4831 entry daha
  • kriz olarak adlandırmanın doğru olmadığı , doğru şeyler yapılsa bile 3-4 senelik bir dönemi tomsurtacak olan yapısal ekonomik durumumuzun doğal sonucudur. kriz demek durumu hafife almanın, insanları bu durumun geçici olacağına inandırmanın bir yöntemidir, iletişimidir. bu ülkeyi şirketimiş gibi düşünün bu şirketin yıllık bürüt karı borcunun faiz+ana parasını ödemiyor şekerim, o yüzden büyümek gibi bir teknik zorunluluğu var. büyüme durduğunda takke düşecek kel gözükecek, aslen çoktan kafada saç kalmadığı belli de, perukla filan idare ediliyor, aman neyse ne, tatlı tatlı yemenin acı acı kısmına geldik, umarım ders alınır diyeceğim ama aksine mevcut durumun bilinçli olarak oluşturulduğunu düşünenlerdenim.
  • yarın büyükşehirlerde kurbanlık hayvan satıcılarının hayvanları ellerinde patlayınca seyredin siz cümbüşü esas. kurbanlık almak filan hayal oldu. öyle rakamlar duydum ki ( hele de büyükbaş larda ) insanın yuuuh diyesi geliyor. pazarlarda sadece bakan insanlar var.

    e kredi kartı ile almaya kalkışanlar marketlerden aldı . pazarda hayvan satanlar bildiğin söyleniyordu ama bayram sabahını bekliyorlar bi umut ki o umut bence fos çıkacak.

    bakalım yandaş medya bu haberleri nasıl verecek yada vetecek mi.
  • hiç boşa masal anlatmayın yok öyle birşey.
    gözlemlerime dayanarak söylüyorum; fukaraya zaten her gün, her ay, her sene kriz var. diğer anlatılanların tamamı ya muhalif kılkuyruk kesimin saçmalamaları, ya da yaptığı ticarette sadece kendini düşünüp, para sadece kendisinde olsun diğerleri ölsün zihniyetine sahip gavatların ödemelerini zamanında yapmamaları için kullandıkları bahane. istanbul' da adam kalmadı lan. herkes ne meraklıymış tatile!
  • yurtiçi tatil beldelerinin bu denli dolu olması kriz belirtisidir.

    başlıkta yazan dişe dokunur mesajları derlersek

    - herhangi bir malın fiyatına döviz artışının etkisi 3-6 ayda tam olarak yansıyor.

    - üretici fiyatları artışı daha fiyatlara yansımadı aradaki fark 3 ay önce yüzde 10-15 civarındaydı. üzerine döviz krizi de binecek.

    - seçimler için pompalanan paranın yaydığı iyimserlik yavaşça çekiliyor.

    - memleketin başına aileleriyle beraber çeşitli milletlerden profesyonel cihatçı şeriatçı göçü de dahil birçok sorun açacak idlip operasyonu kapıya dayandı.

    sonuç olarak kriz işten çıkarmalarla birlikte sonbaharda derinleşecek.

    yazdığım ilk cümleye gelirsek halk krize karşı önlem alması gerektiğini kavradı fakat yıkıcılığını tam olarak kestiremiyor. tatilini ertelemiyor ama niteliğini düşürüyor yurtdışı tercihi yerine ege akdeniz lokasyonunda takılıyor dolayısıyla alışıldık müdavimi ile birlikte yurtiçi tatil beldeleri kalabalıklaşıyor. üstüne turist sayısındaki artışı da ekleyin.

    ez cümle şimdilik halka tatil mekanını değiştirterek tasarruf yaptıran krizdir. sonbaharda kıçtaki dona göz kırpacaktır.
  • dün istanbul'da merter civarindan bir taksiye bindim. selam kelam, gidecegim yeri söyledim, yola ciktik. bir sigara yaktim, gözüm taksicinin teybine takildi, dijital ekranda " a haber " yaziyor.
    gözlerim parladi.
    dayi dedim " isler gücler nasil, ekonomik kriz var, sizin islerde hissediliyor mu "
    dayi gayet dinli, imanli bir giris yapti devam etti ;
    " ne krizi ya, millet cayir cayir para harciyor, bak su disariya aha bak su bankta oturan adam, aksama kadar o bankta otursa on nira parasi gider, ne krizi, varki millet cikiyor, geziyor, tozuyor "
    ben bunu destekledim,
    " valla haklisin, ben de on gündür geziyorum yiyip iciyor millet, düsünsene ben gecen cuma türkiyeye geldim, cebimdeki döviz yirmi sekiz bin tl ediyordu, bir gün sonra otuz alti bin oldu, bende hic aldigim ürünlerin etiketlerine bile bakmiyorum, reis döviz bozdurun dediginde, hazir yedi'ye cikmis hemen bozdurdum, hem param da ülkemde kaliyor "
    bu az huzursuzlandi,
    " amriga bizi yikabilir mi ya, ordan dövizi yükseltiyorlar "
    " türkiye neleri atlatmis ya, reis beni baskan yapin döviz kurlarini bana birakin nasil indirecegim dedi, bizde reisi baskan yaptik, birakir mi onu hic öyle " diyerek taksiciyi destekledim, ve ekledim;
    " su son benzin zammi etkiledi mi sizi ? "
    " yav, her seye zam geliyor, benzine de geldi, müsteriye fiyat olarak da yansitamiyoruz, cebimizden gidiyor iste "
    dayi dedim, " ben hesapladim, taksiciler icin günlük kullanilan benzin miktarinda 13 tl bir fazlalik olusturuyor bu zam, düsünsene ayda 390 tl yilda yaklasik 5.000 tl' ye yakin parayi senin cebinden cekip aliyorlar, yav bu zam cok be , on yil taksicilik yapsan hic zam gelmese 50.000 tl ucup gidiyor elinden "
    bir an nerden destekleyecegini bilemez halde ikindi, sonucta ikimiz de reis is destekliyoruz, bir sigara yakti, ben devam ettim;
    " düsünsene bes ihtiyac kaleminde, bu yaptigim hesaba yakin kaybin olsa, on yilda senin elinden 250.000 tl paran aliniyor, e sen on seneye bir daire alacakken alamiyorsun, iste biz reis'e bunlari durdursun diye, tek basina yetki verdik, reis düzeltir "
    ben sözlerimi bitirdikten sonra, kelimenin tam anlamiyla, ne diyecegini bilemeden, caresiz gözlerle bana bakti.
    burada simdi taksicinin pisikolojisini uzun uzadiya analiz edecek degiliz, sonuc olarak durum su, bir ise girmis reis sevdalilari, her gün biraz daha batiyorlar, icten ice bircok seyi kavrasalarda, itiraf etmek zor geliyor.
    yapilan yollarin mükemmeliginden, türkiyenin güclü durusundan, akp secmeninin savundugu tüm argümanlari savunarak, konustukca konustum, hemen hemen hicbirsey demedi, dalip gitti uzaklara.
    varacagim yere geldim, ödemeyi yaptim, indim.
    bu baslik altinda, kimi arkadaslarimiz, konunun egitimini aldiklari icin istatistikler, rakamlar üzerinden konusuyorlar, keyifle okuyup aydinaniyoruz, ben ise sadece bu alanda gözlemlerimi aktarmaya calisiyorum.
    var olan, ama söylenmesi bir cok kisiye dokunan bir krizdir bu, vatandasin agirlikli yüzdesi, kan kusup kizilcik serbeti ictim kafasinda yasayip gidiyorlar, en azindan ben bunu böyle gözlemledim.
    düzeltme : * ikaz icin *a tesekkürler.
  • tatile gidenlerin çok olması,tatil yörelerinin fullemesi ile ekonomik kriz arasında saçma korelasyonlar kurulmaya çalışılıyor.
    tıpkı avmler full kriz yok, yollar lux araçlarla dolu ne krizi gibi.
    tatil beldelerinin full olmasının birkaç tane nedeni var:

    1- kurların çok yükselmesi, yabancılar için türkiye'yi cennet yapmıştır. geçen sene oda başı 70-80 euroya 3 yıldızlı otelde zor tatil yapan turist bu sene aynı paraya en baba 5 yıldızlı otelde tatil yapabilmektedir. geçen sene 50 avroya çıktığı restorandan bu sene 30
    avroya çıkmaktadır. geçen sene 500 avro olan türkiye turu bu sene 300-350 avroya düşmüştür. rusya'da, almanya'da, ingiltere ve diğer ab ülkelerinde hiç tatil düşünmeyen düşük gelirli adamlar bile akın akın tatile gelmektedir. bu sene turist rekoru kırılabilir.

    2) kurban bayramı tatilinin uzayacağını tahmin eden nerdeyse bir sene önceden erken rezervasyon yapan yerli turist. bunlar odaları çok önceden aldıklarından fiyat değişimlerinden etkilenmediler. bunlara tek giren eğer özel araçları ile gidiyorsa benzin parası vr kur farkları nedeniyle gıdaya, alkole ve sair yapılan zamlar.

    3) yollardaki kalabalığın diğer bir büyük bölümü ise yaz tatili ile kurban bayramını birleştiren köyüne giden garibanlar. adam senede bir rahatlamasın mı. şartlarını zorlayarak bu tatili göze almaktadır. yollar dolup taşmaktadır.

    4) türkiye'nin %4-5 lik üst ve orta üst gelir grubu vardır. bunların paraları çoktur. ya bankada faizde ya da dövizdedir. karlarını çok iyi bilerler ve ona göre pozisyon alırlar. ekonomik krizden pozitif yönde etkilenen tek grup bunlardır. döviz artınca veya faiz yükselince bayram yaparlar. bu bayramda çifte bayram yapıp range rover'ları ile insanın girmediği sokaklarda park yeri aramaktadırlar.
    kur ve faizden vurdukları karı, çatır çatır yemektedirler.

    5) normalde her sene yurtdışına bir-iki kez çıkmaya çalışan beyaz yakalılar, kur artışları nedeniyle tüm planlarını iptal etmiş, yurtiçi daha ucuz seçeneklere yani
    tatil yörelerine yönelmiştir. bu sene göreceğiz, yurtdışına çıkan t.c. vatandaşı sayısında önemli azalış olacaktır.

    sonuç olarak gösterge faiz %25'i aşmışken,
    bankalar kredileri kısıp, yıllık % 30 faizden aşağı kredi vermiyorsa,
    iki önemli kredi derecelendirme kuruluşu notumuzu düşürüp bizi yunanistan seviyesine düşürdüyse,
    üretici fiyatları endeksi %30' a merdiven dayamışken,
    16-25 yaş arası genç işsizlik %35'lere gelmişken,
    dolar 6, euro 7, sterlin 8
    benzin 7 lira olmuşken
    iğneden ipliğe her ürüne her hafta fiyat güncelleme yapılıyorken,
    ticari araç satışları son iki ayda geçen seneye göre % 40 düşmüşse ve daha da düşmesi beklenirken,

    kriz yok demek için ya kör ya da ileri derecede yandaş olmak gerekir.
    yüce reisiniz bile din, iman, bayrak, ezan demogojisine erken başladı, krizin örtük kabulü anlamına gelen sömürecek hiçbir kutsalımızı brakmadı:
    (bkz: ekonomiye saldırı ezana ve bayrağa saldırıdır)
    ağustos 2018 itibarı ile kriz start vermiştir. acı etkileri 2018 sonu ve 2019 başında görülmeye başlanacaktır. bu krizin ismi ilerde 2018-2019 ekonomik krizi olarak anılabilir.
  • kişisel fikrim tatil beldelerinin dolu olması önden yapılan rezervasyonlarla ilgili olduğundan olmadığı iddia edilemeyecek krizdir...

    geçen hafta (yurtdışına) tatile çıkmış ve sağlam mağdur olmuş biri olarak söyleyeyim, 3-4 ay önce yaptığım otel rezervasyonu ve bilet fiyatları ile oldukça ucuza malettiğimi düşündüğüm tatil küçük şişe suya 6 tela ödediğimi idrak etmemle birlikte içime oturdu...

    günde 6 şişe sudan (otelin verdiği iki şişe haricinde) 36*5=180 tela su parası verip döndüm. yemek, ulaşım, magnet vs. hesaplamayı kalbimin kaldıracağını düşünmediğim için yorganın altında ağlıyorum şuanda...

    edit: bir şişe su yaklaşık 1 dolardı, 6 şişeden 36 tl yapar günlük, 5 günde 180, kapiş?
  • 2011 yılında yayınlanan ve krizlerin turizm sektörüne olan etkilerini inceleyen bir makaleden alıntı:

    "ekonomik krizin meydana geldiği 2001 yılında ise turist sayısı %11 artarken, turizm geliri de bir önceki döneme göre %31 artmıştır. bu da bize turistlerin yaptığı kişi başı harcamalarda da artışın olduğunu göstermektedir. "

    "tüm dünyada etkisini gösteren 2008 krizinde ise ülkemize gelen turist sayısı bir önceki yıla göre %13 artarken, turizm geliri ise %18 artmıştır. "

    "doğal afetlerin ve salgınların, turizmi daha fazla etkilediği açıkça görülmektedir. depremin meydana geldiği 1999 yılı ve kuş gribinin meydana geldiği 2006 yılında ve domuz gribinin yayıldığı 2009 yılında turizm sektörü gerilemiştir, pozitif büyümenin gerçekleştiği 2003 sars gribinde bile büyüme sınırlı olmuştur. zaten büyüme olmasının sebebi sars salgının türkiye’de çok sınırlı bir şekilde görülmesidir.

    ekonomik krizlerin görüldüğü yıllarda ise turizm sektörü yine de büyüyebilmiştir. çünkü ekonomik krizler türkiye’nin kendi iç krizi olduğu için yurtdışından gelen yabancı turistleri etkilememektedir. ancak global krizin meydana geldiği 2008 yılında ise, bütün dünya etkilendiği için türkiye, 1997 ve 2001 deki gibi turizm gelirinde yüksek bir artış sağlayamamıştır.

    sonuç itibariyle insanların sağlığını, güvenliğini tehdit edecek gelişmeler ülke turizmini çok daha fazla etkilemekteyken, finansal gelişmeler turizmi sınırlı bir şekilde etkilemektedir. "

    yazının tamamı: http://dergipark.gov.tr/…wnload/article-file/194502
  • tatil yerleri kalabalık, o yüzden kriz yok...diyen embesillere sesleniyorum

    geçen hafta istinye park'ta louis vuitton'un önünde de 20 metre kuyruk vardı, kriz yok mu diyelim? halk en pahalı alışverişi yapıyor mu diyelim? bu kadar mı salaksın?

    paran çöp olmuş. paran çöp olunca, yabancı paralar değer kazanmış, kadın kendi ülkesindeki 1000 dolara satılan çantayı burda 200 dolara görmüş tabii sıraya girecek.

    dış güçler dış güçler diye kıçınızı yırtacağınıza azıcık ekonomi okuyun, azıcık iktisat öğrenin.

    elin adamı geçen sene 500 dolar harcayarak yaptığı tatili bu sene 250 dolara yapacak, gelmesin mi sayın amına koduum!?! senin paris'e yarı fiyatına gitme imkanın olsa, uçmaz mısın?

    dini bayramlarda yurtdışına çıkma adetleri de bu yüzden geriledi, 500€ ile bir hafta italya turu eskiden 2500liraya geliyordu, geçenlerde bu turun fiyatı 4000 liraya çıktı, pasaport vize ekstra turlar alışveriş vs daha dahil değil buna...e zaten maaşı da artmamış adamın, napsın, bari marmarise gideyim dedi haliyle. üstelik orda fiyatlar hala 2500 lira. orta kesim adamın canı çıkmış yıl boyu çalışmaktan, o bir haftalık tatilini bari kriz tam etkisini göstermeden gideyim, diyerek ertelemedi bu sefer. hem zaten erken rezervasyonla bu tatili 6 ay önce almıştı. çok mu zor bunu anlamak amk ya...

    ahaber izlemekten beyininizin yerini patates püresi almış yemin ederim. zaten ekonomik kriz yok "ezanımıza ve yurdumuza saldırı" var di mi?!
  • yaygın kredi kartı kullanımı ve bol taksit seçenekleri sebebiyle pek hissedilmeyen krizdir. taksit seçenekleri iyice düşürülünce ve kartlar şişince daha iyi hissedecek o kriz falan hissetmiyorum diyen arkadaşlar.
3179 entry daha
hesabın var mı? giriş yap