• bu anlaşma dünya için iyi olmuştur da türkiye için pek iyi olmamıştır. bu anlaşmadan zarar görecek 2 ülke önce israil ve sonra türkiye olacaktır .... türkiye'nin kaygan zeminini düşündüğümüzde çok kısa sürede yabancı sermayenin dünyaya yeni açılan komşumuza kayacağını, yeni yatırım almakta artık çok ama çok zorlanacağımızı, para akışının da komşumuza kayacağını kestirmek güç değil... 80 milyondan fazla nüfusa sahip, hiç yabancı yatırımı olmayan ve buna rağmen milli geliri iyi durumda olan, orta sınıfı güçlü bir pazardan söz ediyoruz... üstelik dünyayla barışmış, ortadoğuda etki alanını genişletmiş, siyaseti - şimdilik - stabil.... siz yatırımcı olsanız tayyip'in ülkesine mi, iran'a mı yatırım yaparsınız? dahası ülke dışında sürgünde olan oldukça iyi eğitimli milyonlrca iranlı var... bunların bir kısmı oldukça iyi pozisyonlarda bulunuyor, yurtdışında tanınan türkleri sayarsanız bir elin parmaklarını geçmez (muhtar kent, kemal derviş...) ama o düzeyde olan yüzlerce iranlı var... bunların da dünyayla barışan ülkelerine çok önemli katkıları olacaktır...
    anlaşma israil için çok ağır, türkiye için ise ağır bir yenilgidir. artık iran bölgenin en büyük gücü haline gelmiştir...tüm dünyayı karşısına alıp değerli yalnızlık hikayeleri ile oyalanan türkiye ise mevcut ortadoğu politikasında yolun sonuna gelmiştir... daha 3 gün önce iran'a hem de isim vererek demediğini bırakmayan cumhurbaşkanı, hayatta en büyük hedefleri esad'ı devirmek, fetullah'ı yok etmek, başkanlık sistemi getirmek olan mevcut hükümet artık gerçekleri görmezse iran hem ekonomik hem de politik açıdan türkiyeyi kısa sürede ikiye katlayıverir...iki ülke arasındaki sınır 500 yıldır değişmeyen dünyanın en eski sınırıdır...türkiye ve iran 500 yıldır savaşmamıştır, bunun nedeni de güçlerinin dengede olmasıdır... şimdi iran oldukça güç kazandı ve dengeyi kendi lehine bozdu, türkiyenin külahı önüne koyup bu hamlelere iyi cevap vermesi gerekir... bu da artık saçmasapan "değerli yalnızlık" masalını bırakmak ve avrupa birliğine yanaşmaktan geçer...ayaklar yere bassa iyi olur artık...
  • artık türkiye'de ayakkabı kutularının dolmayacağının göstergesidir.

    reza'nın önüne yatsanız da artık adamda para yok. iran abd ile anlaştı "artık taşeron kullanmayacağım" sözü verdi.
  • amerika'nın yaptığı bir anlaşmaya israil'in karşı çıkacağını düşünenlerce veya obama'nın takımlarını iyi tanıyanlarca yorumlanan anlaşma.

    öyle görünüyor ki bu pilav daha çok su kaldırır. şu ana kadar masadan iran'ın ne alarak kalktığı muallak. olayı ilk etapta bir müjde gibi açıklayanların iran kanadı olduğunu da hesaba katarsak, pek de karşılıksız teslim oldukları bir mutabakat sağlandığını sanmıyorum.

    türkiye'nin ihracatı açısından ilk etapta gözle görülür bir faydası olacaktır ambargonun kalkmasının. ama unutulmaması gereken bir nokta var. o ihracatın büyük bölümü zaten türkiye üzerinden gerçekleştiriliyor, fakat kayıtlara pek fazla girmiyordu. o yüzden reel anlamda ne kadar sıçrama olacağını zaman gösterecek. ama konunun diğer yüzünü de atlamamak gerek, özellikle belirli ürün gruplarında, avrupalı ve amerikalı markaların iran'a doğrudan satış yap(a)mıyor oluşu nedeniyle türkiye'deki aracıların bu ürüblerde çok sağlam kazançlarla yaptığı ticaret de bu süreçten sağlam bir tokat yer.

    bu coğrafyayı aksiyon filmi tadında yılların beklediği aşikardı, şimdi senaryoya bazı eklemeler yapılıyor herhalde.
  • bu anlaşma sonucunda türkiye'nin ihracatının coşacağını sananlar arasında bugüne kadar iran'la çalışmış olan var mı merak ediyorum.

    iran firması almak istediği sürece zaten türkiye'den mal alıyor, sadece ambargo yüzünden bankalar arası direk alışveriş olmuyor. bu sorun da kapalıçarşı'daki döviz büroları veya dubai üstünden aktarımla kolaylıkla aşılıyor zaten. bu sadece türkiye için değil, iran'ın dünyadan yaptığı tüm ithalat için geçerli. mercedes, nike, apple, swatch... aklınıza ne geliyorsa iran'da bugün mevcut. ambargoların kalkması sadece bu ürünlerin bir nebze daha rahat ülkeye girmesini sağlayacaktır. hepsi bu. hatta ille bir şey değişecekse türk firmaları gibi "illegal" işe girişmeyen küçük ve orta ölçekli diğer ülke firmaları yüzünden iran'da rekabet daha da kızışacak diyebiliriz.
  • türkiye'nin elini zayıflatmaktan çok siyasal islamcı atmık bıyıklıların elini zayıflatmıştır.

    ha diyeceksin ki atmık bıyıklılar yönetimde. ona bir şey diyemem. hala daha ülkenin konumu aynı. ben de aynı minvalde.... la siktir git, 100 yıl öncesine gittik. hakkımızı pazarlık ediyoruz.
  • iran bir adım atmış amerika bir adım atmış ve şu an için imzalanmış bir antlaşma olmasa da haziran ayı için umut vaad etmiştir.
    iran tarafı "tamamen değilse de beklediğimize yakın bir antlaşma oldu" demiştir. bu arada iran ne ara bu kadar güçlendi nasıl bu araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bu düzeye geldi ve bu çabaların sonucu amerika yı ambargo yu kaldırmaya ikna edececek düzeyde bir güce nasıl ulaştı (nükleer programından tavizler vererek de olsa)bizim yanıt bulmamız gereken sorulardır.

    iran atom enerjisi kurumu başkanı ali akbar salehi isimli şahıs m.ı.t. mezunu bir bilim adamıymış bu arada

    diğer taraftan yeni türkiye, stratejik derinlik ve paralel de önemli tabii
  • sanılanın aksine orta vade de bile petrol fiyatlarını düşürmeyecek anlaşmadır, petrol fiyatlarının düşük bir seviyede tutulması ne çok uluslu firmaların, ne de arapların işini yaramakta, bir süredir bu ani düşüş eğilimi zaten iran ve rusya'yı mevcut kıvama getirmek için uygulanmış karşılığında körfez ve suudi arabistan oldukça büyük bir yük altına girmiş durumda. yakında benzer bir uzlaşmanın rusya ile yapılacağını ve ondan sonra tüm üreticileri çok memnun edecek yüksek fiatlara petrolün yeniden yelken açacağını sanıyorum. yani özetle: ucuz petrol için hiç heveslenmeyin.
  • çin ve rusya'nın daha çok yalnızlaşmalarını sağlamak için atılmış bir adım.
  • ambargo kalktığında iran sayesinde ekonomik olarak coşacağımızı sananlar yanılıyorlar. hele ki din, dil, ırk ayrımı yapmayan bir ülkeden din, dil, ırk ayrımı yapan, sünni bir ülke olmak için gayret gösterip bir de şii iran'a efelenen stratejik dehalarımız varken, iran'ın ambargo kalkınca bize kardeş muamelesi göstereceğini çok düşünmüyorum. iran petrolünü, doğal gazını, elektriğini veriyordu karşılığında türkiye ambargoyu deliyordu. ha ambargoyu delerek iran'a kimsenin yapmadığı iyiliği yaptığımızı düşünüyor ve "iran'la ticareti ahlaki olarak hak ediyoruz" diyorsak, almanya da bu konuda gayet başarılı. nasıl mı; iran'da 50 civarında alman firmasının kendi şubeleri var. 12 bin'den fazla firma kendi ticaret temsilcileri ile temsil ediliyor. örnekle linde, basf, lurgi, krupp, siemens, zf friedrichshafen, mercedes, volkswagen, man vs. ambargo uygulandığı halde 2010 yılında verilen rakamlarla 4,7 milyar euroluk bir ticaret hacmine sahipler. bu ambargonun kalkmasıyla bu hacmin ne kadar büyüyeceğini varın tahmin edin. türkiye ne yapacak peki? etrafının gazıyla dünya liderliğine oynayan bir adamın yüzünden, komşularının alayıyla kavgalı hale gelen ülkemiz, bok gibi parası olan ortadoğu tarafından istenmeyen ülke ilan edilecek. ticaret yapmak için etnik, dini ve jeolojik yakınlıktan çok samimiyetin, kalitenin, ucuzluğun, arz-talebin önemli olduğu küresel dünya'da avucumuzu yalayacağız. bunun tamirinin de çok kolay olacağını düşünmüyorum.

    merak edenler için iran'la ticaretimiz 2013 yılında 13,5 milyar dolar. bunun 9 milyar dolarını iran’ın türkiye’ye ihracatı oluşturuyor. yani iran ile ticaret yapmışız ama iran'dan daha çok almışız. 2013 yılında iran ile ilişkilerimiz iyiyken yapılan toplantılarda ileri dönemde iki ülke arasında 50 milyar dolarlık ticaret hacmi yaratılması düşünülüyormuş. şimdi ne düşünürler bilemiyorum.

    bahsedildiği gibi ambargo kalkarsa iran ekonomisi coşacak ve ortadoğu'da stratejik ağırlığı çok daha fazla artacak. türkiye ortadoğu'da liderlik hayalleri kurarken ortadoğu'yu daha batılılaştırmak yerine, kendisi daha da ortadoğulu olmayı ve diktatörleşmeyi seçtiği için, batılı ülkeler doğal enerji kaynakları olan, dost olmanın düşman olmaktan daha avantajlı olduğunu gördüğü iran'ın tercih etmiştir.

    afrika'da, ortadoğu'da diktatörleri tek tek saf dışı bırakan batı, diktatörleşme eyilimi gösteren, kendi gölgesiyle bile kavga eden naylon diktatörün yönettiği ülkeyi "bizımla deyılsın" diyerek oyun dışına itmiştir. bu dünya sadece amerika'dan oluşmuyor. sen ab ülkeleri ile kavga edersen, ortadoğu'da terör örgütlerini finanse edersen, bunların kontrolünü kaybedersen ve bunu batıya fatura edersen kapının önüne koyarlar*

    ister ticari ister stratejik olsun batının yeniden şekillendirdiği afrika'nın büyük ülkeleri ile birazcık mutedil davranılsa, ürettiğimiz hiç bir şey olmamasına rağmen en azından müteahhitlik alanında ticari anlaşmalar yapabilecekken, kendini dev aynasında büyük hilmi gibi görüp bu yolları dahi kapayan galaktik liderinizin yüzünden oralarda da ticaret şansımız kalmadı. ticaret şansın yokken hükmetme ya da stratejik ortaklık şansın da yoktur.

    iran ortadoğu'nun yeni abisi pozisyonuna hazırlanıyor. muhtemelen de bu işi layıkıyla yerine getirecek, ki adamlarda bu potansiyel var. zira batıya satacak, batıdan da alacak bir şeyleri var. bizim galaktik lider yatsın kalksın dua etsin de iran abiliği beceremesin. becerirse o zaman durum daha da kötüleşir. dostluk kuracak israil'i dahi bulamayız, zira yahudiler için öncelik ticarettir ama satacağımız bir şey yok. bülent arınç durup dururken israil'in rahatsızlık duyduğu anlaşma zamanı neden gitti acaba israil'e?

    anlaşma sonrası gazeteler "4 kaybeden" diye yazıyordu ve başa erdoğan'ın resmini koymuştu. umarım iran yumuşar ve 6-7 nisan'da yapılacak ziyarette biraz olsun durumun akış yönü değişir. ancak iran da türkiye içinde yapılandırılmaya çalışılan, söylevlere, eylemlere yansıyan mezhepsel ve etnik baskının farkında. batının kontrolünde olan suudların, bu konularda türkiye tarafında olacağını sanmak biraz hayalcilik olur. iran'ın stratejik ortağı putin'i, çin'i konuşmanın bile gereksiz olduğunu düşünüyorum.
hesabın var mı? giriş yap