• kim nasıl karar vermiş anlamadım ama; benim çalıştığım okulu da* türkiye genelinde merkezi sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumları listesine alıp 60 kişilik de kontenjan vermişler.

    okulum ise varoş bir mahallede yer alıyor ve civarda ne kadar it, kopuk, hapçı varsa bizim okulda. hani umut sarıkaya'nın meşhur çeliktepe cengizhan lisesi karikatürü var ya aynen öyle bir okul.
  • kılavuzdan eskişehir için toplam kontenjanları özet geçeyim:

    fen lisesi
    merkez:240
    sivrihisar:90
    beylikova:90

    anadolu imam hatip lisesi
    merkez:210

    anadolu lisesi
    merkez:240

    sosyal bilimler lisesi
    merkez:240

    mesleki teknik ve anadolu lisesi
    merkez: 360

    nitelikli olduğu iddia edilen okullardaki kontenjan sayısı: 1470
    eskişehir'deki 2017 yılında ortaokulda okuyan öğrenci sayısı 44067 (dörtte birisi son sene olsa yaklaşık 11.000 kişi)
    kaynak, sf:139
    http://sgb.meb.gov.tr/…i_orgun_egitim_2016_2017.pdf
  • il : kocaeli

    ilçe : izmit (nüfus 360.409)

    merkezi sınavla öğrenci alan anadolu lisesi : 0 (sıfır)

    merkezi sınavla öğrenci alan imam hatip lisesi : 2 (iki)

    merkezi sınavla öğrenci alan meslek lisesi : 5 (beş)

    merkezi sınavla öğrenci alan fen lisesi : 3 (üç)

    buradan şu sonuç çıkıyor. merkezi sınava girip fen lisesine gidemeyen ve türkiye çapında % 2-9'luk dilime giren her çocuk ya meslek lisesine ya da imam hatip lisesine gidecek.

    gitmek istemez ise ya mahalledeki herkesin sınavsız gittiği ''düz lise''ye (eski anadolu liseleri) ya da parası varsa özel okula gidecek.

    bir ülke gençliği nasıl daha hızlı geriye götürülür, nasıl okuldan, eğitimden soğutulur canlı canlı izliyoruz.

    ve hiçbir şey yapamıyoruz.

    insanın canını sıkan da esasen bu.
  • sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına ilişkin merkezî sınav başvuru ve uygulama kılavuzu kılavuz 10.04.2018 tarihi itibari ile milli eğitim bakanlığının web sitesinde yayınlandı.
    kılavuzun 19. sayfasından itibaren türkiye genelinde merkezi sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumları başlığı altında fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan ortaöğretim kurumlarının isimleri ve kontenjanları yer alıyor.

    kılavuzu incelediğimizde vahim bir tablo ile karşı karşıya olduğumuzu hemen görebilirsiniz. bunu hemen bir örnekle açıklayalım.

    2017 yılı itibari ile 492.252 nüfusa sahip içerisinde ortalama her yıl 150 öğrenci mezun eden toplam 27 ortaokulun bulunduğu izmir'in buca ilçesinde söz konusu sınavla öğrenci alacak liseleri ve kontenjanlarının aşağıda listeledim.
    buca mesleki ve teknik anadolu lisesi : 90
    izmir esnaf ve sanatkarlar odaları birliği mesleki ve teknik anadolu lisesi: 30
    buca kız anadolu imam hatip lisesi: 60
    buca fatma saygın anadolu lisesi: 90
    buca inci-özer tırnaklı fen lisesi:90
    buca mehmet akif ersoy sosyal bilimler lisesi:60
    ilçede birer adet buluna anadolu lisesi, fen lisesi ve sosyal bilimler lisesinin toplamda 240 kontenjanı bulunmaktadır ki bu büyüklükte bir ilçe için bu durum acıdır. zaten kontenjanlarını bile dolduramayan meslek liselerinin özellikle de imam hatip lisesinin ise puanla öğrenci alan okullar kategorisine alınması trajikomiktir.

    lafı uzatmanın anlamı yok yayınladığı bu kılavuz ile milli eğitim bakanlığının verdiği mesaj nettir. parası olmayana kaliteli eğitim yok! öğrencisini özel okula gönderecek parası olmayan velilerin iyi bir devlet okulunda öğrencisini okutma ihtimali bu kontenjanlarla %2 bile değildir. on yıllardır sınavla öğrenci alan ve ne olursa olsun bir kimlik oluşturmuş ve muadillerinden de başarılı pek çok anadolu lisesi "mahalle lisesine" dönüştürülerek nispeten kaliteli diyebileceğimiz liseler de yok edilmektedir. bu kurumlar yok olursa maalesef hata anlaşılsa bile geri dönüş oldukça zor olaraktır.

    umarım milli eğitim bakanlığı çok geçmeden bu kılavuzda yaptığı hatadan döner. aksi takdirde zaten işlemez hale gelen sistem daha da kötüye gidecek ve bundan hepimiz etkileneceğiz.
  • geçen sene 460'la kapatan, benim de 12 yaşımdan başlayarak 3 sene üst üste sbs'ye girerek kazandığım lisemin sınavsız öğrenci olan bir mahalle mektebi olduğunu öğrenince üzüldüğüm kılavuz.
  • sözel bölümünde din kültürü ve ahlak bilgisi dersi için ayrı bir kategorisi olan ve coğrafyanın esamesi okunmayan sınavımsının kılavuzu.

    tek tesellim 3-4 seneye kalmadan değiştirilecek olması. bakanın aynı kalması da etkilemiyor artık. değişiyor, durduramıyoruz.

    şok oldum editi: inanamıyorum. üniversiteye öğrenci yerleştirme oranı en yüksek liselerden biri olan lüleburgaz anadolu lisesi "nitelikli liseler" listesinde yok. daha da garibi burgaz'ın nam-ı diğer endüstri meslek lisesi şimdinin lüleburgaz mesleki ve teknik anadolu lisesi ise listeye girmiş!!!!

    endüstri meslek lisesi!!! yok artık!!! trakya'da adı çıkmış bir okul burası - bilen bilir. çamlığın arkası, serseri yuvası bir okul!!! hangi akla hizmet!!

    nereye gidiyoruz anlamadım ki?!!
  • eskiden ilçelerde bile bir anadolu lisesi varken artık çoğu ilde ilçeler dahil bir tane bile anadolu lisesinin olmadığı liste.
  • yazıp yazıp siliyorum. kafayı yedim okurken kılavuzu. diyecek bir şeyim yok artık.
hesabın var mı? giriş yap