• söylenenler doğru ise, iran çok stratejik bir silah olan ( politik anlamda ) uranyum zenginleştirme işinden vazgeçecektir.
    pek hayra alamet bir gelişme değildir. bekleyip göreceğiz.
  • amerika bir an once iran petrolunu dunya pazarina surmek istiyor. su anda zaten arz fazla, iran da girince petrol fiati iyice dusecek. esas pesinde olduklari rusya. putin'i cokertmenin yolu da petrol fiatlarini dusurmekten geciyor.
  • obama başgan'ın taşşağı masaya koyması sonucu iran nihayet geri adım attı. darısı putin'in başına.
  • amerika'nın yaptığı bir anlaşmaya israil'in karşı çıkacağını düşünenlerce veya obama'nın takımlarını iyi tanıyanlarca yorumlanan anlaşma.

    öyle görünüyor ki bu pilav daha çok su kaldırır. şu ana kadar masadan iran'ın ne alarak kalktığı muallak. olayı ilk etapta bir müjde gibi açıklayanların iran kanadı olduğunu da hesaba katarsak, pek de karşılıksız teslim oldukları bir mutabakat sağlandığını sanmıyorum.

    türkiye'nin ihracatı açısından ilk etapta gözle görülür bir faydası olacaktır ambargonun kalkmasının. ama unutulmaması gereken bir nokta var. o ihracatın büyük bölümü zaten türkiye üzerinden gerçekleştiriliyor, fakat kayıtlara pek fazla girmiyordu. o yüzden reel anlamda ne kadar sıçrama olacağını zaman gösterecek. ama konunun diğer yüzünü de atlamamak gerek, özellikle belirli ürün gruplarında, avrupalı ve amerikalı markaların iran'a doğrudan satış yap(a)mıyor oluşu nedeniyle türkiye'deki aracıların bu ürüblerde çok sağlam kazançlarla yaptığı ticaret de bu süreçten sağlam bir tokat yer.

    bu coğrafyayı aksiyon filmi tadında yılların beklediği aşikardı, şimdi senaryoya bazı eklemeler yapılıyor herhalde.
  • artık türkiye'de ayakkabı kutularının dolmayacağının göstergesidir.

    reza'nın önüne yatsanız da artık adamda para yok. iran abd ile anlaştı "artık taşeron kullanmayacağım" sözü verdi.
  • anlaşmaya varılan noktaların kısa bir özeti şuradan okunabilir;

    [http://online.wsj.com/…andealparameters04022015.pdf http://online.wsj.com/…andealparameters04022015.pdf]
  • sanılanın aksine orta vade de bile petrol fiyatlarını düşürmeyecek anlaşmadır, petrol fiyatlarının düşük bir seviyede tutulması ne çok uluslu firmaların, ne de arapların işini yaramakta, bir süredir bu ani düşüş eğilimi zaten iran ve rusya'yı mevcut kıvama getirmek için uygulanmış karşılığında körfez ve suudi arabistan oldukça büyük bir yük altına girmiş durumda. yakında benzer bir uzlaşmanın rusya ile yapılacağını ve ondan sonra tüm üreticileri çok memnun edecek yüksek fiatlara petrolün yeniden yelken açacağını sanıyorum. yani özetle: ucuz petrol için hiç heveslenmeyin.
  • bu anlaşma sonucunda türkiye'nin ihracatının coşacağını sananlar arasında bugüne kadar iran'la çalışmış olan var mı merak ediyorum.

    iran firması almak istediği sürece zaten türkiye'den mal alıyor, sadece ambargo yüzünden bankalar arası direk alışveriş olmuyor. bu sorun da kapalıçarşı'daki döviz büroları veya dubai üstünden aktarımla kolaylıkla aşılıyor zaten. bu sadece türkiye için değil, iran'ın dünyadan yaptığı tüm ithalat için geçerli. mercedes, nike, apple, swatch... aklınıza ne geliyorsa iran'da bugün mevcut. ambargoların kalkması sadece bu ürünlerin bir nebze daha rahat ülkeye girmesini sağlayacaktır. hepsi bu. hatta ille bir şey değişecekse türk firmaları gibi "illegal" işe girişmeyen küçük ve orta ölçekli diğer ülke firmaları yüzünden iran'da rekabet daha da kızışacak diyebiliriz.
  • abd senatosundaki cumhuriyetcilerin ve israilin hic hosuna gitmeyen olaydir.
    adamlar iran nefreti uzerinden beslenen vampir gibiydiler simdi obama nukleer gibi guvenlik tehditi olarak algilanan bir konuda el sikisiyor.
    ben israili acik taniyor ve neoconlari biliyorsam, irani rahat birakmaz illaki medya goygoyuyla desteklenmis suni bir tehdit yaratir irani tekrar dusmanlastirirlar.
hesabın var mı? giriş yap