• kacinilmaz olan krizdir. amerika da yasanan emlak balonu ile ilgili bir kac yazi okursaniz, kriz oncesi yasananlarin gunumuz turkiyesi ile birebir ortustugunu gorebilirsiniz. su an sadece istanbulda degil, en ufak koye kadar emlak fiyatlari katlanarak artmaktadir. bunun en onemli nedeni bankalardir. maalesef halen bankalardaki mevduatlar kredilerden fazla olsa da, mevduatlarin ortalama vadesi yaklasik 45 gun iken, konut kredileri 10 yila kadar(bazen daha uzun) verilmektedir. bankalar yuklu miktarda yurt disi kaynakli krediyi yurda sokarak, bunu dagitmaktadir. insanlar su anda ev sahibi olabilmek adina neredyse butun gelirlerini bu kredi odemelerine ayiriyorlar. disimizi sıkalım ev sahibi olalim deselerde, bu sefer de tuketici kredileri ve kredi kartlarina yoneliyorlar. hele hele kamu calisanlari en duzenli gelir grubunda goruldugunden, oyle kredilendiriliyor ki, bazilarinin gelirleri kullandiklari kredilerin faizini bile odeyemiyor. ancak borclar bir bankadan baska bankaya, kredi kartindan tefeciye aktar donder yapilarak cark donderiliyor. ancak durumun gidisati, fitilini herhangi bir siyasi olayin, dis kaynakli bir krizin, genel secimlerin sonuclarinin vs atesleyecegi bir bombanin 2015 de patlayacagini gosteriyor. peki sonra ne oluyor? once borclari artik boyunu asan insanlar, artik borcunu ceviremiyor. bankalar mevcut alacaklarini tahsil edemeyince yeni kaynak da bulamiyor. konut kredileri sorunlu hale geliyor. ancak bu sefer eldeki konutlarin satilarak nakde cevrilmesi mumkun olmuyor. muhtemelen yurtdisindan yabanci kaynak almis bir veya birkac banka da borcunu odeyemiyor. faizler yukseliyor, bu sefer reel sektorde etkileniyor, issizlik artiyor, ozel sektor de calisanlarda borcunu odeyemiyor. faiz tekrar yukseliyor. biz diyoruz ki keske 2008 krizi bizi teget gecmeseymis. keske bol likidite, dusuk faiz hayalleri ile sahte hayatlar kurup, ekonomi balonunu sisirmeseymisiz.
  • 2015'e kalmayacaktır.
  • ilk entry mi editlemiyorum özellikle, gelişmeleri buradan yazacağım.

    öncelikle başlık parsellemek, her yıl için başlık açmak gibi bir amaçla açılmadığını bilmek isterim bu başlığın. zira dikkat ederseniz bu başlığı 2014 ekonomik krizi başlığından önce açmıştım.

    hala kriz yok diyenler, sonuçları görmediği için böyle konuşuyorlar. ama biz sinyalleri önceden görmüş ve uyarmışız. şu anda çok daha şiddetli uyarılar geliyor ve sonuçları ilk entry de yazdığım gibi olacak. halen ev fiyatları düşmediğinden kriz başladı diyemeyiz. ama ucundan gözüktü diyebiliriz.
  • su an kriz olmasigini zannedenlerin bekledigi kriz.

    bize krizi dolar dusunce dolar zenginlerinin iflas etmesi, yukselince sirketlerin kar edememesi olarak ogretmis olabilirler ama ekmek alamayan 1 tek insan varsa bile bir ulkede,

    ilaç alamadığı için çocuğu ölen 1 tek insan dahi varsa,

    ısıtamadığı icin cocugue donarak ölen 1 tek insan varsa,

    800 tl maaşla 400 tlye kirada oturan 1 tek insan varsa,

    cocuguna bayramdan bayrama birilerinin gönderdigi eti yedirebilen 1 tek insan varsa,

    cocuklarina yetemedigi icin kendini öldüren 1 tek insan varsa,

    bütün bunlar olurken diğer yanda çocuğuna milyon dolarlik yat alan 1 tek baba varsa,

    bir tek sozuyle türkiyeyi felakete sürükleyecek zenginler varsa,

    muslumanim deyip islamda %20 den fazla kar etmenin haram oldugunu bilmeden %2000 kar eden 1 tek isveren varsa,

    hani cok arabesk olacak ama fakirin cocugunun icemedigi sutu zenginin kopegi iciyorsa,

    kriz zaten hava gibi soludugumuz bir sey olmus demektir.
  • kriz görmemiş, çöp dağları görmemiş, musluktan su akmadığını görmemiş poposu rahat yeni nesilce hali hazırda kriz olduğu iddia edilirken "görüyorum ve artırıyorum" başlığı. işte bunlar hep popo rahatlığının rahatsız edici duruma geldiğinin bir göstergesi. ne gezicilere ne ak gezenlere zerre itimat ve güvenim olmasa da son on yılda ekonomik olarak geçirdiğim evrimi düşünerek kimseye haksızlık edemiyorum. ha yandaşlıktan falan diyen trollere ; normal bir pazarlamacı (yumuşağı: satış temsilcisi) olarak kredi falan bir ev bir araba sahibi olmuşken bunları görmezden gelemem. buradaki heyecanlı yazarların pek çoğu portakalda vitaminken bırak para kazanmayı sadece hiç değilse yemek bedavaya gelir diyerek iş arayıp bulamadığımız günler gördük biz. muzun ulaşılması güç bir meyve olduğu günleri, zar zor alınan bir simit bitmesin diye tane tane susamlarını yediğimiz günleri, icra memurlarını..
    "- efenim o zamanki ekonomik konjonktür falan" muhabbetine girmeyin şimdi..
  • issizlik iki katina ciksa da, dolar iki katina ciksa da, dunya bankasina olan borcumuz iki kat artsa da hic bir zaman kabullenilmeyecek olan kriz durumudur. etrafinda issiz, gariban ve bir simite muhtac insanlari goremiyorsan, kredi ile birilerini daha zengin ederek aldigin evinin muhtesem manzarasindan ve yine benzer bir sekilde aldigin muhtesem arabanin hd gosteren camlarindan dolayidir.
  • hadi gelin itiraf edin eğer bu kriz gelir ve birçok insan işsiz, evsiz kalırsa mutlu olursunuz değil mi?
  • ekonominin başına yiğit oğlan geçerse 2015'e gelmeden başlayabilir. hadi yiğit oğlan oku faiz lobisinin canına. padişahın dediği gibi indir faizi düşür enflasyonu.
    gaz yağı aldık bekliyoruz. gaz yağı ne la? dolar aldık bekliyoruz.
hesabın var mı? giriş yap