• aslında fed'in çekingen/temkinli tutumu nedeni ile yavaştan 2020'ye ötelenmektedir. obama döneminde abd için yeni bir büyük buhran önlendi, ama artık gelişmekte olan ülkelerin kucaklarında kendi küçük buhranları var. ya sancılı bir şekilde küçülecekler ya da enflasyon içerisinde büyümeye dönecekler. doğrudan yatırımlar, siyasi istikrar ve -yabancı- yatırımcı güveni ekonomik dengeler açısından gitgide daha fazla önem kazanacak.

    (bkz: taper tantrum)
    (bkz: kırılgan beşli)
  • bu kriz, gelişmekte olan ülkelerin kendilerine yeni ''ittifaklar'' ve yeni ''imf''ler aramasına, bulmasına yol açar, ki sanırım bu durum ''gelişmiş ülkeleri''de çok mutlu etmez.

    çünkü o zaman, onların kaderleri de, geleceği de kendilerini dış tehditlerden ''koruyacak'' olan tek bir ülkenin -ki onunda kim olduğu bellidir- iki dudağı arasındadır.

    bakıldığı zaman, dünyada ki gelişmiş ülke kategorisinde kabul edilen ülkelerin 26'sı avrupa kıtasında.

    bunlar;
    almanya, fransa, ingiltere, hollanda, italya, belçika, ispanya, portekiz, norveç, isveç, danimarka, finlandiya, estonya, letonya, litvanya, isviçre, avusturya, çekya, slovakya, izlanda, yunanistan, güney kıbrıs rum yönetimi, lüksemburg, san marino, malta, irlanda, slovenya

    bu ülkelerin tamamı belki ekonomik olarak bağımsızdırlar, bu doğru olabilir.

    ancak gelecek 1.000 yıl da da ''güvenlik'' ve ''enerji kaynakları'' bakımından dışa bağımlıdır.

    son tahlilde, yukarıda ki ülkelerin tamamı, ya ömrü billah abd'ye ''haraç'' vererek kendilerinin korunmasını sağlayacaklar, ya da hiç bir ülkeye karşı düşmanlık yapmayacaklar. veya istemeye istemeye de olsa dara düşenin yanında yer alıp, ufakta olsa omuz atıp, destek çıkacaklardır.

    bu da bir kenarda dursun.

    not : düşmez kalkmaz bir allahtır aga.

    edit : çok mu iyimser düşündüm lan yoksa ? :d
  • arjantin düştü fakat brezilya'nın düşmesine izin vericekler mi vermeyecekler mi ona bağlı olarak değişir bu tanım.
    bu yılın sonunda dünya büyük bir ayrışma yaşayabilir yada amerika dünyada hükmünü edebiyete götürebilir.
    çin ticaret savaşına iyi hazırlanmış gibi artık yuan karşılığı olan bir para. çin yayılmacı politikası ile birçok yere kök saldı, tamam silah konusunda geriler ama günlük yaşamımızı ele geçirdiler.
    bu bağlamda kimse kabul etmez fakat bence türkiye'nin eli çok güçlü türkiye eksen kayması yaşarsa ve bunu kaos geçirmeden atlatirsa amerika rüyası gerçekten bitebilir.
    yıl sonu editlerim bu entry'i.
  • bahsi geçen ülkelerin hepsi gelişmekte (developing) olan ülke değil büyümekte olan (growing) sınıfında ülkelerdir. dolayısıyla bu ülkelerdeki ekonomik göstergelerin değişkenliğinin fazla olması sık görülen bir durumdur. ancak 2019 yılında bir kriz başlayacaksa bu ülkelerden birinde başlama ihtimali de bir hayli yüksektir haklısınız.
hesabın var mı? giriş yap