• bir tanesi ferrari kokpitinde, diğeri de mclaren kokpitinde olmak üzere iki tane michael schumacher' in görüldüğü yarıştır. bunun nedeni, yağmurlu havada kaskı sürekli buğulanan david coulthard' ın, michael schumacher' den ödünç aldığı kask ile yarışmasıdır.
  • hayatımda izlediğim en zevkli yarışlardan biriydi. olivier panis'e oldum olası bir sempatim vardı ve bir şekilde o yarışı kazanmıştı. gerçekten mutlu olduğum bir gündü. monaco grand prix'si gerçekten özeldir benim için ve o sene çok mutlu olmuştum. ertesi sene bu yarış bir şekilde hem anneler gününe gelirken hem de babamın vefat ettiği günde koşulmuştu, hastaneden çıkıp eve gidip schumacher'in o zamanlar için teknik kapasite açısından oldukça geride olan ferrarisiyle bu yarışı kazanışına sevinmiştim. 1997 monaco gp'de aslında 1996 yılındaki kadar garip olmuştur benim için bu nedenle.
  • olivier panisin coştuğu dakikalar için;
    http://www.youtube.com/watch?v=h8p7iazhvfm
  • sıradışı sonucu sayesinde unutulmayan yarış.
  • schumacher'in ilk turda yarış dışı kalması ile zamanında benim için hayal kırıklığı olsa da, monaco grand prix tarihindeki en ilginç yarışlardan biridir. pist ıslak başlayıp sonradan kurumuş, ve yarış boyunca neredeyse hiç yağmur yağmamış olmasına rağmen, yarış sonunda 22 araçtan sadece 4'ünün sağlam kaldığı ve 3'ünün damalı bayrağı görebildiği gariplikte bir yarıştır.

    sıralama turlarında michael schumacher, o zamanlar bir kamyon kadar yavaş olan ferrari f310'u ile inanılmaz şekilde pole position'ı almış, ancak f310'un da katkısı ile kötü bir start alıp ilk virajda damon hill'e geçilince konsantrasyonu bozulmuş, akabinde gelen virajdaki spin'i kendisinden hiç beklenmeyecek şekilde (rain master) toparlayamayınca da ilk turda veda etmişti. ardından sıcak çikolata eşliğinde geçen kaza resitali sonrasında da olivier panis, hayatında görüp görebileceği tek birinciliğe (hem de monaco gibi her pilotun en çok kazanmak istediği pistte) ulaşarak günün ballısı olmuştu. artık böyle yarışlar göremiyoruz ne yazıkki...

    https://youtu.be/ees7js5bsac
    https://www.f1fanatic.co.uk/…996-monaco-grand-prix/
  • efsane yarış birazdan başlayacak. izle
  • an itibariyle formula 1'in resmi youtube kanalında tekrar yayınlanmakta olan.
  • cenabet ferrari'lerin aynı yerde kaza yapıp yarış dışı kaldığı yarış.*

    (bkz: 2020 yılındaymış gibi yazmak)
  • fia formula 1 şampiyonasının tarihi yarışlarından biridir.

    formula bir tarihinde bir yarışı bitiren araba sayısının en az olduğu müsabaka halen bu grand-prix olup yarışı sadece 3 araba tamamlayabilmiş, resmi sonuçlara göre ise sadece 4 araba klasmana girebilmiştir.

    yarışı dramatik hale getiren olay yarışın ısınma bölümü ile koşulacağı bölüm arasında ciddi bir yağmur yağışının meydana gelmesidir. yarış yetkilileri bu beklenmedik durum üzerine ısınma seansına 15 dakika daha eklemiş, bu eklenen süre boyunca pilotlar koşulacak yarışa nazire yaparcasına pek çok kaza olayına karışmışlardır.

    yarışının startında pole-positionda olan michael schumacher yerini damon hill'e kaptırmıştır. yarışın ilk turunda jos verstappen*, giancarlo fisichella*, pedro lamy, michael schumacher* ve rubens barrichello* yarış dışı kalmışlardır.

    yarış ilerledikçe kayıplar artarak devam etmiştir. kazalara ve çarpışmalara ek olarak mekanik arızalar sürücüleri birer birer yarış dışına itmiştir. önemli kayıplar arasında dokuzuncu turda gerhard berger*, kırkıncı turda damon hill*, altmışıncı turda jean alesi* gösterilebilir.

    alesi'nin garaja girerek yarışı bırakmasından sonra ligier-mugen-honda takımının fransız pilotu olivier panis liderliği devralmıştır. panis'in liderliği devraldığı anda ikinci sıradaki david coulthard'la arasındaki fark kabaca 3* saniye olup aracını yarışın sonuna kadar hata yapmadan sürmeyi başarmıştır.

    panis 75. turunun içindeyken yarışın iki saatlik süresi tamamlanmış ve atmaya devam ettiği tur final turu olarak kabul edilmiştir. panis tüm yarış koruduğu soğukkanlılığını devam ettirmeyi başarmış ve damalı bayrağı ilk sırada geçmiştir.

    1- olivier panis - ligier-mugen-honda - 2:00:45.629 (75/76 tur)
    2- david coulthard - mclaren-mercedes - 2:00:50.457 (+4,828 sn)
    3-johnny herbert - sauber-ford - 2:01:23,132 (+37,503 sn)
    4-heinz harald frentzen - sauber-ford - +1 tur

    resmi klasmanda dördüncü sırayı alan frentzen 74. turda aracını pit-stop'a çekmiş ve son tura başlayamamıştır.

    hakemler yarışın 70. turunda portier virajında eddie irvine ile zincirleme kazaya karışan mika salo'ya ve mika hakkinen'e klasman puanlarını vermiş ancak resmi klasmanda yer alamamışlardır.

    bu yarış olivier panis'in ilk ve tek grand-prix zaferi, mugen-honda motor fabrikasının ilk ve ligier takımının son formula 1 galibiyeti olmuştur. mugen daha sonra jordan takımı ile başka zaferler elde edecektir.

    https://www.youtube.com/watch?v=ees7js5bsac
  • efsane
hesabın var mı? giriş yap