• grup maçları sona ermiş ve resmi sitede istatistikler sonunda(?) güncellenmişken önemli gördüklerimizi biraraya toplayalım, istatistiki yorum getirelim turnuvaya.

    önce takım performanslarına bir göz atalım;
    maç başına en fazla sayı atan takım ortalamasında fransa lider (87.6), onu sırbistan (86.4) ve litvanya (85.8) küçük farklarla takip ediyor. üst sıralarda olmayacağını tahmin ettiğimiz milli takımımız (77.0) 7.sırada, e grubunda yer alıp bizden düşük olan tek takım almanya (75.4).

    en az sayı yiyen takım sıralamasında ise 5'te 5 yapan rusya lider (64.2), türkiye (66.6) ile beşinci sırada. 85 sayı yediğimiz polonya maçını oynanmamış olsa 62 ortalamamız olacaktı, onu da belirtelim. bu haliyle bile türkiye e grubunun lideri konumunda ve en yakın takipçisi almanya (71.4). savunma takımıyız dediğimizde atar yapanlar için söylüyorum. bir de sürekli e grubu diyorum, hem karşılacağımız takımlarla kıyaslayalım kendimizi hem de cillop gibi kura çeken rusya ve benzeri takımlarla ispanya ve litvanya ile yüzleşmiş milli takımımızı bir tutmayalım diye.

    gelelim saha içi yüzdelerine. toplamda litvanya lider (55.6), fransa ikinci (53.1). milli takım ise (48.5 ile) dördüncü sırada yer alıyor. 2 sayılık atışlarda ise (57.1 ile) üçüncü sıradayız, lider bosna burada (58.3), ikinci litvanya (58.1). 3 sayılıklarda ise litvanya açık ara önde (48.6) ki sadece 74 kez denemişler yani maç başına 15 üçlükten az. bir diğer önemli nokta almanya ikinci (41.1), fransa üçüncü (40.3), sırbistan beşinci (37.9). biz ise rezil durumdayız, yüzde 30.5 ile üçlük atarak 16.sırada. bizden daha kötüsü de var yalnız; ispanya (30.1 ile 18.).

    serbest atış yüzdelerinde yine fransa (84.3 ile 2.) ve sırbistan (81.7 ile 3.) en üst sıralarda yer alıyor. lider ise (84.6 ile) italya. milli takımımız ise (68.6 ile) 17.sırada. elbette ömer aşık faktörü var burada ve onu çıkartınca takım yüzdesi %77'ye çıkıyor ama ömer'in bu özelliği olmasa belki de marc gasol, ibaka ve reyes aynı maçta 4 faul almazdı bir uzun karşısında. zaten genel olarak takımımız bildik bileli ortalamanın altında atar serbest atışları, enes kanter gözlerimizi yaşartıyor her maç bu konuda.

    ribaund hususunda takımlar birbirine çok yakın tahmin edileceği gibi, her maç ortalama 35-40 arası ribaund alıyor hemen hemen tüm takımlar. toplamda lider yunanistan (40.4), rakiplerimizden sırbistan üçüncü (38.0) fransa ile almanya ise ondördüncüler (34.8 ile). türkiye bu alanda (35.4 ile) onbirinci. savunma ribaundlarında 25-30 aralığı söz konusu ve türkiye (25.6) ile onuncu sırada. fransa bize yakın (25.8), sırbistan biraz üstümüzde (27.4 ile), almanya ise lider tüm takımlar arasında (30.4). kaman ile nowitzki karartıyor yani. ancak bu alanda lider olan almanya hücum ribaundlarında ilk 20'de dahi değil, sadece 22 tane alabilmişler 5 maçta. bizim de 49 tane hücum ribaundumuz var ve onbeşinci sıradayız, lider ise (72 ile) slovenya. özellikle slokar ortalama 15 dakika oynmasına rağmen toplamda 13 hücum ribaundu almış grup maçlarında ama bunlar olası çeyrek final/yarı final eşleşmesi öncesi konuşulacak şeyler.

    asistlerde teodo..ee sırbistan lider konumda maç başına 20.4 ile. biz ise (15.4) ile sekizinci sıradayız, fransa (14.2) ile almanya (13.2) bizden de kötü.

    top çalmada makedonya (8.4 ile) lider konumda, arkasından ise (7.8 ile) üç takım birden geliyor; fransa, ispanya, slovenya. biz 5.4 ile oynuyoruz ve ondördüncü sıradayız.

    top kaybında f grubuna çıkmayı başarmış olan gürcistan açık ara önde (18.6 ile). türkiye, fransa ve almanya aynı seviyede (12.5), sırbistan ise bir tık yukarıda (13.8).

    blok konusuna geldiğimizde ise tahmin ettiğimiz gibi en üst sıradayız (4.0) yunanistan ile birlikte (4.2), ki en yakın takipçi ukrayna maç başına 3 blok ile. bireysel performanslarda biraz daha detaylandırabileceğiz.

    bireysel performanslara baktığımızda ise;
    sayı krallığında luol deng ilk sırada (24.6), hemen arkasından tony parker geliyor (23.2) ki bir ara liderdi bu alanda. nowitzki de 20.4 ile oynuyor ve altıncı sırada. sırbistan'ın bu alandaki lideri ise krstic (17.2 ile).

    toplam saha içi yüzdesinde hırvat tomic lider (73.9), öyle de kalır herhalde maçı kalmamışken. krstic dikkat çekiyor ikincilikte (66.7 ile), fransa'dan batum beşinci (58.7), diaw yedinci (57.1). nowitzki-kaman ikilisi ise yüzde 50 ile atıyorlar hemen hemen. bizim en yüzdeli oyuncumuz ise (46.7 ile) hidayet türkoğlu. 2 sayılık atışlarda da lider tomic, nitekim kendisi hiç üçlük göndermemiş turnuva boyunca karşı potaya. batum (67.7 ile) burada krstic'i (66.7) geçiyor ve ikinci oluyor. görüyoruz ki krstic de hiç denememiş üçlük. enes kanter de (60.0 ile) bu dalda yedinci. üçlüklerde ise lider rusyadan fridzon (66.7), gelabale de hemen arkasından ikinci (64.7), dikkat etmek gerekir. bu arada emir preldzic yüzde 60 ile atıyor ve beşinci sırada.

    serbest atışlarda malumunuz yüzdeler birbirine çok yakın o yüzden toplam sayılara da yer vermek gerekir diye düşündüm. lider jasikevicius 15'te 14 atmış (93.3), nba final serisinde neredeyse hiç kaçırmayan nowitzki burada 27'de 25 atmış ve (92.6 ile) dördüncü sırada. krstic 30'da 26 atmış (86.7) ve 13.sırada, bir de tony parker var ki tam 41 serbest atış kullanmış 35'ini sayıya çevirmiş ve onaltıncı sırada (85.4 ile). enes kanterimiz ise 15/18 isabet ile 24.sırada (83.3).

    ribaundlarda kaman toplamda 50 ribaund ile lider durumda. noah (39 ile) altıncı, nowitzki (30 ile) yirminci. ilk 20'de sırplardan kimse yok, onlarda ilk sırada yer alan savanovic 20 tane çekebilmiş. ömer aşık toplamda 36 ribaund ile bu sıralamada onuncu. hücum ribaundlarında portekizli evora lider (3.0), rakiplerimizden ise çok dikkat çekici bir performans yok perovic'ten başka (2.4 ile dokuzuncu). savunma riaundlarında ise yine kaman lider (8.0), nowitzki beşinci (6.0), noah sekizinci (5.6). ömer aşık'ımız ise onüçüncü sırada (5.0 ile).

    asistlerde tahmin edileceği üzere teodosic lider maç başına 7.6 ortalama ile, tony parker ise dördüncü sırada (5.4). schaffartzik (4.6 ile) sekizinci sırada almanyadan, bir başka sırp markovic ise ondördüncü sırada (4.0). bizim takım birincimiz ender arslan ise bu isimlerin arkasında yirminci sırada (3.6 ile).

    top çalmada lider kirilenko ve batum (2.8). dikkate değer tek bir isim daha var, o da onbirinci sıradaki tony parker (1.6)

    top kaybında lider bulgar videnov (4.0), maalesef ömer aşık da onuncu sırada (2.8 ile). ancak aynı sırayı paylaşan iki isim daha var dikkat çeken, ikisi de litvanyadan. biri oyun kurucu jasikevicius, diğeri de enes'le bir tutulmaya çalışılan ancak bu turnuvada sadece kenardan havlu sallayabilen valanciunas.

    maç başına blokta yukarıda bahsettiğimiz gibi ireysel performanslarda bizi gururlandıran bir tablo var, lider ömer aşık (2.0). e grubunda karşılaşacağımız oyunculardan bir tek kaman'ı görebiliyoruz ilk 20'de, (1.2 ile) altıncı sırada kendisi. ayrıca enes kanter de onbirinci sırada kendine yer buluyor bu listede (0.8 ile).

    son olarak double-double yapan oyunculara baktığımızda liderler luol deng ve kaman (3 kez ile). 2 kez yapan da sadece 3 kişi var; antic, bourousis ve dasic. geriye kalan tek double-double sahibi oyunculardan nowitzki, marc gasol ve kirilenko'nun yanında ömer aşık da var.

    eblette istatistikler her şey değil bir maçta, öyle olsa polonya'ya fark atmamız ama aynı şekilde ispanya'yı da yenemememiz gerekirdi. ancak hiçbir işe yaramaz deyip bir kenara da atmamak gerekir, nihayetinde küçük ipuçları verebilmekte nasıl bir rakiple karşılacağımız konusunda. umarız istatistiklerin hiçir öneminin kalmadığı o final maçında yer alan iki takımdan biri milli takımımız olur, kupayı kaldıran da. ki bu sayede olimpiyatlara da katılmayı başarırız tarihimizde ilk defa. kalbimiz sizinle atıyor 12 dev adam, şu turnuva boyunca hep dev kalalım bir daha cüce olmayalım.
  • chicago bulls yetkililerinin keyifle viskilerini yudumlayarak izlediğini düşündüğüm turnuva. özellikle bugün zevkten dört köşe olmuşlardır. önce luol deng takımını üst üste 2. galibiyete sürükledi, sonra ömer aşık ispanya maçının son çeyreğinde nba'in en gelecek vadeden uzunlarından ikisi olan marc gasol ve serge ibaka'yı perişan etti, en son da joakim noah sırbistan'a patladı. chicago'da kafalar rahat. bir de nba tekrar canlansa...
  • http://twitter.com/…lsenol/status/31795437337837568

    @ismailsenol
    ismail şenol

    "karşıyaka bugün bağımsızlığını ilan edip d grubu'nda yer alsa, ilk üçü zorlar. #eurobasket2011"
  • bir an litvanya ile aynı gruba düşmeyeceğiz diye ödüm kopan şampiyona..
    (bkz: eurobasket 2005) (bkz: eurobasket 2007) (bkz: eurobasket 2009) (bkz: 2006 dünya basketbol şampiyonası) (bkz: eurobasket 2011)
  • kura sonucu

    a grubu

    ispanya
    türkiye
    litvanya
    büyük britanya
    polonya
    elemelerden bir takım*

    b grubu

    sırbistan
    fransa
    almanya
    israil
    italya
    letonya

    c grubu

    yunanistan
    hırvatistan
    karadağ
    makedonya
    bosna hersek
    elemelerden bir takım*

    d grubu

    slovenya
    rusya
    belçika
    gürcistan
    bulgaristan
    ukrayna

    milli takımın kol gibi bir kura çekmesiyle sonuçlanmış oldu böylece. hem ev sahibini hem son şampiyonu aynı anda çekmek her ülkeye nasip olmaz kolay kolay. üstüne üstlük en zor 4.torba takımı britanya'yı da ekledik gruba. yugoslavya'nın parçalanıp tek başına grup kurması da ayrı bir olay. d grubu ise asya kupasına katılsa sırıtmaz.
  • her yıl çeyrek finalde barcelona'yı çeken arsenalliler gibi hissetmemi sağlayan bir kura çektik. bir italya eksik kalmış.
  • onu bunu bilmem de bargnani, gallinari ve bellinelli gelirse italya çok büyük bir sürpriz yapabilir. zaten nerde italya' nın son anda bal göte girdiği bir turnuva var basketbol olsun futbol olsun körling olsun farketmez ondan korkacan arkadaş.
  • polonya'nın finalde 11 teknik faulun de yardımıyla şampiyon olacağı turnuva.
  • litvanya organizasyonu hakkıyla yerine getirmek adına hiçbir fedakarlıktan kaçınmamış. ispanyalı oyuncuları otellerinde herbiri paha biçilmez sanat eseri olan tablolarla şampiyona atmosferinden biraz olsun uzaklaştırmış.

    http://yfrog.com/mnldkgj
  • ntvspor'un her mola ve devre arasında reklama gitmesi nedeniyle erik gibi olduğunu tahmin ettiğim litvanyalı dansçı kızları izleyemediğimiz şampiyonadır. benzinlikte arabandan inen burcu çetinkaya kesmiyor arkadaş, ayrıca basket oynayan prezervatiflere de kılım biz ne diyoz bunlar ne diyor aga anlamsız hareketler.
hesabın var mı? giriş yap