• 2021 yılında amerika'da başlayıp dünya'ya yayılacak olan krizdir.2008 yılındaki gibi lehman brothers'ın batışındaki gibi kısa süreli bir etkisi olmayacaktır.krizin daha çok telekominikasyon, ev elektroniği ve mobil cihazlar bazında patlak verip bununla birlikte beraberinde nasdaq'dan dolaylı olarak etkilenen dow jones borsası da bir darbe yiyecektir.sonuçta standart yatırımların çoğu iletişim altyapısına önem veren kuruluşlardan oluşur.
    bu krizin temel nedenine gelecek olursak:
    amerika'nın gümrük vergileriyle ucuz ve orta kalite çin ürünlerini engellemeye çalışmasının amerikan ürünlerin kendi içerisinde pahalılaşmasına ve ihracat konusunda daralmaya gitmesiyle gerçekleşen bir kriz olduğunu söyleyebilirim.
    bugünlerde alınan kararlar da dediklerimi kanıtlar niteliktedir.çin'in telekominikasyon devi huawei'nin amerika'daki 5g altyapısı konusundaki adımlarına başkan trump tarafından engel olundu.bununla birlikte abd'nin daha çok silikon vadisiyle anılan nasdaq fiyatlarında %1'lik bir düşüş yaşandı.buna paralel olarak dow jones fiyatlarında %0.41'lik bir düşüş yaşandı.bu ondalıklı sayılar borsa istanbul(bkz: bist) için küçük görülebilecek nitelikte olmasına rağmen amerika için çok büyük bir sayı.
    ticaret savaşları olarak nitelendirilen ve kamuoyuna bu şekilde yansıtılan bu çin ve abd arasındaki güreşin bir mağduru da amerikan film ve dizilerinden aşina olduğumuz uzakdoğulu mühendisler.trump geçenlerde aldığı bir kararla ulusal güvenlik açısından önemli görülebilen yerlerde bu mühendislerin çalışmamasıyla alakalı bir karar imzaladı.
    tüm bu belirsizlikler yatırımcıları ortalık durulup durumlar netleşene kadar altın almaya zorluyor.risk almayı seven yatırımcılar ise yatırımlarını bitcoin'den yana kullanıyor.son günlerde bu iki yatırım aracındaki suni artışın sebebi de buydu.
    çin'in ucuz teknolojisi gelişmekte olan asya ülkelerinde oldukça popülarite kazanmış durumda.bugün türkiye'de en çok satılan telefon markaları huawei ve xiaomi olmuş durumda.bu yalnızca türkiye genelinde değil dünya genelinde de ivme kazanmış bir şekilde artıyor.bugün huawei apple'ı geride bırakarak pazarda ikinci sıraya gelmiş durumda.pazar lideri samsung'un da ömrünün uzun olabileceğini düşünmüyorum.
    bu kriz amerikan rüyasını tam anlamıyla bitirmeyecektir elbette fakat derinden sarsılacaklarına kesin gözüyle bakıyorum.
    amerika'nın telekominkasyon, elektronik,işlemci ya da mobil alanda kaybettiği pazar payını yeni gelişmekte olan uzay, havacılık, enerji sektörlerinde geri kazanacağını öngörüyorum.(bkz: venezuela)

    bu kriz yaşanırken dünya genelinde usd'nin kısa süreli bir değer artışının ardından tekrar yolunu bulmasını bekliyorum.

    amerika'ya bir şarkı bırakmak isteseydim:
    https://www.youtube.com/watch?v=rr8ljrgcjnm
  • işsizliğin %3-4 bandında olduğu bir ülkede nasıl ekonomik kriz olur ki. insan gerçekten hayret ediyor...
  • yalan olmustur.

    fed brrr diye para basarsa kriz mriz cikmaz!
  • kendi krizine melhem olamayan adamlar, birleşik devletler'deki olası krizden teselli arıyorlar.

    başarısızlığın tam manada formülü bu olmalı.

    global pazara banknot kazandıran bir ülkenin krize girmesi durumunda yaşanacakları yazar arkadaşlar defaatle anlatmış.

    yani pek sevinme arkadaş, o işler öyle pespembe olmayabilir.
  • olmayan ekonomi bilgimle amerika'da çıkacak krizin onlardan çok bizi vuracağını öngörüyorum.
  • bi dil okuluna gidelim dedik ya anasını satayım yanar şimdi amerika.
    (bkz: bahtıma salıncak sallandırayım)
  • bu avmler dolu sokaklar luks araba dolu, 2021'de kriz yoktur.
  • 2008 krizi atlatilmadi. havadan basilan paralarla pansuman yapilarak gecistirildi. lakin gelinen nokta 2009dan beri kesintisiz dunya marketlerinin surekli artisi oldu. balon inanilmaz buyudu. fed sifira cektigi faizleri hizla artirmaya baslayip bilancoyu kuculturken araya trump ve kodamanlar girdi. hop birader dediler ne ayak sen bu hizla devam edersen batariz biz dediler ve durdurdular. isin trajikomigi fed politikasini 180 derece degistirip yeniden faizleri indirdi ve repo yoluyla para pompalamaya basladi yine milyarlarca dolar. ha buna genisleme demiyorlar tabi o ayri, yersen.

    simdi 2020 boyunca balon iyice buyultulcek ki trump kasimda yeniden eli guclu sekilde baskan secilsin. sanirim sp500 degeri 3500-4000 arasi bi yerde dengelenir sonra patlamaya baslar. bu da 2021'e denk gelcektir. abd ekonomisi her bir decade'de mutlaka ve mutlaka kucuk veya buyuk resesyona girer. 2010-2020 arasi bunu suni yontemlerle, literaturde japonlasma dedigimiz sekilde gecistirdiler. japonyada japon merkez bankasi 30 yildir bastigi paralarla ulke fonlarinin dortte ucunun sahibi konumunda su an. zaten bu is ilk orda patlayacaktir. abd ve avrupa bu girisime 20 sene sonra basladi.

    ben bu tum gelismelerin altin gumus ve bitcoin'e yarayacagini dusunuyorum. ytd.
  • bence 2021'e kalmaz. şimdiden bazı belirtileri oldugu bahsedilmiş. sanırım seneye q3'e kalmaz.
  • bu konulara sıcak bakıyorsunuz kesinlikle erkan öz takip etmenizi öneririm
hesabın var mı? giriş yap