• carlsen'in favori olduğu dört gözle beklenen büyük kapışma.

    her ikisi de, hamlelerinin bilgisayar analizlerine göre bakıldığında gelmiş geçmiş en isabetli satrancı oyayan iki insan.

    yukarıda caruana'nın oyun ortasında bir tık daha iyi olduğu, carlsen'in de başında ve sonunda daha iyi olduğu söylenmiş, ama öyle değil

    burada bilgisayar hamleleriyle karşılaştırma yöntemiyle yapılan isabetlilik ölçümünde (caps by segment), caruana'nın sadece açılışta bi tık daha isabetli oynadığı, carlsen'in ise oyun ortasında açık farkla üstün olduğu, oyun sonunda da bi tık üstün olduğu görülüyor.

    bu klasik zamanlı satrançlarının karşılaştırması. orada eşitlik bozulmazsa hızlı oynayacaklar, orada da bozulmazsa yıldırım.

    hızlı ve yıldırım oyunda carlsen'in üstünlüğü klasiktekinden daha da bariz (özellikle yıldırımda).

    tabi bunlar geçmiş performanslarının dökümü.. işin psikolojisi ayrı bir faktör..
  • son yılların belki de en heyecanlı ve en çok beklenen dünya satranç şampiyonası.

    her ne kadar magnus carlsen'ın bilgisayar keskinliğindeki oyunu onu favori olarak gösterse de son dönemdeki performansının ciddi anlamda düşündürücü olduğu da bir gerçek. carlsen'ın oyunundaki düşüş karjakin ile oynadığı son dünya satranç şampiyonası ile başladı aslında. minimal avantajları bilgisayar keskinliğinde oynayarak avantajını adım adım büyüten oyun yerini bariz kazanç şanslarını bile değerlendiremeyip beraberliğe razı olan oyun anlayışına bıraktı. hatırlanacağı üzere karjakin ile oynadığı ilk iki partide bariz kazanç şansı olmasına rağmen bunu kazanca çevirememiş ve beraberliğe razı olmuştu. ancak bu kadar bariz hatalar carlsen'da çok alışık olduğumuz şeyler değil. zaten bu ilk iki parti sonrasında oyun seviyesinde ciddi bir düşüş yaşamış ve ünvanını da tie break'te korumuştu.

    şampiyona sonrasındaki süreçte ise çok inişli çıkışlı bir performansı vardı. hatta 2016 öncesi gördüğümüz o dominant performansı tamamen yok oldu diyebilirim. bunun birkaç sebebi olabilir. sanıyorum ki satranç dışındaki hayatı performansını olumsuz etkilemeye başladı.

    caruana ise 2018'i muhteşem geçirdi. hatta bu performansının sinyallerini 2017 yılında vermişti. caruana da carlsen gibi bilgisayar keskinliğinde oyanayabilen bir satranççı ama oyun ortası ve oyun sonunda carlsen'dan biraz daha geride diyebiliriz. bunun haricinde kendisi çalışma delisi bir kişi. açılış konusunda carlsen'dan daha iyi olduğunu düşünüyorum. bu yüzden carlsen ile yapacağı karşılaşmalarda fark yaratabileceği alanın açılışlar olduğu fikrindeyim.

    bir diğer konuysa iki satranççının da yardımcıları. ikisi de yardımcılarını sanıyorum ki saklıyorlar. hatta carlsen'ın kendi hesabından yayımladığı son videosunda sadece peter heine nielsen ve laurent fressinet görünüyor ve ekipteki diğer kişiler buzlanmış. caruana'nın ekibine ilişkin ise benim bulabildiğim bir bilgi yok. ekiplerinde yer alan kişilerin uzman olduğu alanlar oyuncuların genel stratejileri konusunda fikir verir ancak bu konudaki bilgi yetersiliği, yorum yapmayı engelliyor.

    bu karşılaşmanın kaderini caruana'dan ziyade carlsen'ın performansı belirleyecek. eğer carlsen kendi oyun seviyesini yakalayabilirse caruana'nın pek bir şansının kalacağını düşünmüyorum. bunun haricinde çok heyecanlı bir serinin bizi beklediğini düşünüyorum. hatta bu seri karjakin ile yapılan maçlardan çok daha eğlenceli olacak bence.
  • iki tarafın da finalde olmayı tam anlamıyla hak ettiğini düşündüğüm bir maç. gerçekten de dünyanın en güçlü iki oyuncusu finali oynuyor.

    carlsen'in oyunsonundaki üstünlüğü tartışılmaz. bir takım sayısal verilerle durumun böyle olmadığı gösterilmeye çalışılmış, ama bilgisayarın istatiksel verileri bu saptamayı doğru yapamaz; çünkü oyunsonlarında doğru hamleyi bulmak çok zordur ve gm seviyesinde bile arka arkaya yanlış hamleler yapılır. sayısal veri bu yüzden düşük olur elbette. ayrıca sadece hamleler değil, carlsen'in oyunsonunu konumsal olarak nasıl ele aldığı mesele. duble ya da üç adaya bölünmüş piyonlar ve dağınık bir yapılanmayı nasıl maharetle yürütüp, minik üstünlükleri somut avantajlara dönüştürerek sonuca gitmeyi nasıl başardığı. açılışa gelince carlsen bilindik teorik yollardan (ruy lopez berlin hariç) çoğunlukla kaçınır.

    caruana'nın ise baskı altında kolay dağılmayan, temalara sıkı sıkıya bağlı bir oyun anlayışı var. çok iyi öğrenilmiş bir satranç oynuyor. bu avantaj mı dezavantaj mıdır yoruma açık. belki de carlsen gibi bir canavara direnebilmek için en iyisi deneyimlerle kanıtlanmış yollardan gitmektir.

    nihayetinde özgün yapısı ile magnus carlsen finalin favorisidir. bir ropörtajında kendi satranç anlayışının çekirdeği için şöyle demişti: "çocukken bazı şeyler öğrendim." bu bir satranç oyuncusunu gerçekten tehlikeli yapar.
  • ben bu sene caruana’nın kazanacağını, ama bir sonraki şampiyonada ding liren’i geçebilirse carlsen’in rövanşı rahatça kazanacağını düşünüyorum.
  • kendini zeki ve entel hissedebilmek için satranç izleyen hippilerin favorisi olan vasat turnuva. satranç izleyeceğime 31 çeken maymun videoları izlerim daha iyi.
  • carlsen bir adim onde gozukuyor. rapid ve blitz oynanmadan bitecegini dusunuyorum zaten uzarsa hizli maclarda carlsen affetmez.
  • iki erkeğin karşılıklı hamleler yaparak para kazandığı çakma entellerin de ayıla bayıla izleyerek genel kültür kastığını sandığı vasat turnuva. gay misiniz nesiniz anlamadım ki, kadın düşmanlığı son bulmalı.
  • milli kiraathaneden zorlu rakipler cikmasi beklenmektedir.
  • magnus'un 2 yıl önceki hatalarını yapmayıp şampiyonluğu rapid oyunlarına bırakmayacağını düşünüyorum. 6.maç gibi hem sayısal hem psikolojik üstünlüğü ele alır. karjakin tam bir rus dünya şampiyonu gibi sabırlı oynadı o bile alamadı bu unvanı satrancın mozartindan.
  • polgarlı link beklediğimiz karşılaşma. iki yıl önceki muhabbetler ne güzeldi.

    caruana'nın oyunu karjakin'den daha yırtıcı, daha heyecanlı maçlar olabilir.

    tabii 2014 sinquefield turnuvasında kendisini tarihe geçiren performansı tekrarlaması lazım.

    elo farkı da iki yıl önceye göre daha az. bu da carlsen'in işi ciddiye almasına, maçlara daha çok asılmasına neden olacaktır.

    caruana alsın isterim ama magnus biraz daha büyük favori gibi. baskı altında carlsen hayvan evladı gibi oynuyor.

    belki yüzde altmış carlsen, yüzde kırk caruana.

    bir de umarım ruy lopez'e takıp durmazlar.
hesabın var mı? giriş yap