• 20 kasim 1979 tarihinde, onde gelen suudi ailelerden birinin uyesi olan radikal sunni cuheyman ibni muhammed ibni seyf el uteybe onderligindeki 500 kadar suudi hanedani karsitinin kabeyi ele gecirmesi ve hac farizasini yerine getirmekte olan yuzlerce insani rehin almasi ile gerceklesmis olay. eylemin amaci, bati kuklasi olmus suudi hanedanini devirmek ve ulkenin bati ile olan butun baglarini koparmakti. ilk baslarda, soka ugramis suudi yonetimi pek bir sey yapamadi. mekanin kudsiyetinden dolayi, silahli askerlerin mudahele etmesi fetvaya bagliydi. once bu fetva cikarildi, sonra fransiz anti-teror timi goreve cagrildi. [mekke'ye musluman olmayan insanlarin girememesine ragmen] kusatma yaklasik 2 hafta surdu. olaylar sonunda, kabe'nin denetimi suudi hanedanina gectiginde, cogu suudi asker olmak uzere 250 kisi olmus, yuzlerce kisi yaralanmisti. teslim olan 67 isyanci, suudi arabistan'in 4 buyuk sehrinde kafalari kesilmek suretiyle idam edildi..
  • hicri takvimle 1 muharrem 1400’de vuku bulan olay. baskın sabah namazı esnasında gerçekleşmiştir. baskının ardında suud hükümeti bir bildiri yayınladı.

    “islam dininden çıkan bir zümre 1 muharrem 1400 günü sabah namazını fırsat bilerek beraberlerindeki silah ve mermilerle birlikte kabe’ye sızdılar.”

    suud hükümeti, kraliyet muhafız birlikleri'nde 18 yıl görev yapan cüheyman el-uteybi önderliğindeki devrimcileri dinden çıkmakla suçlarken , eylemciler de hükümeti batı’nın kuklası olmakla itham ediyordu. baskın tamamen suud ailesine karşı bir gövde gösterisi niteliğindeydi.

    baskın gerçekleştikten sonra ise kabe’nin dışındaki devrimciler ise ebu kubays dağında mevzilendiler. devrimcilerin isteği mevcut monarşi rejiminin sona ermesi, batı ile olan ilişkilere son verilmesi, amerika’ya yapılan petrol ihracatını durdurarak ülkenin ihtiyacı kadar üretim yaparak milli servetin heder edilmemesiydi. suud hükümeti ise bu olayı halka ısrarla “bunlar islamiyetten çıkmış bir topluluktur” diye yansıttı. aynı günlerde washington post gazetesi ise;

    “mescid-i haram’a silahlı saldırı, suud hükümeti ve iktidara doğrudan bir meydan okuma sayılır. olayı, güvenliğin hakim olmasıyla sona erecek bir vaka şeklinde değerlendirmek çok büyük bir yanlışlıktır.” diye haber etti.

    olayı türkiye gazetesi “mekke işgal edildi” diyerek sürmanşetten duyurdu. tercüman ise “harem-i şerif’e menfur tecavüz” diye manşet attı.

    bütün bunlar olurken olayın taraflarından suud hükümeti ilk defa bu derece bir çıkmaza girmişti. bu kumpastan kurtulmak için öncelikle sert tedbirleri günlük hayata yansıttılar. mekke, medine ve taif’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. amerikan büyükelçiliği önündeki güvenlik çemberi genişletildi. gazetecilerin, devrimcilerle temas kuramamaları için beytullah çevresine girişleri engellendi ve hava alanlar kapatıldı.

    tedbirlerin ardından, sıra çok kanlı bitecek olan operasyona gelindi. öncelikle kabe çevresindeki yerleşim yerlerinde sâkin vatandaşlar, şehir dışına götürüldü. devrimci mevzilerinin bulunabilmesi için uçaklarla keşif uçuşları yapıldı. bu uçaklar, devrimcilerin üstüne zehirli gaz bombaları yağdırdı. bütün bunlar olurken devrimciler de üç bin askeri öldürerek karsılık verdiler. son ve öldürücü darbeyi yapmak işi vinell şirketinin ölüm timlerine tevdi edildi. bu timler, suud askerlerinin kıyafetlerini giyerek kabe’ye girdiler. baştaki silahlı çatışmaların ardından içeri sızan tim, mescid i haram’ın meydanına zehirli gaz sıktı. bunun üzerine birçok devrimci bodrum kata kaçmak zorunda kaldı. bodruma siginanlarin birçogu üzerlerine fiskirtilan zehirli su sayesinde etkisiz hale getirildi.

    baskınla ilgili bir diğer not ise ölüm timinin ecyad kalesinden ve kalenin altında bulunan tünellerden faydalanmasıdır.
  • 18 eylül 2007 tarihinde wall street journal'da yayımlanan bir yazıya konu olan acı hadise. wall street journal’ın dış muhabiri yaroslav trofimov tarafından kaleme alınan "the siege of mecca" isimli kitaptan alıntıların yer aldığı yazı, konuyla ilgilenenler için okumaya değerdir.

    ekopolitik org'un çevirisini yaptığı yazının linki: http://www.ekopolitik.org/public/news.aspx?id=1078

    yazının orijinal hali şuradadır: http://online.wsj.com/…le/sb119007965327330717.html
  • sonucu bir gösteri ile tamamlanmış baskın:
    --- alıntı ---
    teslim olan 67 isyanci, suudi arabistan'in 4 buyuk sehrinde kafalari kesilmek suretiyle idam edildi..
    --- alıntı ---
    neden tek bir mekanda değil de 4 şehirde? göstere göstere... bir daha denerseniz sonunuz böyle olur demek için.
  • bu baskının üstüne, ilk körfez savaşı sırasında kutsal mı kutsal suudi topraklarına ikinci defa gavur ayağı değince, osama en azılı suud düşmanı olmuştur. müslümanlığın gerektiği gibi yaşanmaması, suudi arabistandan bahsediyoruz bu arada (!), osamanın bu ülkeyi yönetenlere cihad açmasına neden olmuş; suudi arabistana ayak basamaması, ailesi ile tüm ilişkilerini koparması, ülke ülke dolaşmak zorunda kalmak gibi ikincil sonuçlar da doğurmuştur.
  • murat bardakçı'nın anlattığına göre operasyondaki fransız askerlere "repeat after me" niyetine kelime-i şahadet okutulmuş. kabe topraklarına girmelerine öyle izin verilmiştir. tabi o kelime-i şahadetin ne kadar samimi olduğunu ancak allah bilir ama her kul da aşağı yukarı bir tahminde bulunabilir.

    bardakçı'nın anlatımından edindiğim izlenime göre adamlara söyledikleri arapça cümlenin anlamı bile anlatılmamış olabilir.
  • zamanın din adamları ve idarecilerince harici olarak nitelendirilen cüheyman ve yaklaşık 250 adamı tarafından, suudi monarşisine son vermek amacıyla gerçekleştirilmiş eylemdir. işgali sona erdirmek için yapılan operasyonun son aşamasında alt katlarda bulunan eylemcilere zehirli su sıkılmamıştır. tonlarca su pompalandıktan sonra elektrik akımı verilmiştir. eylemin gerekçelerinden birisinin de kutsal mekanların ( mekke, medine ve kudüs) gayr-i müslimlerden temizlenmesi olduğunu belirten cüheyman, üsame bin ladin'in de en önemli fikir babalarından birisidir. el kaide, abd'nin kenya ve tanzanya büyükelçiliklerine yönelik düzenlediği bombalı saldırılara da bu nedenle "kutsal kabe operasyonu" ve "mescid-i aksa operasyonu" isimlerini vermiştir.
hesabın var mı? giriş yap