2038 entry daha
  • hava yolları, otomobil markaları iflas bayrağını çekiyor. ne olacak bakalım sonumuz?
  • uzun zamandır , haber ekonomi takip etmez oldum. telefondan koronavirus worldometersa bakıp, geçiyordum. lakin o öyle değildir. 110 sayfa entri girmişsiniz ibneler. yazdıklarınızın sondan 5 sayfasına baktım maşallah, maşallah. çok güzel analiz ve yorumlar var.

    ben ekonomik parametrelerden ziyade biraz sahadan bahsetmek istiyorum. esnaf arada bir hareket görüyor, bu yasaklamalar , tekrar sokağa salmalar falan, millet bu yasakların ardından hemen kendini dışarı atıp, alışverişe koşuyor. bugün edremit'te çarşı denebilecek merkez bı muhitte ara sokakta bir kırtasiyede, geçirdim zamanı, oradaki bakkal bı tm 30 (leyland eski kamyonet) almış, bakkalın karşısına çekmiş içi karpuz dolu kamyonu (ulan "reyon kuramıyorum", deme. bak adam bı eski kamyonet ile dükkanın yarısı kadar stand açtı. kamyonet 3 saatte tükendi, gitti hale bir kamyonet daha aldı, onu da sattı.

    edremit koçtaş gene insan kaynıyordu, cam balkoncuya uğradım , işten başını kaşıyamıyor. sanayiye uğradım dükkanlar işliyor. kırtasiyeye de tek tük insan geliyor. akçay pazarı ana baba günüydü zaten. öte yandan kışın 50-70 aralığında yaptığım pazarı ki bazı ürünler artık yerelde de yetişiyor , sera mali değil yani, ama fiyatlarda inanılmaz bir artış var tam pazarım, 70 iken bugün neredeyse yarısı kadar mal aldım , 70 liraya.

    sonuç, insanlar temel ihtiyaçlarını karşılamak için paraya kıyıyor. pazar pahalı, market aşırı pahalı, herşeyin ya fiyatı artmis ya da gramajı düşmüş. bazı ürünlerde hem gramaj düşmüş hem de fiyat artmış. artık işin içinden çıkamaz oldum. nakit alışverişlerim hariç bu ay, sadece markete 2500 bayılmışım. peyniri annem köyde yapıyor, alkol almadım, sigarayı benzinlikten nakit parayla aliyorum, geçen seneden kurban etleri verdi annem, ben de bir kuzu kesmiştim, hep yağlı yağlı etler kalmış pandemi yeni basladiginda hepsini topladım götürdüm kasaba. bı 5 kilo et eklettirip 20 kiloya yakın kasap köfte yaptım, haliyle market alışverişinin içinde öyle kasaptan et de yok. ulan benim çocuğum yok, hadi annemi de aldım yanıma bu süreçte , 3 kişi 2500 yenir mi? bak tekrar söylüyorum, peynir, zeytin, et kendimizden, alkol sigara yok içinde.
    yani migrosa evin bir iki eksiğini almaya diye gidiyorum, bı 500 bayılıp cikiyorum. yav hadi benim param var, 2-3 çocuğu olan adam nasıl geçinir, ne yapar. öte yandan migrosta önümde sırada olan insanlara bakiyorum, yedi yüz, bin, bin 500. beşyüzden aşağı alışveriş yok.

    dün youtube ta saçma sapan evde kendin yap tarzı bir video izliyordum, videoda adam bunlar sudan ucuz , 6-7 dolara çok basit bir markette bile bulabilirsiniz diyor, (sanırım tavuklara suluk yapıyordu). dediği malzeme 5-10 lira falan burada, 6-7 dolar onlar için bozukluk bizim için 40- 50 lira.

    gelelim bilgisayarlara i7 işlemci en ucuz dizüstü bilgisayarı olmuş, 5500 lira. artık demirin tuncuna insanın picine kaldık, diyor ya şair. malzemenin kalitesizine ve sagliksizina kaldık. bazı malları da alamaz olacağız. ülke gün günden daha da çıkmaza girecek maalesef. üzgünüm, çok üzgünüm.
  • sadece market alışverişine mahkum edebilir. her geçen gün standartları düşürüyoruz. umarım teyet geçer.
  • kriz ile ilgili dolar ile gelen dolar ile gider tezi curudu cunku 7 kusur lirayla dolar rekor kirdi. tayyip erdogan omrunun yettigince gitmeyecek gorunuyor.
  • teğet geçmeyecek olup direkt saplanacak olan krizdir hatta saplanmıştır.
  • kriz yok ki keriz var
  • 2020 ekonomik krizi demek biraz iyimser kalır. zira bu ülke 2016'dan beri krizin içerisinde. 4 senedir piyasalar sürekli daralma halinde.

    bunu gören, bilen hükumet bununla ilgili hiçbir şey yapmadı. yaptıkları tek şey halkı borçlandırmak.

    türkiye'de 2016'dan beri her sene yüzbinlerce küçük işletme kapandı, yüzlerce büyük şirket iflas etti, batık krediler her sene ikiye katlayarak devam etti.

    2020 yılına geldiğimizde iyimser bakabileceğimiz bir pencere hala yok. hala saçma sapan şekilde 2015'ten beri süregelen halkı borçlandırma politikası ile günü birlik çözüm bulma peşinde hükümet. komik olan kendisi aynı şeyi yaparak günübirlik yönetiyor ülkeyi. 1 ay süreyle dışarıdan sıcak dolar bulduysak o ay degmeyin ekonomi bakanımızın keyfine.

    sonumuz hayrola demek isterdim ama hayır olsun istemiyorum. bu şakşakçıların hepsinin battığını bittiğini ve isyan ettiğini görmeden içim rahat etmez.
  • https://www.youtube.com/watch?v=8ztqvpw7kgi

    ankara'da konuşulan son iddialardan biri de varlık vergisinin tekrar gündeme gelmesi. zaten döviz ve altından kesilen verginin 5 kat arttırıldığını geçen günlerde öğrenmiştik. devalüasyon süreci de gündemde.
    ayrıca başımıza başka ne tür vergi gelebilir tahminde bulunmakta fayda var (bkz: alternatif vergi önerileri). buradaki bazı espriler yarın öbür gün gerçek olursa şaşırmam.

    küresel ölçekte de kredi kuruluşlarının tahminlerine bakılabilir. fitch'ten açıklama gelmiş: https://www.sozcu.com.tr/…nyaya-kotu-haber-5838545/
    küresel daralma oranı %4.6 olarak belirtilmiş.

    edit: entryi yazdıktan sonra gördüm, buyur burdan yak (bkz: 27 mayıs 2020 gelir vergisinin yükseltilmesi).
  • (bkz: 27 mayıs 2020 gelir vergisinin yükseltilmesi)

    (bkz: 2020 mayıs ayı açlık ve yoksulluk sınırı)

    - dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.438,24 tl, (asgari ücret 2,324 tl)
    - gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 7.942,17 tl,
    - bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2.961,13 tl olarak hesaplandı.
    ----
    vatandaşa "ölmeyin, sürünün ama ne olursa olsun paranızı bize verin" deniliyor. bu ülkede yaşamak iyice zulüm oldu.
2713 entry daha
hesabın var mı? giriş yap