• 2001deki biraz şok bir olaydi. cok ani gelisti. deprem oldu anayasa atildi kasa firlatildi falan. biranda oldu hissi verdi ve sanki biz bunu bir sekilde toparlariz su mevcut hukumeti bir degistirelim hele dedi halk.

    ama 2022de olan sey farkli. bir kriz mi? hayir daha kotusu, devamli ve duzelmeyen bir kotulesme. ıvmesiz bir fakirlesme. durdurulamayacak ve geri alinamayacak gibi hissettiriyor.

    10 gundur balkan ulkelerinde geziyorum. bundan 9 sene once de bir geziye gelmistim ayni ulkelere. biz maliz, salagiz ve kendimizi ulkemizi eritiyoruz. bayrak ezan diye bitiriyorlar. kimse farkinda degil 2 senedir yurtdisina cikamadigi icin. saraybosnada belgradda yemegin fiyatina bakar hale gelmisiz. gecen 9 senede. bizim icin cerez parasi olan tabaklar simdi nusret fiyatina denk geliyor. yemis bitirmisler guzelim turkiyemi.
  • kıyaslamak anlamsız.

    2001'e kriz diyorsanız 2022 direkt buhrandır.
  • an itibariyle;

    açlık sınırı: 6.017,85 tl
    yoksulluk sınırı: 19.602,14 tl

    ve asgari ücret: 259 usd
  • 2001 ceketini ilikler secde eder, buyur abimsin, senden ögrenecek cok seyim var. al beni de yetistir yaninda der 2022 krizine. o derece elma ile armut kiyaslamasi olur yani. 2022 krizi ile ancak 1923te osmanlidan devralinan borclari(duyun-u umumiyeyi) falan kiyaslarsaniz anlam kazanir. bu iki versus kapisir ancak.
  • 2001 ecevit krizinde öğretmen babamdan harçlık alan, gurbette okuyan, ankara kurtuluşta 2+1 evde arkadaşımla kalan bir öğrenciydim.

    kriz olduğunu bile hissetmedim diyebilirim.

    yediğimden içtiğimden kıstığımı, fatura, kira ödemekte zorlandığımı hatırlamıyorum.

    hatta amd athlon bilgisayar toplamıştım harçlıklardan kalanla.

    2001 krizi deprem gibi çok kısa sürdü. üç beş ay konuşuldu, teşhis konuldu, önlemler alındı ve hızla toparlandı memleket.

    2022 krizinde 15 senelik uzman doktorum ağız tadıyla bilgisayar toplayamıyorum. lokantaya falan gittiğimde fiyatlar asabımı bozuyor. elektrik doğalgaz faturaları kanıma dokunuyor.

    2022 diyip geçmemek lazım. en az 2016 dan beri süren, giderek de kötüleşen, hükümetin saçma sapan icraatlerle geçiştirmeye çalıştığı, krizden öte bir durum bu.
  • 2001'den sonra elimizde kaynaklarımız bolca vardı 2022'den sonra ise o kaynakların çok azı var.
  • araba kazası vs 4. seviye kanser

    2001 krizi ani bir kaza gibi geldi ve iyileşmesi hızlı oldu. nasıl kaza geçirince darbe alır, olay yerinde daha kötüleşip sonra etraftaki aklı başındaki insanlar tarafından hastaneye kaldırılırsın ve doğru müdahale ile sağlığına kavuşmaya başlarsın. 2001 krizi öyleydi işte. deprem oldu, hükümet kemer sıktı, eknomi durdu, kur şoku oldu ama uygun müdahale yapıldı, ekonomi toparlamaya başladı.

    şimdiki durum 4. seviye kanser olup etrafındaki insanların seni doktora götürmek yerine "seni iyisin, çok süpersin, al şu okunmuş pirinci yut" demesi gibi. daha hatalarını kabul etmeye yeni başladılar uygun tedaviyi uygulamayı akıl edene kadar metastaz olur, mortu çekeriz.
  • 2001 yılında bu ülkenin malı mülkü vardı. fabrikalar, arsalar, şirketler, imara açılmamış ne kadar koy varsa maden ruhsatı verilmemiş ne kadar dağ tepe varsa hepsini sattı. üç beş kuruşa şeker fabrikalarını sattı. çalışan üreten fabrikaları demir parasına sattılar. doğunun ücra köşelerinde ki lojmanları bile sattılar. yazdıkça cinnet geçireceğim yeminle. neyse işte tüm bunları sattı bide üstüne dünyalar kadar borç bıraktı ve hala borçlanmaya devam ediyor.

    yani bu iş öyle 2001 ile kıyaslanacak durumu çoktan geçti. bunların yap işlet devret ile yaptığı herşeyin borcunu 100 yıl ödeyecek bu millet. gerçi millet diye bir olgu da bırakmadılar. arap, suri, afgan, paki, hintli falan öder herhalde.
  • 2022de kriz mi varmış? bence ekonomi çok güzel, kriz falan yok, bunu da nereden çıkarıyorsunuz, ne güzel mis gibi her gün her hafta mal mülkümün değeri artıyor, kira gelirim artıyor, arabalarım da değerlendi iyice. oooh mis mis. 2022de kriz var diyene inanmayın. neye yatırım yapsanız değerleniyor arkadaş. eleştirene kadar siz de boş durmayın gidin audi mercedes alın bakın nasıl değerleniyor. dükkan falan alın merkezi yerlerden bakın hem değeri artıyor hem de kira getirisi yüksek. bu güzel şartlarda da kriz var demek ne bileyim ekonomiden hiç anlamamak gibi bir durum bence.

    not: etrafımdaki bir kaç öküzün yorumu gerçekten böyle olmakla birlikte bir arınma gecesi umuyorum.
  • 2001'de başbakana kasa fırlatabilecek kadar özgürdün
    şimdi başkana burdan bişeyler yazarken içeri girer miyim diye korkacak kadar değilsin.

    hatta yazsan da moderasyon götümüze girebilir diye siliyor
hesabın var mı? giriş yap