• bugün adı konmamış bir dünya savaşı var dünyada. 21. yüzyılda savaşlar artık topla tüfekle değil, ekonomi üzerinden yapılıyor. ve bu savaş, mevcut sisteme hâkim olan amerika'nın kurallarına göre veriliyor.

    önceleri bunun cari açığını düşürmek isteyen abd'nin çin'e karşı yaptığı bir hamle olduğu sanıldı. ama hedefin yalnız başına çin olmadığı ve olayın özünün ticaret üzerinden yürümediği görüldüğünde, bunun basit bir ticaret savaşı olmadığı görüldü.

    saldıranlar, saldırılanlar ve etkilenenlere bakıldığında, atlantik cephesi ve avrasya-pasifik cephesinin doğrudan karşı karşıya geldiği görülmekte. abd, avrasya-pasifik'e gerek ticari, gerek siyasi, gerekse mali operasyonlar düzenliyor.

    biz de çin'e, iran'a, rusya'ya düzenlenen operasyonlardan nasibimizi alıyoruz. abd, bu savaşta türkiye'nin resmî bir üyesi olduğu atlantik cephesinin yanında açıkça saf tutması ve avrasya-pasifik'le ilişkisini koparması yönünde "ya benim olursun, ya kara toprağın" dercesine saldırıyor. bize şunu diyor:

    1- rusya'dan s-400 savunma sistemini almaktan vazgeç.
    2- iran yaptırımlarıma uy, iran'la ticaretine son ver.
    3- suriye'den çekil, terör gruplarını rahat bırak.
    4- kıbrıs petrollerini israil'e bırak.

    işin ilginç yanı, amerika sadece asya'yla değil, avrupa'yla da karşı karşıya geldi. anlatımda avrasya-pasifik cephesi dememiz boşuna değil. bugün amerika'nın saldırılarına en net tepkiler veren ülkelerden biri almanya mesela. merkel bizzat trump'la tartışıyor, türkiye'ye yapılan hamlelere almanya karşı çıkıyor.

    çok ilginç bir dönem yaşıyoruz. dilerim bir daha kimsenin tekeline alamayacağı yeni bir sistemin kurulmasıyla çıkarız bu dönemden.
hesabın var mı? giriş yap