• türkiye dahil; ingiltere, almanya, italya, fransa, macaristan, çek cumhuriyeti, yunanistan, japonya, finlandiya, abd ve diğerleri gibi, gelişen ve şehirleşen her ülkede:

    1) eğitim süresi uzar ve insanların iş hayatına atıldığı yaş büyür.
    bundan 15-20 yıl öncesine kadar türkiye'de lise eğitimi ebeveynler tarafından yeterli görülürken, şu anda üniversite eğitimi almamış olmak yetersizlik olarak görülüyor. dolayısıyla, gençlerin hayata atılıp çalışmaya başlamaları en erken 24-25 yaş aralığında oluyor.

    2) evlilik yaşı ortalaması hem kadın, hem de erkeklerde artar.
    şu anda hayata atılma yaş ortalaması 24-25 civarı olduğu için, ilk evlilik yaş ortalaması da 30'lara yaklaşmış durumda. bundan 15-20 yıl önce ilk evlilik yaş ortalaması 20'li yaşların başıydı.

    3) evliliklerde yapılan çift başına çocuk sayısı ortalaması 2'nin altına düşer.
    türkiye'de 20 yıl öncesine kadar çift başına yapılan çocuk sayısı 3 ve üzeri iken, şu anda özellikle şehirleşmiş eğitimli nüfusta çift başına yapılan çocuk sayısı 2'nin altında ve çoğunlukla 1 çocuk civarında.

    4) nüfusun yaş ortalaması yükselir.
    türkiye'de 20-30 yıl öncesine kadar yaş ortalaması 25'in altında ve genç bir nüfus varken, şu anda yaş ortalaması 30'un üzerine çıkmış durumda ve orta yaşlı bir nüfusa sahibiz.

    buna halk arasında olmasa da, bilimsel literatürde "demografik geçiş" adı verilir. siyasi, politik vs gibi durumlarla ilgisi yoktur. şehirleşen her ülke bunu yaşar. finlandiya'da da olsanız, türkiye'de de olsanız bu böyledir.
  • ortalama bir düğün 80.000 tl ve kızlarımızın bir kez evleniyorum şımarıklığı ile bu 150.000 tl'ye kadar çıkabiliyor. kusura bakmayın da evlenebilen varsa gidip alnından öpmek lazım.

    evlilik sevgiye, aşka birlikte bir şeyleri paylaşıp gerektiğinde birlikte dertlenmekten çıkmış üzücü bir durum.
  • doğruluğuna inanamadım. bütün yaz instagram timelineda bekarlığı veda, kına gecesi ve düğünden başka bir şey görmedim.
    herkes birbirinin kopyası şeyler yaptığından bir yerden sonra midem kaldırmadı.
  • güzel bi gelişme niye birbirinize bağırıyosunuz anlamadım.

    şu sözlükte hem kadınlar hem erkekler birbirine gıcık ama evlilik oranı düşmüş deyince herkes çıldırıp birbirine yükleniyo. e sevinmeniz lazım hani birbirinize müthiş kıldınız? hani evlilik bok gibiydi? sizin derdiniz başka.
  • 4000 kız alınan suriyelilere 300 kız verilmiş. bu şimdi çifte standart değil de nedir bi açıklayın.
  • türkiye'de ne yazık ki sabaha neyle, nasıl uyanacağımızın bile garantisi yokken artık evlenip çoluk çocuğa karışmak eskisinden daha da ürkütücü hale gelmiş durumda.

    her gün bin tane sapık haberi duyarken güvenle büyütemeyeceğimiz çocukları neden acı dolu bir hayata getirelim? ülkenin hali böyle gittiği sürece devam edeceğini düşündüğüm durum.
  • (bkz: işsizlik)
  • sebebi basittir. işi ve dolayısıyla parası olan, buna mukabil de bir erkeğe ihtiyaç duymadığını düşünen kadın sayısı ile evli erkek arkadaşlarının durumundan ibret alan erkek sayısındaki artışların doğal sonucudur bu.
  • yanlış olduğunu düşündüğüm bir yorumlamadır.tanıdığım insanların çoğu bu sene evlendiler,nişanlandılar,sözlendiler,gerdeğe girdiler...
  • ülkece borç içerisinde yüzerken nişan, düğün, kına, takı, ev eşyası, ikamet edilecek ev tapusu gibi kadınların veya ailelerinin şart koştuğu maddi kriterlerin sağlanamıyor oluşundandır.
hesabın var mı? giriş yap