• adam sözlüğü kişisel eşyası gibi kullanmaya başladı lan.

    dün kendi gibi düşünmeyenleri kovalamak istedi, kanzuk'a mektup yazdı. bugün ben neden debe'ye giremiyorum diye ağlıyor. yarın borç para isteyebilir.
  • o otobüsteki kişinin aynısını yaptım. akp'li trolleri eleştirmek için argümanını "sözlüğün yüzde 99'u atatürkçü o yüzden akp'liler uçurulsun" gibi bir temele kuran bir yazıyı okumadım, eksiyi bastım, sonra da ona ayar veren @2'ye artı oy verdim.

    kötü bir yazıydı, aktrolleri çok daha sağlam, dayanaklı, ifade özgürlüğüyle çelişmeden eleştirmek mümkünken hele, çok çok kötü bir yazıydı. sözlüğün boş yazar dolu olduğu şu atmosferde 2000 fav alması berbat bir yazı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

    ek: insanoğlunun terminolojisindeki istisnasız her kelimenin karşıtından güç alması gibi, "özgürlük" dediğimiz şey de yasak'lardan gücünü alan yeni bir kavram. yasaklara başkaldırı olarak doğdu her özgürlük. ifade özgürlüğünü kısıtlamak için "çoğunluğun rahat olmasını" kriter olarak seçmek sizi ılımlı demokratlar değil, verimsiz diktatörler yapar ancak.* "çoğunluğun istediği neyse o olsuncu" kafa şu an "milletimiz istiyor" diyerek idam cezasının geri getirilmesini tartışıyor. çoğunlukların, halkların, halkların teamül ve geleneklerinin normların yaratılışı üzerinde yarattığı etki ve bunun etik ile bağdaşma oranı üzerine tartışıp burada hukuk sosyolojisi dersi anlatmayacağım, tek bir soru soruyorum onun yerine:

    "ak-trollerin başlık açmasından ekşi sözlüğün %99'u rahatsız oluyor, o yüzden ak-troller uçurulsun/susturulsun." demek ile,
    "eşcinseller ve ateistlerden yozgat'ın %99'u rahatsız oluyor, o yüzden eşcinseller ve ateistler yozgat'tan sürülsün" demek arasında bir fark var mı? (burada elbette bir eşcinsel'in bir muhitte yaşama hakkıyla, bir ak-trol'ün ekşi'de yazma hakkını kıyas etmiyorum. iki söylem de, bu söylemlere başvuran iki karikatür tip de, farklı olana tahammül etmeyi kendilerine zul görmeleri ve farklı olanların aralarında barınmasından dahi rahatsızlık duymaları açısından hayli benzerler.)

    değer'iniz olsun, bu değer doğru tanımladığınız ve ifade ettiğiniz kavram'lara dayansın lütfen. ifade özgürlüğü öyle kıymetli bir şey ki, sen tahrik olma diye kişi "haksız oluşuna, ahlaksız oluşuna" bakarak susturulamaz, susturulmamalı. akp'lilere duyduğum güçlü antipatinin ahlakımdan, adalet arzumdan geriye bıraktığı son zerrelerle söylüyorum bunları.

    bilahare, her toplum %99'un istediğini uygulamış olsaydı şu an tüm insanoğlu ateşe tapıyor olurdu. açık bir şekilde türkiye o tarafa doğru gidiyor zaten.
  • favori ile entry'nin beğenilme oranı hesaplanmadığı içindir.

    güya bu eleman atatürkçü mesela ama tertemiz akepeli kafasına sahip. yani beni 2000 kişi istiyorsa 3000 kişi istemiyor olabilir diye düşünmüyor. bir kalabalık buldu mu hemen gaza geliyor.

    kendi gibi 2000 tane gaz ulusalcı bulmuş herkes ulusalcı olsun istiyor. kendisine batan başlıklarda atatürk'ü sevmeme hakkı varmış mesela, kimsenin bu hakkı olmasın, kanun hükmünde kararname çıkarılıp herkese atatürk zorla sevdirilsin istiyor. memlekette de atatürk'e, chp'ye düşman olan kesimi yaratan da bunlar.

    ben de eksiledim senin entry'ni mesela; 2000 kişi linç mi edeceksiniz? peşinen 2000 kişi buldum diye "iyi entry yazdım" çıkarımına varmış. sağa sola "oylarımı çaldınız" minvalinden suçlamalarda bulunuyor. suçlamasının karşısında da aklanması gereken biz, entry'e eksi oy verenler var.

    beğenmediysen sen de çoğunluk olduğunu ispatlayacaksın yani, böyle sürü zihniyeti haricinde, güdülmeden çalışmıyor adamların aklı ve mantığı.

    (bkz: argumentum ad populum)
  • sığırlar için özet yazalım:

    - benim için debe'ye girmek önemli değil yaa. okuduğumuzu anlamıyoruz o önemli.
    * o zaman 2000 favori alan entry'nin tam anlaşılamaması değil de 2000 favori alan entry'nin debeye girememesi diye başlık açmak mükemmel ifade gücümüzün bir yansıması olsa gerek. "niye debe'ye giremedi" diye sorup "benim yazdığımı niye anlamadılar" demek istemek, yazarın lisede başlık nasıl belirlenir konulu edebiyat derslerindeki üstün başarısını sergiliyor.

    - önemli olan okuduğumuzu anlamak. beni o yüzden eksilediler. ifade özgürlüğü süper.
    * yine bu üstün yetenekli baran, entry'i okuyanlara ulaşıp beyinlerini okumuş. hakeza otobüsteki adamın da telepati yeteneğiyle niyetini şak diye çözdüğünü görüyoruz. bana eksi oy veren "yanlış yaptı". bana ayar verene oy veren daha çok yanlış yaptı.

    yani yine iyiyiz, ifade özgürlüğü var ama bu elemana eksi oy veren ifade özgürlüğünü yanlış kullanıyor. üstüne de "oyları çalıyürler mi acaba" diye de ağlayalım ki ergenliğin şanından olsun.
  • normal olan durumdur. en özgür benim ayakları yapıp karşıt görüşlerin düşüncelerini engellemek gibi salakça bi yazı yazarsanız girmez tabii.

    ekşi'nin nadir sevdiğim özelliklerindendir şu durum. böyle aptalca bi başlığı debeye sokmadınız aferin lan ibneler.*
  • "oysa ben liberal bir insanım ve düşünce özgürlüğüne karşı bir problemim yok. benim ifade etmeye çalıştığım şey bu insanların ( ya da trollerin, adına ne derseniz deyin) kasıtlı olarak, bizleri mutsuz etmek, sinirlendirmek, germek için bu tipte başlıklar açtığını, bu özgürlüğü suistimal ettiğini söylüyordum."

    paragrafındaki anlamsızlığı algılamak lazım önce, herhangi bir insanın ifade özgürlüğü dediğimiz hakkının sınırlarını başkalarının mutsuz olması, sinirlenmesi, gerilmesi belirlemez.

    ateistlerin fikriyatı da toplumun çoğunluğunu mutsuz ediyor, geriyor, sinirlendiriyor mesela, susturulsunlar ister misin? dindar'lara sorarsan ateistlerin ifade hürriyetini kullanarak söyledikleri şeyler dindar'lara karşı kasten, dine hakaret olsun diye, uyuzluğuna ifade edilmiş şeyler. birçok yarım akıllı dindar "cool görünmek için" böyle şeyler söylediklerini düşünüyor.

    örnekleri çoğaltmak geldi içimden, sivas katlimanı sorsan kimi dindarlar aziz nesin'in ifade hürriyetini suistimal ettiği için böyle olduğunu söyleyebilirler, yine vaktiyle ahmet şık'ın yazım aşamasında toplanan kitabı için de ifade hürriyeti suistimali iması yapılmıştı rte tarafından, kitap var bombadan tehlikeli diye, bu insanlarla aynı kalıplarla düşünüyorsun kardeşim, geyik bi ortadoğulusun denilince kızmayacaksın.

    ifade özgürlüğü provokasyonu da içerebilir. şiddet çağrısı, hakaret, nefret söylemi benzeri birkaç hal yoksa o söylemde, sineye çekemiyorsan senin problemin. yoksa "çok açık giyinmişti hakim ben, beni tahrik etti, ben de tecavüz ettim" diyen tecavüzcüye yakın şeyler söylemiş oluyorsun. twitter lisanı ile ifade edeyim, blokla geç sikik!

    girememesi durumu ile alakalı da çok güzel bir girememesi olduğunu eklemek isterim.
  • dostum sen otobüste başkasının telefonunu dikizleyen bir terbiyesizsin.

    tanım: olağan durum.
  • süper özet:

    bu romanında yazarımız, entrisini yarıya kadar okuyup eksileyenlere olan kırgınlığından bahsediyor.

    lütfen ilgili yazının tamamını okuduktan sonra eksileyin.
  • okumadım.

    (bkz: ağlama melis)
  • debeye girmek için şuku almanın önemli olduğu;fav'lamanın bir halta yaramadığını bilmeyenlerin sorguladığı durum.
hesabın var mı? giriş yap