• çekildiği yıl düşünülünce, hayal gücüne ve çekim tekniğine şapka çıkartılacak bir film kesinlikle.. aslında böyle söylemek bile hayal gücüne hakaret gibi oldu yani çekildiği yıl hiç böylesi hayal edilemezmiş gibi. eminim çok daha fazlası hayal edilmiştir çok zaman önce, herhangi biri tarafından.
    hissiyatım yine de şu, bu filme ayirdigim vakti bu filme ayirmak istemezdim ve bu filmi izlemekle geçirdiğim vakti kitap okuyarak, manzara izleyerek, yürüyüş yaparak ya da belgesel izleyerek geçirseydim çok daha iyi olurdu. seveni çok. beğenmeyenlere de saydırmışlar zaten. izleyenlerden birinin yorumuna çok güldüm. sanırım sinir bozuyor bu film.

    maymunlu filmleri pek sevmiyorum çünkü nasıl darlayici bi zaman da denk geldiyse seneler önce bol maymunlu bi film izlemiştim ve pek tercihim değil bu yüzden. spoiler olur mu bilmiyorum bu filminde uzuuuuuun başlangıcı malesef maymunlar üzerine, kaçmasın bi yer diye hepsini izledim zaten. tamam orda verecek bi mesajı vardı filmin anladık ama benim olayım zaten dediğim gibi öznel.

    filmin müziği güzel ama bu filmde rahatsiz etti beni. başka bi filmde müthiş etkileyici olurdu. yoksa sadece aç müziği dinle öyle keyifli.

    keşke kitabını okusaydim demekten alamıyorum kendimi. kitap okumak daha zevkli ve çok daha tatmin edici olurdu, filmin görsellige dökülmüş hayal gücünü göremezdim bu durumda. gerçekten etkileyiciydi. yine de bu filme ayırdığım zamanı bu filme ayırmak istemezdim.
    bunları, sözlükte kimi övülen kimi gömülen filmlerin bazılarını çok beğenmiş bazılarını da beğenmemis biri olarak söylüyorum.

    övülen filmleri izlesen ayrı dert, gömülenleri izlesen ayrı dert. en iyisi beğendiğin filmleri tekrar tekrar izlemek sanki ama öyle de olmuyor.
    sonra bir gün aradan bi film siyriliyor ve işte yolculuk o film ve onun gibi diğer filmler icinmiş anlıyorsun.
  • yarın gösterimi rexx'de yapılacak olan film beyaz perde nasıl olur bilmiyorum hiç merak içindeyim.
  • kubrick filmlerinin başyapıtıdır.geçmişi ve geleceği bu denli repliksiz anlatabilen nadir filmlerdendir çünkü sinemanın aslı sesi olmadanda size bir şeyler anlatması konuşmasıdır.filmlerden anlam çıkaramayan insanların izlediğinde "ne saçma hiç bisey yok gereksiz."diyeceğidir.bu kafadaysanız izlemeyin izlettirmeyin.1968 yapım bir filme göre 2001, yakın bir tarih fakat bunda milenyum cağına giriş etkili olabilir. sonuçta 98lerde insanlar 2000 e girince bilgisayarların bozulacağını teknolojik aletlerin çıldiracagini düşünmüşler.kubrick ön görüsüyle bu akımi 68'de de yaşamış olabilir kafasını bilemeyiz agsgah
  • nasıl 68 olabilir nasıl aklım almıyor. çıktığı sene izleyenler şok olmuş olmalı. ınterstellar kalitesinde, tahmin etsem 2000li yıllar derim. tam bir işitsel ve görsel şölen. film festivali sayesinde büyük ekranda izlemek çok zevkli oldu çünkü sinemaya yakışan bir film. ayrıca bu ne efsanevi bir soundtrack, kendimden geçtim. puanını sonuna kadar hakediyor bence, eğer çabuk sıkılan biriyseniz sıkabilir ancak ne bileyim o görüntü zinciri o ses efektleriyle birleşince sıkılan insanları pek de anlamadım.
  • benim için en iyi film ve öyle kalacak. kitabı içinde geçerli bu durum.
    geçenlerde çok güzel bir afişini buldum sevgimi ölümsüzleştirdim. ama istanbul film festivalinde izleyemediğim için üzgünüm.
  • --- spoiler ---

    spoiler veriyorum ama bu daha çok filmin sonu hakkında benim kişisel kanaatim. böyle düşünen başkası varsa saygılar (swh). şimdi filmin başında o uzaydan gelen kapı gibi siyah cismin maymunların evrim geçirerek insan olmasını sağladığını anlıyoruz. filmin sonuna doğru kahramanımız yapay zekanın fişini çekiyor. ama aslında yapay zeka kahramanımızı o cisimden koruyor. yapay zeka ortadan kalkınca kahramanımız cisimle temasa geçiyor ve evrim geçiriyor. (evet gerçekte evrim bu kadar hızlı olmaz. olsa da adı evrim olmaz ama film böyle düşünülmüş). bu evrimin sonucu olarak geçmişini geleceğini aynı anda idrak eden birine dönüşüyor. (şimdi bonus geliyor dikkat). filmin son sahnesinde kahramanımızın bebek hali dünyaya bakıyor. daha doğrusu bebek olduğu zamanı idrak eden kahramanımız sadece kendi hayatını değil, geçmiş gelecek dünyanın da başını sonunu görüyor. nasıl mı? şöyle ki, dikkat ederseniz filmin sonundaki bebeğin gözünden dünya tamamen sularla kaplı. yani dünyada henüz kara yok. dolayısıyla tüm dünyayı suların kapladığı karaların henüz oluşmadığı dünyayı görebiliyor.
    --- spoiler ---
    filmin sonunu anlamayanlar bu da size kıyağım olsun *
  • çağının, hatta günümüzün bile çok ötesinde bi film.

    68 yapımı bi filme göre bu çekimler, bu görüntü kalitesi... neredeyse grafiksel açıdan günümüz filmleriyle yarışacak sahneler çıkarılmış. teknolojik ilerlemelere ilişkin öngörü, vizyon ve hayal gücü dönemine göre mükemmel seviyede. hatta bazı tahminler günümüze göre oldukça isabetli yapılmış; tablet cihazlar, uzay çekimleri, görüntülü konuşma teknikleri, uzay mekiği ve istasyonlarının günümüzle benzerliği... bazı yerlerde haliyle teknolojik açıdan daha prematüre öngörülerde bulunulmuş; hala eski mekanik butonların, tuş takımlarının vs kullanılması gibi ama bazı yerlerde de günümüzde bile kullanıma hala geçememiş şeyler öngörülmüş; içinde 360 derece koşulabilen uzak mekikleri veya oldukça insanı robot "hal" gibi.

    filmin müzikleri, yarattığı atmosfer ve gerilim olağanüstü. anlatmaya çalıştığı şeyi anlatış şekli insanların filmlerden sıradan şekilde almaya alışık olduğu bilgi bütünlerinden çok daha farklı ve üstü kapalı olduğu için bazı insanların memnun kalmamasını anlayabiliyorum. yukarıda bi arkadaş durumu çok iyi özetlemiş, filmi malt viskiye benzetmiş. katılıyorum. bu filme tüm dünyanın hayran kalma ihtimali yok zira bu kadar ağır, mesaj ve sanat kaygısı güden, alt metni dolu bi filmin herkese hitap etmesi mümkün değil. zaten filmi eleştirebileceğim en büyük ve tek nokta filmin uzunluğu ve bazı sahnelerin gereksiz uzatılması olur. herkesin bildiği o bazı sahneler biraz kısa tutulsa eminim insanların geneli sıkılmazdı.

    yine de bu olumsuzluklara rağmen filmin çok özel ve keyif veren bi eser olduğunu düşünüyorum. seyircinin ufuk açan, insanı düşünmeye ve hayal etmeye sevkeden, harika çekimlere sahip, vizyon açısından döneminin millerce ötesinde bi film.
  • 1968 yılında ancak bir çılgının yapabileceği film. o çılgın da tabi ki (bkz: stanley kubrick)’tir. o yıllarda öyle bir filmi başka kimse yapamaz.
  • başıma bir şey gelmeyecekse itiraf ediyorum. asla izlemediğim, sadece bir kaç sahnesini bildiğim, ne zaman konusu açılsa aynen aynen ... sahnesi çok iyi ya, abi kubrick işte ya... gibi yorumlarımla herkesi kandırdığım bir stanley kubrick filmidir. şu yaşıma kadar farkeden olmadı.
  • (bkz: vay vay vay neler dönmüş serhat ya) dedirten zamanın ötesinde ve aşmış bir ismin elinden çıkmış (bkz: stanley kubrick) filmidir
hesabın var mı? giriş yap