• ingiltere, isvec, avusturya, almanya ve isvicre'de televote sisteminin uygulandığı yarışmadır.
    italya son kez eurovision'a katılmış, portekiz ve norvec de puansızlıklarına yanmıştır:

    1- ingiltere 227
    2- irlanda 157
    3- turkiye 121
    4- italya 114
    5- kibris 98
    6- ispanya 96
    7- fransa 95
    8- estonya 82
    9- malta 66
    10- slovenya 60
    11- polonya 54
    12- yunanistan 39
    12- macaristan 39
    14- isvec 36
    15- rusya 33
    16- danimarka 25
    17- hirvatistan 24
    18- almanya 22
    18- bosna hersek 22
    20- izlanda 18
    21- avusturya 12
    22- isvicre 5
    22- hollanda 5
    24- norvec 0
    24- portekiz 0

    turkiye 18 ülkeden puan alırken, yunanistan ilk kez turkiye'ye puan veren ülkeler arasına katılmıştır:

    avusturya - 7
    irlanda - 2
    isvicre - 6
    hollanda - 2
    italya - 7
    ispanya - 12
    almanya - 12
    estonya - 6
    bosna hersek - 12
    portekiz - 5
    isvec - 6
    yunanistan - 7
    malta - 10
    macaristan - 6
    rusya - 4
    fransa - 6
    ingiltere - 4
    izlanda - 7

    iki ingilizce şarkının ardından üçüncü geldiği için, turkce bir şarkının aldığı en iyi eurovision derecesini barındırmasıyla da tarihe geçmiş bir yarışmadır.
  • 3 mayis 1997 tarihinde irlanda'da yapilan bu yarismayi ingiltere "love shine a light" adli parcasi ile 227 puan alarak kazanmisti. yarismanin ikinciligini 157 puan alan "mysterious woman" adli parca ile ev sahibi irlanda, ucunculugunu ise* 121 puan alan levent coker'in besteleyip sebnem paker'in seslendirdigi "dinle" adli parca ile turkiye kazanmisti.
  • "türkiye bu yıl elde ettiği üçüncülük başarısını teleoylamaya borçludur" savının gerçekleri yansıtmadığı yarışma.
    zira 1997 eurovision şarkı yarışması'nda sadece dört ülke telefonla oylamaya başvurup kalan yirmi bir ülke de ihtisas jürisi yoluyla değerlendirme yapmışlardı. ve türkiye, aldığı 121 puanın çoğunu da telefon oylamasına değil jüri puanlamasına başvuran ülkelerden almıştır.
    bu nedenle, "dinle"nin başarısı, sanıldığının aksine, gurbetçi desteğiyle elde edilmiş ucuz bir başarı değildir.
  • türkiye’de uzun yıllar sonra eurovision’a olan ilginin yeniden artmasını sağlayan yarışma. ulusal finallerde “sen nerde ben orda” isimli şarkının birinci seçilmesini beklerken “dinle” nin 12 juri üyesinden 10’unun seçimiyle birinci olması bendenizde şaşkınlık yaratmış, dublin’deki finali izlerken trt’nin ilk defa doğru bir karar verdiğine sahit olmuştum. şebnem paker- levet çokerikilisi bu hızla 1998 yılındaki turkiye finallerine de katılmış, ancak levent coker’in deyimiyle “önleri cok guzel kesilmistir"
  • yunanistan'in türkiye'ye verdigi 7 puan bana bir vay canina dedirtmisti, sevinmistim.
  • sözlükteki ergenlerimiz bilir mi bilmez mi bilmem ama türkçe şarkıyla 3. olduğumuz yarışma.
  • türkiye’nin ispanya’dan 12 puan aldıgı yarısma. bence bu puan cok onemli, televoting olmadıgı donemde turkiye’ye hiç oy vermeyen bir ülkeden hem de jürisinden 12 puan almak büyük basarı.
    youtube’dan puanlamayı izledim de ispanya’dan sonra almanya 12 points for turkey diyor ve salonda alkışlar sesler yükseliyor. ingiliz sunucu da şaşırıyor, şarkı iyiydi diyor. keske yasım yetseydi de şimdiki bilincimle bu yarısmayı seyredebilseydim.
    ayrıca puanlamada baslarda kötü giden türkiye sonlara dogru adeta yardırmıstır:) malta 10 bosna hersek 12 hatta yunanistan 7 puan vermiştir:)
  • dünyaca ünlü şarkıcı ronan keating'in sunuculuğunu yaptığı, birinci olan love shine a light'ın katılımcı tüm ülkelerden puan almanın yanında 10 kez 12 puan alarak rekor kırmaktan geri kalmadığı, ebu'nun bir önceki yılki saçma eleme yöntemini düzeltmenin ötesinde ileri görüşten uzak saçma sapan bir eleme yöntemini daha geliştirdiği yarışmadır aynı zamanda. bu kurala göre yarışmadan önceki 5 yılın en kötü puanına sahip ebu ülkesi yarışma dışı kalacaktı ve eklenen her yeni yılda bu 5 yıl aralığı sürekli değişmekteydi 1997'nin şanslısı bosna hersek olmuş ve yarışmaya katılamamıştır bunun dışında israil de politik şarkısı nedeniyle diskalifiye edilmiştir. ülkelerin playback kullanmasına izin verilmesiyle birlikte eurovision büyük bir değişime girmiştir taa ki 1999 da orkestra tamamen kalkana kadar. italya şarkısı gerçekten birinci olabilecek bir şarkıyken 4. olmuş ve italya da bir hışımla bir daha yarışmalara katılmayacağını açıklayarak bizleri üzmüştür.
  • sarkilarini degil de puanlamasini seyrettigim bir yarismaydi bu. oylamanin basindan itibaren ingiltere'nin ve irlanda'nin birincilik icin kapisacagi belli olmustu. asil heyecanli olan ise ücüncülük mücadelesiydi [bana göre tabi, yoksa ücüncü olan uefa kupasina katilacak diye bir sey yoktu].
    ücüncülük icin türkiye ile beraber 3 - 4 ülke daha mücadele etmisti. seyrettigim eurovision yarismalari arasinda en dengeli puanlamaya sahip yarismaydi.
  • hatırladığım eurovision şarkı yarışmaları arasında izlemediğim bir tek bu yarışma vardı sanırım. ertesi gün şebnem paker'in üçüncülüğünü duyduğumda anlamıştım ne denli isabetsiz bir seçim yaptığımı.
hesabın var mı? giriş yap