4421 entry daha
  • edit1: okuduğunu anlamayan arkadaşlar için yazdıklarımı tercüme edeyim . öncelikle diyorum ki ekonomik güçlenme ve mevcut bulunduğumuz krizden çıkma tarımsal üretim, katma değerli üretim(yan sanayiden bahsetmiyorum) ve inovasyon eğitimine yatirimla olur. bu yazdıklarım her yerde sittin defa yazılmış öğrenmek isteyene. bana ekonomi böyle canlanır diyen arkadaşlar sanırım papağan gibi biraz anlıyor ve tekrardan hoşlanıyor.

    bu adamlar zaten kasıtlı olarak ekonomiyi bu hale getirdi, halk fakir kalsın aç kalsın benim yardimima muhtaç kalsın ben de bugün olduğu gibi hala 30 milyona yakın oyu alayım. peki yandaş ne yapacak? yol yapacak cami yapacak havaalanı yapacak ve teknik olarak piyasada para dolaşımını sağlayıp sığırlar uyanana kadar gemilerini yuzdurecekler. olan da azıcık okuduklarinizi, gorduklerinizi düşünürseniz budur. ha siz bir grubun sadece a haber izlediği gibi sadece muhalefet yapan kanallardan ediniyorsaniz tekrar edeceğiniz cumleleri, işte muhalif comarlik da tam olarak orada başlıyor.

    edit2: yolsuzlukla ilgili biri daha yazmış korkudan kapatmaya çalışıyorlar diye. e açıkladı olum imamoglu gotünüz mü yemiyo açıklanan yolsuzlukların üstüne gitmeye? kendi aranızda istanbul'u yemişler deyince yolsuzluğa engel mi oluyorsunuz?
    iki defa seçim kazanıldı 7 haziran ve 31 mart ne yaptik? engel olabildik mi zorla almalarına? man adası ve 17-25 aralığa deginmiyorum bile. (@supurgesini satan cadi'ya uyarı için tesekkur ederim)

    ekonomist değilim. yıllardır krizde olduğumuzu ve en büyük krizin emlak sektörüyle ilgili olduğu söyleme ben de birşey eklemek isterim.

    2019 yılı itibari ile ülkemiz tarım, hayvancılık, sanayi, ham madde üretimi vs konularında özelleştirme vb. işlemlerle dibi görmüş vaziyettedir. siyaset olarak da bu bahsettiğim konularda bir düzelme olmayacağı sarih. peki bu ekonomi nasıl yürüyecek?

    yıllardır sürekli eleştirilen emlak sektörü su an ulkenin ekonomik idamesini sağlayan yegane sektördür. çamlıca camii, istanbul havaalanı (dilediğiniz kadar çoğaltılabilir) gibi yatırımlar bir nebze iç piyasada para dönsün diye yapilmaktair. istanbul seçiminin tekrarlanması da bana göre yolsuzluklar ortaya çıkacağı için değil ekonomiyi en az 5 yıl idare edecek olan kanal istanbul gibi projelerin olmasındandir.(bu bir tahmin ancak açıkladığım fikre de argüman)

    berat albayrak emlak bankası kurulması için uzun süre çalıştı ve kurdu. sular durulsun oradan da birşey çıkacaktır.

    yani demem o ki emlak bizim gibi ülkelerde batmaz, geçim kaynağıdır üst tabakanin, para burda doner. ha sen doğru yatırım yapamazsan batarsin o ayrı.
  • sürekli inşaat yapılarak krizin ertelenebileceğini düşünen insanların olduğu başlık
  • uluslar zengin olmak için imara para yatırmaz, zengin oldukları için inşaat yaparlar yani borçlanmadan...

    borçlandığınızda verimli yatırımlar yapmamışsanız, vade gününde o beton blokları ancak götünüze monte edersiniz...
  • 2009 krizinden farklı olarak beni derinden etkilemiştir.
  • ekonomist değilim ama malım, o yüzden argüman üretip, burada fikir sıçabiliyorum. ben malım demiştim değil mi size. ekonomik krizden çıkışın tek yolu age of empires köylüsü gibi inşaat yapmak, sadece inşaat yapmak.

    bahçivansın haberin yok haliyle ne durumda olduğundan haberin de yok.

    "her yıl sadece musluk ithalatına 755 milyon $ gidiyor" (sabah linki-alternatifi bulun değiştireyim)
    https://www.sabah.com.tr/…olarlik-muslugu-kapatalim

    http://www.cumhuriyet.com.tr/…de_24.3_kuculdu.html#

    "inşaat malzemeleri ithalatında geçen yılın ikinci yarısında başlayan daralma yeni yılda da sürdü. 2019 ocak’ta ithalat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31.4 geriledi ve 539 milyon dolar oldu"

    bunlar doğrudan ithal kalemleri. bir de inşaatta kullanılan çimento, demiri üretmek için kullanılan elektrik var. onun üretiminin büyük kısmı da ithal girdi ile sağlanıyor. sen kağıt, ilaç fabrikalarını kapatır, ucuz dolar zamanı "ithalat daha ucuz yea" diyerek ithalata gömülür, yerli üretimi bitirirsen sonun çizgi filmlerde şükran günü için beslenen hindiye döner. ucuz dolarla şişmiş borç dağı ve bekleyen alacaklılar.

    inşaat sektörünün yarattığı istihdam ne kadar kalıcı orası hakkında tonlarca makale var. çevresel boyutuna zaten girmiyorum. şehir hastaneleri, havaalanı gibi hazine garantisi verilen projelere zaten hiç girmiyorum.

    gördüğünüz gibi ekonomik krizi aşmanın tek yolu tasarruf, robot yapmak, inovasyon değil. beton dikerek de krizi aşabilirsiniz.
  • adamın dediğine bak. ulan harbiden akıllanmazsınız siz.

    --- spoiler ---

    istanbul seçiminin tekrarlanması da bana göre yolsuzluklar ortaya çıkacağı için değil ekonomiyi en az 5 yıl idare edecek olan kanal istanbul gibi projelerin olmasındandir.
    --- spoiler ---

    malum şahısların sanki çok sikindeydi ekonomi falan filan. ulan yediğimiz boklar çıkmasın diye didiniyorlar işte daha neyi anlamak istemiyorsun. fakir fukaranın, tüyü bitmemiş yetimin hakını nasıl çaldıkları çıkmasın diye debelenip duruyorlar. adam hala kanal istanbul diyor ulan kafayı yiyeceğim.

    borçlarınızı kapatmaya çalışın arkadaşlar. uzun vadeli kredilere girmeyin. imkanınız varsa vadeli hesaplardan faiz kovalayın, altın döviz alın. borçsuz olmak çok büyük bir zenginlikmiş. bunun farkına vardım ben 1 ay önce.
  • herkes krizden kırılıyor, iktidarın umrunda değil valla olacak iş değil ya.

    yazlık saraya 30 milyon ek bütçe, izlandaya bok var gibi özel uçaklarla didisinin disisi gidiyor, kriz 84 milyona var, koca koca şirketlere var, 500bin 1milyon iktidar ve iktidara yakın kesimde yok. valla hayret.

    edit: bakanımız çıkıp çıkıp her şey çok iyi deyip duruyor valla bunlar almanyada falan mı yaşıyor?

    ekonomi çevrelerinde şöyle görüşler var, küresel kriz bekleniyor ve başlatan türkiye olacak deniyor, bizimkilere sorsan enflasyon 3 falan.
  • 2016 yılında bir tane dell laptop aldım. i5 falan o zamanın yeni nesiliydi. 2500 lira verdim. kullandığım programlar kasmaya başladı. dedim yeni bir laptop bakayım. i7'ler kapıyı 9 bin liradan açıyor. orta halliler 7 bin lira. hayırlı işler.
  • kendime bakınca ekonomik kriz olduğuna inandığım ama dışarı çıkınca herkesin çatır çatır para harcadığını gördüğümde inanmadığım durum.
    ya kriz varsa oteller, restoranlar v.b. yerler nasıl bu kadar doluyor?
  • beğendiği siteden milli gelir rakamı çıkarıp paylaşarak ekonominin iyi gittiğini göstermeye çalışan çilekeş arkadaşı görünce hakkında yazmak istediğim ekonomik çöküşün 2019 ayağı.

    45400 lira kişi başına düşen milli gelir 2018’de, şu an kurun düşmüş haliyle 7800 dolar civarı yapıyor, 10600 nerde?. bilgi aldığınız kaynaklara dikkat edin. şu anki milli gelir seviyesi bizi minimum 10 yıl geriye atmış durumda, bakmadan yazdım belki daha fazladır, 2007’nin gerisinde olabiliriz.

    piyasanın güvene ihtiyacı var, abuk subuk rakamlarla farklı göstermeye çalışarak zaten olmayan güveni daha da zedeliyorsunuz. “krizin varlığını reddeden adam krize nasıl çare bulacak?” diye düşündüğü için yurtdışına çıkarmaya çalışıyor sermaye sahipleri. bi düşün bu hale nasıl gelindi? aklınızı başınıza toplamadıkça bu çöküşten çıkış yok. en fazla abd faiz düşürse de onların tabaklarını sıyırsak diye bekleriz şu an olduğu gibi.
2987 entry daha
hesabın var mı? giriş yap