• adam ciddi ciddi bunu izleyeceğinize pubg izleyin satranç eskidi demiş ahahahhahahaha. satranç, tarihinde hiç olmadığı kadar popüler bir spor şu an. bundan 10 sene önce birisi deseydi ki dünya şampiyonasını milyonlar izleyecek, satranç yayıncıları altı sıfırlı paralar kazanacak götüyle gülerlerdi. bugün pubg’yi suriyeliler dışında oynayan kaldı mı lol.

    bilgisayardan ezberliyorlar argümanı da artık kabak tadı verdi (bkz: teori). 10. hamleden sonra teorilerden çıkıyor oyuncular ki oyunlar 40-50 hamle arası dönüyor şu an magnus ve nepo arasında. maçların berabere bitmesinin sebebi iki tarafın da hatasız oynaması. berabere biten oyunlar satrancın iki taraf için de eşit bir oyun olmasından başka bir şey değil.

    tek haneli iq’nuzla entry girmeden önce bir düşünün acaba dışardan ucube gibi durur muyum diye.
  • pubg oyuncusu ile satranç dünya şampiyonunu kıyaslayan insanlara maruz bırakan turnuva.

    sözlüğün düştüğü hale bak. tam bir çöplük.
  • karpov ile kasparov 2 ay boyunca berabere kalmışlardı amk. berabere bitiyor diye eleştirip de kasparov'u karpov'u örnek göstermek ne bileyim.
  • "hafif üstün açılış kaybedilir."
    -ıan nepomniachtchi
  • 1.oyunda carlsen oyunun çoğunu 1 piyon geride oynadı. o piyonu tempoyu almak için harcadı... ama sonuç vermeyince maç berabere bitti. nepo'nun verdiği karşılıklar iyidi.

    2.oyunda carlsen kalite fedası ile neponun atağını kesti bütün oyunu bir at üzerine kurdu... kalite eşitlediği atakları iyi idi... en son bir piyon önde bir oyun sonuna girdi ama konum çok kötü kalmıştı.

    3.oyun evet sıkıcıydı. onda bile çabuk bir değişimle nepo carlsenin şah savunmasını yardı. carlsen için aslında oyun sonu iyi bitebilirdi şahı aktifti ama piyonları dağınık kaldı

    4. petrov ile başlayınca oyun sonuna çabuk girildi carlsen nepoyu fena sıkıştırdı at h4 ve ardından g4 hamleleri bence çok heyecan verici anlardı. buna karşılık a sutununda üstünlük elde etti nepo... carlsen baktı oyun gidiyor hamle tekrarı ile berabere bitirdi. (o hamleler için tolam 45 dk düşündü ne oynayacağı ile ilgili analizler izlemek çok heyecanlı idi.) chess.com türkçe, chess24 türkçe ve satranç okulu kanallarını dolaşa dolaşa izledim

    5.oyunda hazırlık ile nepo carlseni çok terletti 20.hamlede fil a4 yerine c4 oynasa oyun başka bir yere giderdi artık nepo ne görüp korktu ise yemedi değişime gitti.

    sen sonuca bakıp bu ne a.q. beraberlik beraberlik diyorsan belki de klasik satranç sevmiyorsundur. genelde sonuç için izlenmiyor bu oyun bu anların toplamı bize bir şampiyon verecek ve biz bu finali bu anlarla hatırlayacağız... hayır illa ki zevk almıyorsan satranç turnuvası zamanı fm selim çıtak'ın blitz anlattığı turnuvaları felan var onu izle... ya da ne bileyim tenise felan bak
  • satranç muhtemelen hiç bu kadar popüler olmamıştır. modern çağın en efsanevi mücadelelerini barındıran kasparov-karpov maçları bile teknik nedenlerden ötürü birkaç ülkede televizyonda yayınlanmanın ötesine geçememişti. insanlar maçların sonuçlarını ertesi gün gazetede falan fark ederse öğreniyordu.

    bugün internet sağolsun, herhangi bir satranç turnuvası onlarca kanalda canlı yayınlarla yüz binlerce insana ulaşıyor. hele hele iki yıldır beklenen şampiyona olunca, bugün ve yarın bir rekor kırılır muhtemelen. satranç belli seviyede her zaman popülerdi. iki kullanıcının birbirine ilk kez bağlanabildiği ilkel internet günlerinden itibaren satranç hep interneti başarıyla kullandı. yahoo'nun satranç uygulamasında anlık onbinlerce oyun oynanırdı. ama işin ilginç yanı, en büyük etkiyi pandemi ortasında bir netflix yapımı yarattı. queen's gambit sonrası yaşanan patlamayla satranç oynayan insan sayısı falan arttı evet ama daha ilginci satranç izleyen sayısı katlanarak arttı, milyonlara ulaştı. satranç yayınları yaparak geçimini sağlayan ve bol sıfırlı paralar kazanan satranç oyuncusu/yayıncı olgusu çıktı ve bunların öne çıkanları paraya para demiyor. sadece satranç yayınları yaparak köşeyi dönenlerin olması bence harika.

    yirmi yıl önce gelecekte böyle olacak deseler kimseyi inandıramazlardı herhalde ama bugün milyonu aşan abonesi olan bir sürü yayıncı sadece satranç oyunları, açılışlar, taktikler gibi çok da heyecan vadetmeyen içerikle yüzbinlerce izlenmeye ulaşabiliyor. örneğin, süper gm denen güruhtan hikaru nakamura satrançta kazanabileceğinden daha fazlasını internet yayınlarından kazandığı için artık kendisini önce yayıncı sonra satranç oyuncusu diye tanımlıyor ve katılacağı turnuvaları yayın programına göre belirliyor.

    satrancın geleceği çok net bir şekilde internette. zaten eskiden şampiyonalarda oyunlar ertesi güne sarkarken artık izleyici davranışları da hesaba katıldığı için oyunlar daha kısa, belli bir sürede ve aynı gün içinde bitiriliyor, zaman kontrolleri bile internet ve kullanıcı alışkanlıkları gibi faktörlere göre tasarlanıyor. eşitlik halinde, hızlı satranç oyunları ile kazananı belirleme yöntemi tercih ediliyor.

    bugünkü oyunu izlerken ve geleceğin satrancını düşünürken, klasik satrancın bir daha eskisi gibi olamayacağını fark etmemek imkansızdı. artık bundan sonra internet yayıncılığına uygun ya da internet üzerinden oynanacak şampiyonaların herkes tarafından tercih edileceği aşikâr. milyar dolarlık bir çevrimiçi piyasa oluşmuşken, yeni kuşak klasik satrancı takip etmeyi sıkıcı bulurken ve hızlı satrancı ayıla bayıla takip eden milyonlar oluşmuşken başka türlü olması da beklenemezdi. değişim iyidir. ben şahsen bu durumu sağlıklı ve iyi bulanlardanım. satrancın popüler olmasından da gayet memnunum.

    tabii bu noktada yayıncılığın önemi öne çıkıyor. bugünkü oyunu izlerken, farklı kanallara baktım ve hemen hemen tüm kanallarda, klasik satrancın kaçınılmaz yanı olan uzun düşünme aralarını nasıl dinamik yayıncılıkla kapattıklarını ve beş saatlik maçı izlenebilir kılmak için (başarıyla) ne kadar uğraştıklarını gördüm. üzerinde satranç taşları olan bir tahta parçasını ekrana getiren ve derin bir susukunlukla yapılan geçmişin yayınları ile bugünün dinamik ve bol çeşnili yayınlarını yan yana koyunca değişimin büyüklüğü şaşkınlık verici.
  • bugün başlayacak olan, bütün satranç camiasının heyecanla beklediği en büyük turnuva. gm seviyesi tahminlerine göre 60/40'lık olacak şekilde magnus carlsen lehine bir oranlama konuşuluyor kaynak

    benim kişisel düşünceme göre magnus carlsen zorlanmadan alacaktır. nepo çok kuvvetli bir oyuncu olmasına karşın kesinlikle magnus seviyesinde değil. hatta son senelere gelene değin ben magnus'un herhangi bir rakibi olduğuna ve olacağına dahi ihtimal vermezdim. ancak herkesin bildiği üzere, bu sene olmasa da, önümüzdeki senelerde alireza firouzja'nın satranç dünyasını domine edeceğini ve bayrağı magnus'tan alıp daha da ileri götüreceğini düşünüyorum. oyun tarzı çok kendine özgü ve mikhail tal esintileri taşıyor. magnus makina gibi oynarken, alireza'nın oyun tarzı çok daha organik ve izlemesi çok daha keyif veriyor. sonuç olarak bu kötü günlerde moral olabilecek bu güzel organizasyonu büyük bir heyecanla beklemekteyiz.
  • dünya için bitmiş, ruslar için tam olarak bitmemiş gibi duran şampiyona. zira şampiyona sonrası carlsen'in, ekibini tanıttığı video paylaşıldı ve ekip üyelerinden birinin de daniil dubov (rus super gm) olduğu görüldü. 2018'de de öyleymiş zaten ama şimdi carlsen'in karşısında nepo olunca diğer ruslar, dubov'u topa tuttular. sergey karjakin başta olmak üzere, rusya'daki en ünlü satranç yorumcusu ve aynı zamanda dubov'un eski hocası sergei shipov ve rusya satranç federasyonu eski başkanı ilya levitov dahil hepsi dubov'a laf etmiş.

    adamların kafalar pırıl pırıl, bizim milletinkiyle aynı. zaten dubov da demiş, rusların diğer herkesi kendilerine karşı ve düşman görmek gibi bir düşünceleri var özellikle de kendileri için işler yolunda gitmiyorsa diye ve "oysaki rusya millî takımı gözüyle daha farklı bakılabilir; nispeten genç olan, rusya'nın en iyi satranç oyuncularından birinin, tarihin en iyisiyle çalıştığı ve deneyim kazandığı" şeklinde diye eklemiş ve bu şampiyonadaki gibi 2018 dünya satranç şampiyonası'nda da carlsen'e yardımcılık yaptığını, bu sayede kendisinin de 2018 dünya hızlı satranç şampiyonası'nı kazandığını ve bu durumun da rusya millî takımına fayda sağlayacağını söylüyor ama yetkili manyaklar belki de takımdan çıkaracak şimdi. ayrıca "'bir rus, başka bir rus oyuncuya karşı oynayacak bir yabancıya yardım etmemeli' fikri sence nereden geliyor?" sorusuna da "bilmiyorum ama büyük bir akıldan değil muhtemelen" diyerek lafı da koymuş.* bireysel yarışmaları ulusal düzeyde değerlendirmenin kendisine saçma geldiğini söylemiş. ki bence de haklı gayet. hani karşılarında amerikalı biri olsa yine bir nebze yine hassas olun denilebilir ama...

    şurada da nepo'nun konuyla ilgili açıklamaları var. diğerlerine göre daha olgunlukla karşılamış ama o da dubov'la 2 yıl kadar çalıştığı için tarafsız kalsaydı daha mantıklı olurdu demiş. de yani şimdi niye kalsın ki, adama teklif etmişler o da kabul etmiş. zaten nepo kendi de diyor her şeyin ötesinde bu bir iştir diye. hem onu diyip hem tarafsız kalsa demek de abes. ayrıca bu şampiyonadaki bazı maçlarda (özellikle 2 ve 6) kendine oyunu kazandıracak açılışlar yakaladığını ve bunun da dubov sayesinde olduğunu, bu yüzden ona teşekkür etmeleri gerektiğini söylemiş. dramalar, dramalar...

    t: magnus carlsen'in 5. kez dünya şampiyonluğunu elde ettiği şampiyona.
  • normalde bu seviyede ilk maçta hızlı, teorik bir beraberlik beklersin ancak gerek nepo gerek de carlsen enteresan işlere girdi. pozisyon acayip bir yerde.

    yayın konusunda, ingilizce biliyorsanız şu an en iyi yayın svidler - kramnik. türkçe'de de chess.com yayınında mustafa var (yılmaz). gidip de o iki şaklabanı izlemeyin bence. daha fazla izlediğinizi anlarsınız dediğim kanallarda.
hesabın var mı? giriş yap