• fenerbahçe'nin şampiyonluğuyla sonuçlandı ve fenerbahçe 4 senelik galatasaray hegamonyasından sonra şampiyon olunca taraftar için daha anlamlı bir şampiyonluk oldu ve "efsane geri döndü!" tişörtleri ile kutlamalar yapıldı. bu tişörtler de "şampiyonluk sonrası özel tişört" geleneğinin başlangıcı oldu.

    neyse kupa töreni sonrası gelenekselleşen aziz yıldırım istifalarının ilki ve en ses getireni yaşandı.

    aziz yıldırım maraton'a bağlandı ve şeker hastası olduğunu, kolunu kaybedecek kadar rahatsızlığının ilerlediğini, aynı zamanda kalbinden de - şimdi hatırlamıyorum ne olduğunu - bir rahatsızlığının bulunduğunu söyledi.

    şimdi aziz yıldırım için demediğini bırakmayan erman toroğlu "futbol tarihimizin gördüğü en iyi başkanısınız. umarım kararınızı gözden geçirirsiniz" dedi, aziz yıldırım da "fenerbahçe çok değerli başkanlar gördü ama kararımda kararlıyım" açıklamasını yaptı.

    sonra taraftar aziz yıldırım için gelenekselleşecek ilk yürüyüşünü yaptı, alişan ali şen'in istifasından sonra uydurduğu "ne olur gitme ali şen, ne olur, ne olur yalvarırım" adlı eseri aziz yıldırım'a uyarladı, kimse çakmadı. rıdvan dilmen "başkanım yapma" dedi. fakat aziz yıldırım dönmek istemediğini söyledi.

    sonrasında 1 oyla geçerek başkan olduğu ali şen'e yakınlığıyla bilinen vefa küçük başkanlığa aday olunca, geri döndüğünü açıkladı ve oy rekoru kırdı. sonrasında yaptığı konuşmada mustafa denizli'yle 10 senelik sözleşme yapacağını söyledi. 5 ay sonra kovdu.
  • ayrıca galatasaray bir önceki sezon uefa ve süper kupa zaferleri elde edince, bu sezonun ilk yarısında reha muhtar'la ana haber'e hemen her hafta bir doktor, psikiyatrist bağlanmaya başlamıştı ve "fenerbahçe taraftarının psikolojisini olumsuz etkiliyor" "fenerbahçe taraftarında kalp hastalıkları daha yaygın" "fenerbahçe taraftarı siki tuttu" gibi kafa sikici açıklamalar ardı ardına geliyordu.

    işte böyle bir atmosferde oynanan bu sezonda "bu sezon da şampiyon olmazsak, kesin kanser olacağız" diyen taraftar, şampiyonluk için kenetlenmiş, içeride 17'de 17 gibi bir başarının elde edilmesini sağlamıştı. aynı taraftar deplasmanda da doğru dürüst galibiyet alamayan takımı yalnız bırakmamış, her mağlubiyet sonrası takımı havaalanında coşkuyla karşılamıştı.

    velhasılı sezon boyunca süren bu atmosferi, ve sonrasında haftalarca süren şampiyonluk kutlamasını ben bir daha görmedim.

    zaten galatasaray ve fenerbahçe bu yüzden birbiri için itici güç. şimdi düşünelim, 2009-2010 sezonunda bursa değil de, fener şampiyon olsaydı, galatasaray 8. olur muydu?

    2011-2012 sezonu başında fenerbahçe şike ile suçlanmasaydı, galatasaray taraftarı transfer sezonunu bu kadar tepkisiz geçir miydi?

    cevaplar, tabii ki hayır. zaten bu yüzden "derbi" diye bir kavramdan söz ediyoruz.
  • formalarda numaranın üstüne isim basılan ilk sezondur.

    edit: calibra diyor ki; logo üzerine yıldız uygulaması da ilk kez bu sezon gerçekleşmiş.
  • 11 agustos 2000 kocaelispor fenerbahce maciyla baslayan, türkiye 1. futbol ligi 43. sezonu.
    bu sezonda, sampiyonluk yarisi son haftaya kadar sürmüstür. ligin son haftasinda, galatasaray sahasinda trabzonspor'u 4-0'la gecerken, fenerbahce samsunspor deplasmaninda 1-0 yenik duruma düsmesine ragmen, maci 1-3 kazanarak, sampiyon olmustur. o sezon küme düsen takimlar ise ligi son sirada bitiren adanaspor, erzurumspor ve siirt jetpaspor olmustur.
    bu sezonda ligi sampiyon bitiren fenerbahce, sampiyonlar ligi ücüncü eleme turundan, ikinci sirada bitiren galatasaray ise sampiyonlar ligi ikinci eleme turundan itibaren maclar oynayarak sampiyonlar ligine gitmek icin hak kazanmistir.
    ligin flas takimi ise bir önceki sezon oldugu gibi, bu sezonda da ligi ücüncü bitiren gaziantepspor olmustur ve uefa kupasina katilmaya hak kazanmistir. uefa kupasina katilan diger takim ise türkiye kupasi finalinde fenerbahce'yi yenen ve kupayi kazanan genclerbirligi olmustur.
    bu sezonun baska bir özelligi ise memleket plakasindan forma numarasi yapmak anlayisinin ortaya ciktigi sezon olmasidir. formalarin, klasik 1'den 11'e kadar numaralandirilmasi yerine, 1'den 99'a kadar numaralarindirilmaya baslandigi sezon olmustur. bazi türk oyuncularin kendini araba sanmasindan dolayi da forma numaralari genellikle memleketlerinin plaka numaralari olarak secilmistir. bundan dolayi cok acayip numaralarin oldugu, renkli bir sezon olmustur. sezon sonunda ise siralama su sekilde olmustur;

    1- fenerbahce 76
    2- galatasaray 73
    3- gaziantepspor 68
    4- besiktas 64
    5- trabzonspor 58
    6- ankaragücü 56
    7- yimpas yozgatspor 49
    8- samsunspor 48
    9- caykur rizespor 46
    10- genclerbirligi 46
    11- denizlispor 45
    12- istanbulspor 44
    13- kocaelispor 41
    14- bursaspor 40
    15- antalyaspor 36
    16- siirt jetpaspor 24
    17- erzurumspor 21
    18- adanaspor 16
  • fenerbahçe'nin 4 yıl aradan sonra en yakın rakibi galatasaray'ın üç puan önünde 76 puanla şampiyon olduğu sezondur. fenerbahçe, sezona mustafa denizli ile başlayarak adeta yeni bir takım kurmuştu. lazio'dan kennet andersson'u, celta vigo'dan haim revivo'yu, perugia'dan rap rap rapaiç'i, eski çıktığı elvir baliç'i, gurbetçi futbolcular ali güneş ve kadıköy boğası adıyla anılacak olan serhat akın'ı, samsunspor'dan serkan aykut ve cenk işler'in tertibi celil sağır'ı, denizlispor'dan yusuf şimşek'i transfer etmişti. sezona kocelispor galibiyetiyle başlamış iç sahada oynadığı maçları zorlanmadan kazanmış ama deplasmanlarda aynı başarıyı gösterememişti.
    galatasaray, sezona lucescu ile başlamış, hakan şükür inter'in yolunu tutmuştu. porto'dan süper mario jardel'i, geçen sezonun gol kralı serkan aykut'u ve denizlispor'dan bülent akın'ı transfer etmişti. şampiyonlar liginde başarılı maçlar oynayıp çeyrek finale çıkmasına rağmen ligte aynı başarıyı sergileyememişti.
    beşiktaş, sezona italyan çalıştırıcı nevio scala ile başlamış, fransa'da doğup beşiktaşlı olan nouma'yı lens takımından transfer etmişti. kara kartal şampiyonlar ligi maçlarında inişli çıkışlı bir grafik sergilemiş. inönü'de barçayı parçalamış, leeds deplasmanında ise altı gol yiyerek hezimete uğramıştı.
    sezon sonunda hakan uzan'ın sahibi adanaspor, jet fadıl'ın siirt jetpa'sı ve adnan polat'la kanı bağı olmayan cemal polat'ın başkanlığındaki erzurumspor küme düşmüştü.
  • (bkz: ağlama melis)
  • galatasaray-ankaragücü maçında dağıtılan teşvik primleri canlı yayınlara kadar çıkmış olmasına rağmen bir allahın kulunun soruşturamadığı utanç sezonu. 0-3'ten 4-3 biten efsanevi fb-gaziantep maçının golleri ise hala hatıralarda.
  • maç başına 3.32'lik gol ortalamasıyla bu alanda bir rekora sahne olan sezon.
  • 4 sezon üst üste şampiyon olma rekorunu elinde bulunduran galatasaray'ın başka bir rekor kaçırdığı sezon.
    1997-1998-1999-2000-2002 yıllarında şampiyon olan galatasaray 2001'de de şampiyon olsaydı üst üste 6 kez şampiyon olmuş olacaktı.
hesabın var mı? giriş yap