• bence 1. sıradan zion willimson seçilir. şutu olan ve içerden dışardan oynayan acayip güçlü bir eleman. olağan dışı bir sakatlık yaşamaz ise ilk çaylak yılında 20 sayı ortalamasını rahat tutturur. ilk sene nba'de zach randolph etkisi yaratır. sonraki seneler için ise dış şutunu ne kadar iyi yapacağına göre karar verebiliriz.

    2. sıra rj. barrett : ayakları çok hızlı ve atletik. oyun zekası da çok iyi. size olarak çok ince duruyor ama şutu iyi. nba'de biraz güçlenir ise lige çok iyi bir skorer katılmış olur.

    3. sıra manute bol's : çok ince ama çok uzun bir oyuncu. dış şut tehlikesi de mevcut. yalnız çok zayıf ve ince olması sanki ağır bir sakatlık yaşama ihtimalini artırıyor. şu anda 3. sırada ama bence daha alt sıralarda seçilebilir. üst sıralar için çok lüks duruyor.

    4. sıra rui hachimura : japon asıllı siyahi oyuncu. direk bunu görünce naomi osaka aklıma geliyor. atletik ve hızlı bir oyuncu. bana göre şu anki hali ile 9-10 gibi sıralarda seçilir. izlediğim kadarı ile 4. sıra için ultra lüks. ancak içinden bir giannis antentekoumpo çıkmayacağının bir garantisi yok.

    5. sıra cameron reddish : bana göre draftın yıldızlarından biri olacak. yaşına göre hem oyunu olgun hem de gerçekten iyi bir skorer. ilk 3'den seçilir ise şaşırmayacağım.

    6. sıra nassir little : sıralama olarak bence daha aşağıdan seçilir. ancak kötü bir oyuncu olmayacak. sadece takımı tek başına sırtlamaz ama iyi bir takımda eksik olan her yeri tamamlar. sırtı dönük oyunu var ve mücadeleyi seviyor.
  • oyuncuların bu yılın ilerleyen döneminde herhangi bir sakatlık geçirmeyeceğini varsayarak yazıyorum; zira geçen yıl michael porter'ın başına neler geldiğini gördük.

    buna göre ilk 2 sırada zion ve barrett ikilisinin seçileceği kesin gibi duruyor. hatta zion neredeyse hakkında herkesin uzlaştığı bir isim; ama benim şu başlığa yazmamdaki temel amaç zion abinin mevcut fiziğine göre uzun dönemdeki sağlığına pek güvenemiyor olmamdır. bana 5-6 yıl içinde -özel önlem alınmazsa- sürekli sakatlanan bir oyuncu haline gelebilir gibi geliyor. (bunların önceden tahmin edilemeyeceği, görüntüde çok daha sağlıklı adamların yıllar içinde çürüğe çıktıkları gibi konulardan haberdarım; ama zion'ın fiziğine bakınca, bir de saha içindeki o aktif oyunu düşününce bunu düşünmeden de edemiyorum; gerçi nba'de herhangi bir yönetimin böyle düşünüp kendisini ondan sakınacağını da zannetmiyorum)

    bunun yanında oyuncu kurucu guard yönünden azıcık fakir bir drafttir.
  • takimlarin draft piyangosunda daha iyi sans alabilmek icin batmalarini (tanking) engelleme amaciyla yapilan degisikligin uygulanacagi ilk draft. daha onceki senelerde en kotu takim %25, en kotu ikinci takan %19.9, ucuncu takim %15.6 sansla giriyorlardi piyangoya. bu yil ise en kotu uc takim piyangoya %14luk esit sansla katilacaklar. siralamalarda daha altta kalan takimlarin sanslari da yukseltilmis durumda. mesela en kotu 8nci takimin eski yillarda %2.8 sansi vardi, bu sene %6 sansi olacak. eski yillarda surprizler fazla olmazdi ama bu seneki piyangoda surprizlere hazir olmak lazim.

    yapilan bir baska degisiklikse eskiden ilk uc siradan secim yapacak takimlar piyangoyla belirlenirken, bu sene bu sayi dorde cikiyor. bence bu da guzel bir gelisme.

    su anki siralamara gore new york, phoenix, cleveland, ve chicago'nun en kotu dort takimi olusturacagi uc assagi bes yukari belli. bu saatten sonra yatmalarina pek gerek yok acikcasi, arada bir kazansalar da piyangodaki durumlari pek degismeyecek. yukarida yazmamistim ama en kotu dorduncu takimin olasiligi yeni sistemde %12.5.
  • goga bitadze'nin akıbetinin ne olacağını merak ettiğim seçimlerdir.
  • lottery bu akşam tsi 03.30'da çekiliyor. türkiye'de yayını olduğunu sanmıyorum fakat ilgilenenler reddit üzerinden link bulabilirler.
  • ilk üç sıra hariç gerisi çöp oyuncu dolu draft
  • new york knicks'in yılların cenabetliğini üzerinden atıp atamayacağını göreceğimiz draft. zion gelirse yıldız çekmeleri çok kolay olacak, hatta zion - a.davis takası bile görebiliriz. bu yazın free agent oyuncuları ile beraber 1. sıra çok şeyi değiştirebilir ligde. ilgilenenler için iki tane mock draft linkini aşağıya bırakıyorum.

    lineups.com

    nbadraft.net
  • önüne gelene yatan cavs, knicks, suns gibi organizasyonların avucunu yaladigi draft olmustur. bundan sonra tanking yaparken birkac kere düşünürler diye umuyorum.
  • en sonunda tanking yapsınlar, tanking yapsınlar diye zombi gibi dolaşanlarin bir şeyler öğrenmesini umduğum lotaryaya sahne olmuş draft.

    bakın bir iki yorumcunun her söylediğini tekrardan başka bir şey bilmeyen nba severlere birkez daha anlatalım. nba'de draft sistemi değişti. artık en kötü takım olmanız ilk sıradan seçme ihtimalinizi o kadar da artıramiyor. işte aşağıda lotaryaya girerken takımların ilk sırayı alma ihtimalleri:

    2019 lottery teams & odds:

    team lottery odds
    new york 14.0%
    cleveland 14.0%
    phoenix 14.0%
    chicago 12.5%
    atlanta 10.5%
    washington 9.0%
    new orleans 6.0%
    memphis* 6.0%
    dallas** 6.0%
    minnesota 3.0%
    los angeles lakers 2.0%
    charlotte 1.0%
    miami 1.0%
    sacramento^ 1.0%

    gördüğünüz üzere nba'in en kötü 5 takımı neredeyse aynı şansa sahip.

    bu da oluşan draft sıralaması:
    1. new orleans
    2. memphis
    3. new york
    4. los angeles lakers
    5. cleveland
    6. phoenix
    7. chicago
    8. atlanta
    9. washington
    10. atlanta (from dallas)
    11. minnesota
    12. charlotte
    13. miami
    14. boston (from sacramento via philadelphia

    yukarıyi dikkatle incelerseniz tanking yapan, yani spor ahlakına tamamen aykırı şekilde bilerek maç kaybeden takımların durumları ortada. ve berbat bir sezon geçiren takım büyük ihtimalle o berbat durumdan çabuk çabuk siyrilamiyor. kaybeden takım olma kimliği yapışkan şekilde takıma kodlaniyor.

    örnekler verelim:

    phoenix amerika'nın en büyük 8. şehri ve basketbolu seven bir şehir. yıllardır durumları içler acısı. diğer taraftan nba'deki en zayıf şehirlerden utah hemen hiç tanking yapmadan her yıl iddialı bir takım kurabiliyor.

    şimdi hemen tankingin çare olduğunu söyleyenler philly örneğini verecek. bakın philadelphia gibi bir basketbol şehri the process için uzun yıllar nba tarihinin en kötü takımlarını kurdu. adeta hem basketbola hem nba'e ihanet etti. karşılığında bu kadar yıl sonunda nerlens noel, jahlil okafor ve markelle fultzlari draft etti. elbette elinde embiid ve ben simmons var. ama sixers gibi bir takım nba'deki toplam yeteneğin bu kadar zirveye vurduğu bir dönemde 10 yılda mücadele ederek de bu düzeyde yetenekleri bulabilirdi. ve iddia ediyorum sixers bu çekirdekle istediği şampiyonluğu falan da asla elde edemeyecek. yani kaybeden takım olma alışkanlığına geri dönme riski de her an hortlayabilir.

    bakın tanking tek bir sezon için hoşgörülebilir. bir duncan için san antonio'nun tankingi iyi bir örnek mesela. ama bunun dışında uzun süreli tanking takımın kültürünü yok ediyor.

    artık amerika'da hemen herkes tankingin değil floatingin daha doğru seçim olduğunu görüyor. yani elinizden gelen en iyi şekilde ayakta kalarak oyuncu çekebilen bir franchise olacaksınız.

    son söz olarak şunu söyleyelim. her başarısız sezonda tüm takımı dağıtıp tanking yapsin demeyi bırakalım. nba 'de sadece bir şampiyon çıkıyor ve her yıl tanking yapan takımlardan belki biri gerçekten sonraki sezonu değiştirebilecek bir oyuncu seçebiliyor. işte buyrun genç yeteneklerle dolu phoenix, 10 yıldır lotaryadan seçen sixers ya da surekli login dibinde olan knicks. diğer yandan küçük bir şehir olan san antonio büyük üçlüsünün emekli olması sonrası en büyük yıldızı takas isteyince kawhi karşılığı draft hakkı değil hazır oyuncu aldı. ve şehrine play-offta harika bir heyecan yaşattı. düşünün san antonio sözgelimi phoenix, chicago, atlanta gibi bir takımın draft hakkını alsa bugün ilk beşten secemiyordu. ancak bu mücadeleci takım bir iki sezon içinde iyi oyuncuların free agencyde adresi olabilir. hakeza clippers'in duruşu ve mücadelesi onları da free agencyde harika bir adres yaptı.
  • new orleans'ın dört ayak üstü düştüğü bir draft oldu. lakers'a antony davis'i gönderip, kuzma+ lonzo ball + 4. sıra draft hakkını alır. yanlarınada 1. numaradan zion williomsan + 4 numaradan da artık rj barrett mı yoksa başka biri mi olur tadından yenmez bir yaz sezonu geçirmiş olurlar.

    new york'un ise 3. sıradan rj barrett'mı yoksa rui hachimura'mı daha mantıklı olur tam kestiremiyorum. eğer durant'ı getirirlerse rj barrett çok daha iyi bir seçenek olur. durant gelmez ise rui hachimura sanki daha mantıklı bir seçim olabilir.

    memhpis içinde ikinci sırada ja morant var. tam onların aradığı tarzda bir oyuncu. mike conley'in etrafında iyi bir yapılanma yapabilirler.

    lakers ise antony davis ve lebron james + diğer veteranlarla dağılması muhtemel golden state'in yerine bir şampiyonluk adayı olabilir. tabi ki takıma 1-2 veteran eklemeleri gerekiyor. kontratsız ve sakatlıklı demarcus coisins bile lakers 'ı bu sene düşünebilir. çünkü şu hali ile hiç bir takım demarcus'a kontrat vermez. lakers gibi kaybedecek şeyi olmayan takımlar verebilir.

    cleveland için ise 5. sıra draft çok iyi durmasa da yine iyi bir yıldız kapabilir. ancak önümüzde ki 3 yıl boyunca hiç bir şey olmaz bu takımdan.
hesabın var mı? giriş yap