksam:
    http://2002.fifaworldcup.yahoo.com/…1221/4/45q.html
    mamafih top yuvarlak. omam biyik 65. dakikada nasi yukseliyo nasi vuruyo inanilir gibi degil.
    1-0 kamerun galip. arjantine soguk dus. daha bismillah demeden.
    http://2002.fifaworldcup.yahoo.com/…1221/4/45s.html
    gruptaki diger macta romanya lacatusun iki goluyle geciyo rusyayi. efendim dilim surctu kusura bakmayin o zamanlar rusya yok daha. sovyetler birligini diyelim. ikinci maclarda arjantin sovyetleri 2-0la gecerken kamerun roger millanin iki goluyle romanyayi 2-1 yeniyo. son maclara girilirken kamerun iki galibiyet ve 4 puanla avantajli. 18 haziran gunu gruptaki son maclarda arjantin ve romanya 1-1 berabere kaliyo goller monzon ve balint'ten. sovyetler birligi kameruna 4 atiyo. kimler yok ki sovyetlerde protasov mu dersin zavarov mu. ama nafile kamerun ikinci turda. 3 puana ulasan arjantin ve romanya beraber ikinci tura. sovyetlere gule gule.

    grup c:
    efendim brezilya grubun acilis macinda torinoda carecanin iki goluyle yeniyo isveci skor 2-1. ertesi gun cenovada kostarika da iskocyayi 1-0la geciyo. ikinci maclar bu sefer muller, brezilya yine galip, kostarika karsisinda. iskocya ise isvec karsisinda 83te guluyo johnston'la. penaltidan. son maclar brezilya rahat. ama muller yine affetmiyo iskoclara da ayni tarife 1-0. ayni gun kostarika isveci 2-1le gecip ikini tura tukseliyo.

    grup d:
    ilk macta kolombiya birlesik arap emirliklerini redin ve beyaz gullit valderramanin attigi gollerle gecerken gonulleri sampiyonu bati almanya(cogunuzun agiz eksittigini gorur gibiyim. cocukluk akli iste o zamanlar hastaydik o cubuklu formaya) yugoslavlari ezip geciyo. 4-1. goller lothar matthaus 2 jurgen klinsmann ve rudi voller.
    http://2002.fifaworldcup.yahoo.com/…1221/4/45l.html
    ikinci macta yugoslavya toparlanmis, 1-0la geciyo kolombiyayi. almanlar ise birlesik arap emirliklerini besliyo. cok fena. goller voller 2, klinsmann, matthaus ve bein. 2 mac 4 puan. kayzer'in talebeleri kolombiya macindan once rahat. en super isimli futbolcu yarismalarimizin emilio butraguenoyla beraber daimi galibi pierre littbarski cakiyo 90da, rincon cevap veriyo 92de. skor 1-1. yugoslavya da birlesik arap emirliklerini 4-1le gecip ikinci tur vizesi aliyo.

    grup e:
    belcika guney koreyi 2-0 la gecerken 1987 guney amerika sampiyonu enzo francescolili ruben sosali uruguay ispanyayla 0-0 berabere kaliyo. ikinci maclarda ispanya guney koreyi michel'in hattrickiyle 3-1 gecerken belcika simdiki galatasaray teknik direktoru eric geretsin asabilik yapip kirmiziyi yedigi macta uruguayi 3-1 yeniyo. efsane enzo scifo ve jan ceulemans birer tane yaziyolar o gun. soradan biz sifo mehmet diye biriyle tanisiyoruz. oncesi var aslinda. neyse son maclar. ispanya belcika 2-1 ispanya galip. uruguay da fonsecanin goluyle guney koreyi evine yolluyo. kocum francescoli yuruu..

    grup f:
    kagit ustunde en zor grup. hollanda ve ingiltere. ama dedik ya top yuvarlak. grubun acilis maci gary lineker macin hemen basinda one geciriyo ingilizleri ada derbisinde ama irlanda beraberligi yakaliyo soradan. 1-1 mac sonucu. bi surpriz de portakallardan misira karsi 1-1 mac sonucu. marco van basten ruud gullit sessiz palermoda. ikinci maclar hollanda-ingiltere irlanda-misir ikisi de 0-0 enteresan. ucuncu maclar ingiltere sonunda galibiyetle tanisiyo misira karsi paul gascoignein guzel oyunu ve wright'in goluyle 1-0.
    http://2002.fifaworldcup.yahoo.com/…1221/4/45a.html
    gullit'in golune niall quinn cevap veriyo diger macta. hollanda irlanda mac sonucu 1-1.
    misir turnuvaya veda ediyo. hollanda ingiltere irlanda ikinci turda.

    2. tur maclari:
    tek mac 120 dakika olmadi penaltilar.

    roma olimpiyat stadi. italya uruguayi 2-0la gecerken goller yine schillaci ve interli meshur aldo serena. evsahibi ceyrek finalde.

    cenova romanya irlanda karsisinda. 90 dakika golsuz uzatmalar golsuz. penaltilarda 5-4 irlanda galip. adadan ilk ceyrek finalist.

    24 haziran 1990. torino. erken final. brezilya arjantin karsisinda. claudio caniggia 81. dakikada sahne aliyo. arjantin ceyrek finalist. brezilya tribune. uluslararasi turnuvalardaki en kotu brezilya milli takimi oldugu iddia edilen ekibin mesaisi erken bitiyo boylece. su testisi su yolunda kiriliyo bi nevi.
    http://2002.fifaworldcup.yahoo.com/…1221/4/44e.html

    verona ispanya yugoslavya 90 dakika sonucu 1-1. goller salinas ve stojkovic. uzatmalarin basinda stojkovic bi daha cakiyo yugolar ceyrek finale kalirken ispanyollarin buyuk turnuvalardaki afedersiniz cenabetligi suruyo.

    napoli kamerun kolombiya karsisinda. mac cok neseli cunku higuita kelade. yada ceza alani cevresinde mi desem.
    http://2002.fifaworldcup.yahoo.com/…1221/4/455.html
    90 dakika golsuz. ikinci uzatmada yagmur gibi goller pespese. yine roger milla. kamerunlu oyuncularin sevinci gorulmeye deger.
    http://2002.fifaworldcup.yahoo.com/…1221/4/458.html
    kamerun 2-1le ceyrek finalde.

    bolognada ingiltere belcika karsisinda. ikinci uzatmanin sonunda 119. dakikada david plattin attigi golle ceyrek finalist ingilizler. adadan ikinci ceyrek finalist. saka gibi.

    milanoda bi erken final daha. bati almanya- hollanda. ilk yarida voller'le rijkaard hafif tepisirken o da ne. 2 kirmizi kart. ikisi de oyun disi. birbirlerine tukurmusler cok ayip. neyse. dakika 50 jurgen klinsmann 1-0. 84 andreas brehme 2-0. koeman penaltidan durumu 2-1e getirse de cok gec. klm amsterdam boarding now. panzerler ceyrek finalde.

    cekoslovakya tomas skuhravynin hattrick yaptigi macta kostarikayi 4-1le geciyo. ceyrek final vizesi ceklerin. kostarika icin yolun sonu.

    ceyrek final:

    evsahibi italya baskentte olimpiyat stadinda irlanda karsisinda. salvatore schillaci ilk yarinin sonlarina dogru uzaklardan avliyo kaleciyi. roma sokaklari bayram yeri. evsahibi yari finalist. forza italia

    turnuvaya kotu baslayip yavastan toparlanan arjantin yugolara karsi. 120 dakika golsuz. penaltilar sonucunda arjantin yari finalde. yedekten kaleye gecen sergio goycoechea devlesiyo kalesinde. unlu oluyo bi gecede.

    iste turnuvanin zannimca en guzel ve cogumuz icin en duygusal maci. afrika aslanlari futbolun mucitlerine karsi. 1 temmuz napoli. platt'in goluyle one geciyo ingilizler ilk yarinin ortalarinda. kunde 62de penaltidan durumu esitliyo. bi umit doguyo gencecik yasimda televizyon karsisinda. olur mu diye. o ne. 3 dakika sora ekeke 2-1e tasiyo skoru. ingilizler saskin. gary lineker cikarin beni diyo kenara sakatim diye isaret ediyo. devam ettiriyo ingiliz koc. galiba bobby robson. var bi bildigi. 82de lineker penaltidan beraberligi sagliyo. uzatmalar. bi tarafta turnuvanin en sempatik takimi kamerun, yakisikli degil ama sempetik hani. diger tarafta lineker. dakika 105 macin ucuncu penaltisi yine lineker yine gol. 3-2 aglaya aglaya eleniyo kamerun. ingilizler yari finalde. 1966dan beri ilk kez.

    bati almanya cekleri lothar matthausun penalti goluyle 1-0 geciyo son ceyrek final karsilasmasinda.milanoda san siroda. alman takiminin belkemigi brehme matthaus klinsmann interden talimliler san sironun cimlerine. evsahibi gibi rahat panzerler. tabi su da var ki futbol 90 dakika oynanan ve sonunda almanlarin kazandigi bir oyundur. ustada sorabilirsiniz:
    (bkz: arvo)

    yari final:

    3 temmuz napoli evsahibi italya arjantin karsisinda. dakika 17. yine schillaci. milli kahramah toto schillaci. 1-0. ikinci yari caniggia 67de 1-1e tasiyo skoru. yenisemiyo iki takim ne 90 dakika ne 120 dakika sonunda. aslinda is oyle bi noktaya geliyo ki sabaha kadar oynasalar yenisemiycekler. penaltilara geciliyo. yine goycoechea arjantini ipten aliyo. 4-3 maglup evsahibi. boynu bukuk ayriliyo stadi dolduran onbinlerce italyan. arjantin yine finalde. 4 yil sora.

    iste cok guzel bi mac daha. almanlar ingilizlere karsi. ezeli rekabet. bu iki millet ne muharebe meydaninda ne futbol sahasinda. hep birbirine ters. neyse efendim ilk yari golsuz. gasgoigne ugrasiyo ama alman defansi saglam. buchwald brehme augenthaler..
    http://2002.fifaworldcup.yahoo.com/…1221/4/44w.html
    ikinci yari andreas brehme 59da yaziyo serbest vurustan. aslinda barajdan seken top havalanip kalecinin ustunden gol oluyo. senin ne isin var aciliyosun frikikte mal diye geciyo milyonlarca futbolseverin kafasindan. yada bana oyle geliyo. bitime 10 dakika kala yine gary lineker cikiyo sahneye. firsatci lineker alman defansinin bi anlik zaafini affetmiyo. sol ayakla duzgun vuruyo 1-1. 90 dakika 120 dakika baska gol yok. penaltilarda almanlar aliyo final vizesini. 4-3.

    3. luk - 4. luk maci:

    her zamanki gibi tatsiz tussuz bi ucunculuk dordunculuk maci. baride. italyanlar 70de baggio'yla 1-0 one geciyo platt durumu 1-1 yapiyo 80de. dakika 85 turnuvanin suphesiz en spektakuler ismi salvatore schillaci italya adina kapanisi yapiyo. italya kendi evinde dunya ucuncusu.

    final:

    1986nin rovansinda almanya arjantine karsi. arjantin eski guzel futbolunu oynamiyo ama. duse kalka gelmis finale. maradona dezotti caniggia burruchaga her zaman tehlikeli isimler tabi. panzerler tam ruya takim. kimler yok ki jurgen klinsmanndan andreas mollere thomas hasslerden lothar matthausa pierre littbarskiden rudi vollere andreas brehmeden klaus augenthalere. gonul istiyo ki panzerler ezsin gecsin bu sefer arjantini. yalnizim hissettiklerimde. dayimlarda izliyoruz maci. almanyadan gurbetci komsularimiz turkiyeye gelmis tatil icin. hepsi fitil oluyo almanlara. tekim ben sesimi de cikaramiyorum. golsuz devam ediyo mac sonlara kadar. bu arada 65te monzon kirmizi kart goruyo arjantin 10 kisi. evden homurtular yukseliyo. 85 voller yerde ceza sahasinda. belki de klinsmann. penalti. bes dakika kalmis macin bitmesine. ev ahalisi ayaklaniyo. kizanlar bagiranlar cagiranlar. bu ise tek sevinen benim. brehme geciyo topun basina ama bi turlu bitmiyo arjantinlilerin itirazlari. kaleci de hem ceyrek finalde hem yari finalde takimini penaltilar sonunda finale tasimis goycoechea. brehme yavastan geliyo yuvarliyo topu koseye dogru. 1-0. son bes dakikayi atlatiyo alman takimi. panzerler 3. defa dunya sampiyonu. kupa kaptan matthaus'un elinde. deutschland deutschland uber alles..
    http://2002.fifaworldcup.yahoo.com/…1221/4/45t.html

    is bu entry azicik nostalji olsun eski gunleri yad edelim diye girilmistir. hizli yazilmistir. 2 saat surmusur. yazim ve imla hatalarindan dolayi af dilenir. hataliysam ara menseyli bi insan olarak edit ederim yeter ki gereken yeri gosterin..
  • resmi şarkısı ve logosu en güzel olan dünya kupası. sscb, ingiltere ve yunanistan’ın arasından sıyrılan italya, meksika’nın ardından dünya kupasına ikinci kez ev sahipliği yapan ikinci ülke oldu.

    brezilya ilk kez finallerin dışında kalma tehlikesi yaşadı. brezilya ile şili arasında oynanan eleme grubu son maçında şilili futbolcular tribünden gelen yanıcı bir maddenin kalecilerinin yaralanmasına neden olduğunu öne sürerek maçtan çekildiler ve itirazda bulundular. fifa şili’yi galip ilan etseydi brezilya tarihinde ilk kez bir dünya kupasına katılamayacaktı, ancak fifa yanıcı maddenin kaleciye temas etmediğini tespit etti ve maçı kesildiğindeki skor olan 2-0'la tescil etti ve şili’yi de 1994 dünya kupası elemelerine katılmamakla cezalandırdı.

    turnuvaya ilk kez katılan ekipler kosta rika, irlanda cumhuriyeti ve birleşik arap emirlikleri'ydi. bu takımlardan b.a.e. hiç puan alamazken, kosta rika grubunda isveç ve iskoçya’yı mağlup edip brezilya’nın ardından ikinci olarak son 16 takım arasına kalmayı başardı ancak 2. turda çekoslovakya’ya 4-1’le boyun eğdi. irlanda ise elde ettiği 3 beraberlikle grubundan çıktı ve ikinci turda gheorghe hagi’li romanya’yı daha sonra samsunspor'da oynayacak olan daniel timofte'nin kaçırdığı penaltıyla eledi. ilk kez katıldığı finallerde hiç maç kazanmadan çeyrek finale çıkan irlanda, ev sahibi italya’ya 1-0 yenilerek turnuvaya veda etti.

    açılış maçında son şampiyon arjantin’i yenen, s.s.c.b.’ye 4-0 yenilmesine rağmen grubunu lider tamamlayıp, kupa tarihinde eksi averajla grubunu lider bitiren ilk takım olan kamerun turnuvanın sürpriz takımı olmuştu. ikinci turda da kolombiya’yı eleyip kupa tarihinde çeyrek finale yükselen ilk afrika ekibi oldular ve çeyrek finalde turnuvanın en zevkli maçlarından birinde ingiltere’ye karşı 2-1 öndeydiler. ancak gary lineker’in 2 penaltı golü skoru 3-2’ye taşıdı ve kamerun turnuvaya veda etti. kamerun’un bu performansı fifa’nın, afrika’nın kontenjanını 2’den 3’e çıkarmasında etkili oldu.

    arjantin ise turnuvaya kamerun yenilgisiyle başlayıp grubundan güçlükle çıkabilmesine rağmen ikinci turda brezilya’yı 1-0 yenip, çeyrek finalde de yugoslavya’yı penaltılarla eleyerek yarı finalde ev sahibi italya’nın rakibi oldu. ev sahibi italya, yarı finale gelene kadar oynadığı 5 maçı da kazanmış ve attığı 7 gole karşın kalesinde 1 gol bile görmemişti. iki takım diego armando maradona’nın futbol hayatını sürdürdüğü napoli’de karşı karşıya geldi. bazı napoli taraftarlarının kendi milli takımlarını değil de napoli’yi şampiyonluğa taşıyan maradona’nın takımı arjantin’i desteklemesi ise kupanın ilginç yanlarından biriydi. italya, turnuvaya sadece 1 kez milli olmuş bir futbolcu olarak gelen ve kariyeri boyunca milli formayla attığı 7 golünün 6’sını bu turnuvada atarak hem gol kralı hem de en değerli oyuncu olan salvatore schilacci’nin golüyle 1-0 öne geçti. ilk yarının sonu ise ilginç bir olaya sahne oldu. hakem michael vautrot zamanı unutunca yanlışlıkla ilk yarının sonuna 8 dakika eklemiş oldu. ikinci yarıda ise arjantinli claudio caniggia, daha sonra teknik direktör olarak ülkemizde gaziantepspor’u da çalıştıracak olan walter zenga'nın 517 dakikalık dünya kupaları tarihinin en uzun süre gol yememe rekoruna son verdi. italyanlar’ın turnuva boyunca yedikleri bu tek gol, penaltılarla arjantin’e elenmelerine neden oldu.

    diğer yarı finalde ise, çeyrek finalde kamerun’u eleyen ingiltere, son avrupa şampiyonu hollanda ile çekoslovakya’yı eleyerek yarı finale gelen almanya’ya rakip oluyordu. normal süresi 1-1 biten maçta almanya penaltılarla ingiltere’yi eleyip kupa tarihinde üst üste üçüncü kez finale çıkan ilk takım olmayı başardı. her iki yarı finalin de penaltılarla sonuçlandığı ilk dünya kupası’nda finalin adı tıpkı 4 yıl önce olduğu gibi yine almanya – arjantin oluyordu.

    arjantinli pedro monzon, ikinci yarının ortalarında gördüğü kırmızı kartla dünya kupası finalinde kırmızı kart gören ilk oyuncu oldu. sayı avantajını yakalayan almanya son dakikalara doğru andreas brehme’nin ayağından bulduğu penaltı golüyle maçı 1-0 kazandı ve 6. finalinde üçüncü şampiyonluğunu elde ederek kupa tarihinin en başarılı takımı oldu. ancak bu ünvanı yalnızca 4 yıl koruyabildiler. maçı 9 kişiyle tamamlayan arjantin ise dünya kupası finalinde gol atamayan ilk takım oldu. şampiyon almanya’nın teknik direktörü franz beckenbauer, mario zagallo’dan sonra kupayı hem futbolcu hem de antrenör olarak kazanan ikinci isim oldu. bununla birlikte hem takım kaptanı hem de antrenör olarak kazanan da ilk isim oluyordu.

    16 kırmızı kartla önceki iki dünya kupasının toplamından daha fazla kırmızı kart gösterilen turnuva 2.21 gol ortalaması ile en az gol atılan dünya kupası olmuştu. bu durum fifa’nın bir sonraki turnuvadan itibaren 3 puanlı sisteme geçmesine neden oldu.

    bütün bu hikayenin içerisinde benim kupaya dair en canlı anılarım üzerinde italya 90 logosu bulunan cırt cırtlı spor ayakkabılarım ve mahalle maçlarında schilacci ben olacağım diye kavga eden çocuklar.

    (bkz: 2002 kore japonya dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1998 fransa dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1994 abd dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1986 meksika dünya kupası/@laff a lympics)
    (bkz: 1982 ispanya dünya kupası/@laff a lympics)
  • meksika`86 dan sonra epey sikici gelmisti bu. gol ortalamasi muthis dusmustu. hatta sanirim hala en dusuk gol ortalamali kupa bu.
    en heyecan verici takim omam biyick, roger milla'li kadrosu ile tabii ki kamerun. ceyrek finalde turnuvanin en zevkli macinin ardindan ingiltere'ye 3-2 maglup olarak yenilmeleri, herkesi kahretmisti turkiye'de. lineker'in sonlarda attigi iki gol tum hayallerimizi yikmisti. mahalle maclarinda kamerunlu futbolcularin isimlerini kullanmaya baslamisti cocuklar bir donem.
    diger unutulmaz maclar acilis maci: kamerun 1 arjantin 0. omam biyick'in neredeyse 1.5 metre ziplayarak kaleciyi avladigi gol hatirlarda hala.
    ikinci turda almanya-hollanda maci: 88 avrupa sampiyonasinin rovansi. gergin havada oynanan mac, almanyanin ustunlugu ile gecmis, 2-1 kazanmislardi maci. brehme nefis bir gol atmisti. voller ve rijkaard birbirlerinin suratina tukurerek oyun disi kalmislardi.
    ikinci turda arjantin-brezilya maci: brezilya tum zamanlarin en sikici brezilya takimiydi. tek iyi oynadiklari mac da buydu, ama takdir-i ilahi, bu macta da caniggia'nin, arjantin'in tek ataginda attigi gol ile maglup olup veda ettiler turnuvaya. brezilya'yi, sonradan fenerbahceyi calistiran lazaroni calistiriyordu o zamanlar.
    italyan kaleci walter zenga, dunya kupalarinin en uzun sure gol yememe rekorunu kirmis, ama yari finalde yedigi ilk gol, takiminin finale cikamamasina yol acmisti. gol yine caniggia'dan.
    baggio'nun cekoslovakya'ya attigi nefis bir gol daha var, orta sahadan aldigi topla seri calimlarla ceza alanina girip atmisti. o zamanlar juventus'a turk parasiyla 55 milyar liraya (enflasyon gozun kor olsun!) transfer olmustu da, en pahali futbolcu olmustu. golu gorunce, "vay anasini degermis bu paraya" demistik.
    bir de sovmen kolombiya kalecisi higuita'nin ikinci tur macinda, uzatmada roger milla'yi calimlamaya kalkip gol yedigi ve takiminin elenmesine yol actigi yine notlarimiz arasinda.
  • ya bak simdi geldi aklima, kupanin acilis maci arjantin- kamerun. son sampiyon kimdi? arjantin. 1994 dunya kupasi acilis maci kimin? almanya-bolivya. yine son sampiyon. 1998 acilisi berezilya-iskocya. yine ayni terane. 2002 acilis maci fransa-senegal. onu da anladik da 2006 dunya kupasi acilis maci niye almanya-costa rica mina koyim? son sampiyon berezilya degil miydi? bence oyleydi. eski zaman ama hatirliyorum. madem oyle bir ulkenin haysiyetiyle boyle oynanir mi? ucuz hesaplar? ev sahibisin diye sov yapacan diye koskoca sampiyonu hice saymak? yazik. almanlar hic esnaf degil. olamamislar.

    ihtiyactan temiz kullanilmis edit: endoplazmikretikulum nickli arkadas uyardi, son sampiyonun acilis maci oynamasi bu turnuvayla tarihe gomulmus. kuralina kitabina da uydurmus almanlar. daha ben ne diyeyim? ama nasil hatirladim hepsini! ben de mi blog acsam napsam? tirto fitbol yazarim, yorumlarda geleni gideni azarlarim. en sahane sey!
  • bununla ilgli bir belgesel film izlemişim. irlanda yapımı. konusu turnuvaya katılan irlanda takımı ve onu desteklemek için dünyanın heryerinden italya'ya gden irlandalı taraftarlar.

    ilk maçta irlanda ezeli düşmanı ingiltere ile oynar. gary linekerin maç başındaki golüyle ingiltere 1-0 öne geçer maçın sonlarına doğru irlanda 1-1 i yakalar. ve kameralar tribünde sevinen irlandalıları gösterir. yakın planda birkaç taraftar sevinirken arkadan bir ses duyulur.

    "-sizin kraliçenizi sikeyim.prenses diana'yı sikeyim, elton john'u da sikeyim"
  • ilk izlediğim dünya kupası olmasından dolayı unutulmazdır. trt'nin o dönem bizimle paylaştığı bir malumat vardı ki doğruluğundan hala emin olamadım:

    "sayın seyirciler, şu günlerde italya'da yeni doğan çocukların adını "salvatore schillaci" koyuyorlar..."

    ikincisi de maradona'nın arjantin-almanya final maçından önce gazatecilere verdiği ayar. finale kadar çok da parlak bir performans sergilemeyen arjantin'inin de katkılarıyla o dönemde gazetelerde final maçının italya ve almanya arasında oynanacağı iddiası almış başını yürümüş. maradona da final maçından bir gün önce şöyle demiş gazetecilere: "yarınki italya-almanya" maçı nerede oynanacak? çok merak ediyorum yarınki maçı..." koçum diego...

    üçüncüsü; gönüllerin şampiyonu kamerun'un kültür hayatımıza, spor hayatımıza büyük etkileri olmasına yol açmış bir turnuvadır bu. sırf roger milla yüzünden babalarımız, amcalarımız gaza gelip, yaşlarına başlarına bakmadan bizim maçlarımıza dahil oldular. bu da bir dizi skandal görüntüye yol açtı tabii... " omam bıyık tipin kayık..." şeklindeki espri salgını ise yürek yakan cinstendi gerçekten de.
  • ibrahimovic'in yıldızlaştığı, messi ve cristiano ronaldo gibi sözde yıldızların ise kadroya bile çağrılmadığı vasat kupa. messi dünyanın en iyisi diyenler bu kupaya neden çağrılmadığını açıklayamazlar.
  • lothar matthaeus'un ayakkabi numarasinin 36 ve kramponlarinin geyik derisinden yapildigini ben bu turnuvada ogrenmistim. uzun sure bunu kimseyle paylasmak istemedim kismet buguneymis. artik rahat bir uyku cekerim.
  • turnuvanın yıldızı schilacchi diye bi italyan topçuydu , 120 km. hızla frikik çekmişti olivetti bilgisayar animasyonla gösterdiydi oha demiştik
  • kulüpçülüğün dünya futbolunda milli takımların önüne geçtiğini ilk defa gösteren dünya kupası.
    arjantin yarı finalde italya'yla eşleşmiştir ve maç napoli'de oynanacaktır. o sıralarda da maradona napoli'de oynamaktadır ve muhteşem bir başarı göstererek napoli'yi serie a şampiyonu yapmıştır. işte bu başarı o maçta birçok italyanın arjantin'i desteklemesine neden olmuş ve bu durum dünya futbol tarihine inanılmaz bir olay olarak geçmiştir.
hesabın var mı? giriş yap