• yemin ediyorum çok iyi ya. her taraf alamancı plakalı mercedes dolu.

    düşünsene kazandığın paranın 10 katı ile yaşıyorsun. tüm hukuksuzluğu yapabiliyorsun, ceza mı? yazılsın aq hayvan gibi radar cezası yesen ne olacak. hayvan gibi alışveriş yap, sudan ucuz.

    azcık para biriktir, köyünde satılık tarla bağ bahçe varsa al fln.

    dünyada kendi vatandaşı bu kadar fakir yaşarken, yabancı/gurbetçiye bu kadar ucuz olan başka ülke var mı acaba?

    uzak değil yakında fakir ülkelerden yasa dışı kaçan insanlar gibi olacağız. teknelerle.

    en büyük hayalimiz avrupada çöpçü veya garson olabilmek.
  • %90'ı görgüsüz, varoş olan kesimin istilası. koca koca arabalarla ters yöne girerler, yolun ortasına park ederler, havalı havalı gezerler sonra da almanya'yı kötülerler amk evlatları. almanya'nın tek kötü yanı bu çomarları eğitememiş olması.
  • euro arttıkça oy ve tatil olarak gelecektir. güneydeki yazlık evlerin fiyatlarını arttıranda bunlar. hayat bunlara güzel ama sorsan gurbette yaşam çok zor, almanya'da geçinilmiyor… palavra palavra palavra
  • her birinin aracının bagajına birer afganlı ve suriyeli sıkıştırıp evropa'ya postalasak ne güzel olur. kazan-kazan olur.
  • euro arttıkça her sene katlanarak artacak olan istiladır.
  • saroz tatili dönüşü yolda gördüğüm onlarca mercedes, hatta türkiye'de görmediğim model mercedesler ile doğru olduğunu düşündüğüm durum. sınır kapısından koşan geliyor. paranız para oldu. gelirsiniz tabi. afiyet olsun.
  • adamlar boşuna akp ye oy vermiyorlar, daha ne yapsın tayyip abileri yüroyu 10.50 yapti gelecekler aç karınlarını doyuracaklar gidecekler. zaten orada zavallılar bari memleketlerinde yüzleri gulsün.
  • gümbet'de localar onların. pasha, posh, moon, sebastian sepetler kovalar localara havadan gidiyor. 1000-2000-3000 liradan başlıyor 1 sepet.
    dj bağırıyor: hambuuurg, kopenhaaag, berliiiiin....
    localar meksika dalgası a.q.
    istanbuuuul,
    ortada ayakta bekleyen, 1 şişe birayı 3 saatte içenler....
  • yurtdışında yaşamasına rağmen ülkedeki olumsuzlukları, adaletsizlikleri, ekonomiyi görüp ona göre tavır takınıyorsa hoş gelmiş. parası değerliyse harcayacak tabi.

    fakat yurtdışında yaşayıp “türkiye cennet cennet. vallahi düzenimiz olmasa geleceğiz ama…” ayağına yatan kim varsa inşallah tez zamanda temelli dönmek zorunda kalır. bu yaşam standartları, imkanları harika memlekette sizinde yaşama hakkınız var.
  • almanya’nın benim için en büyük talihsizliği bu almancılar. bir de taşı kaldırsan altından çıkıyorlar. ancak düzeltilmesi gereken bazı yanlış bilgiler var:
    1- an itibariyle alım gücünden bağımsız tl bazında kıyasladığınızda birçok ürün türkiye’de daha yüksek ücretli. popüler teknoloji ürünleri biraz daha ucuz tr’de, kalan tüm teknoloji ürünleri almanya’da çok çok daha ucuz.
    sigara ve su dışında birçoğu ya kafa kafaya yada almanya’da daha ucuz.
    2- almanya’da çok net kültürel dışlanmışlık yaşadıklarından trye gelince egolarını tatmin edebilecek her türlü eylemi fütursuzca sergiliyorlar.
    3- almanya müreffeh bir ülke olsa da kendi işini yapmayanların yada vergi kaçırmayanların maddi durumu çok da iyi sayılmaz. elinde zanaati olup ek iş yapan yada 2 işte birden çalışanların ise maddi durumları müthiş. bir fabrikada 2.700(brüt) euro’ya çalışıp 4’ten sonra da kayıtdışı bahçivanlık yapan adamın(karısı da asgari ücrete yakın alıyordur) 2. arabası ford ranger 36 bin euro’ya yeni aldı, kendi oturduğu dışında 1 apartman dairesi bir de müstakil evi var. bunun gibi yüzlerce örnek gördüm son bir yılda.
    4- sonuç olarak parası olan da olmayan da trye gelince aslan kesiliyor.
    5- bu sokak röportajlarındaki “düzenimiz olmasa bi dakka durmam” diyen gurbetçilerin bazıları çok ciddi. 40 yıldır burda ama bi devlet dairesine gidip konuşamayacak kadar kötü almancası var. zaten bu gurbetçiler burda çok ayrışmış, e zaten kültürel olarak almanya’yla hiçbir organik bağları yok. öyle tiyatro kültür sanat aktiviteleri filan da değil bahsettiğim, adam haftasonu çoluk çombalak bisiklet binmeyi aktivite olarak görmüyor. yaşadığı semt dışında başka bir şehirde yada eyalette köylüsü yoksa hiç bir yere gitmemiş, almanya’yı bırak kendi kreis’ını bile gezmemiş. feuerwerkler çok geniş bir sosyalleşme ağı, bir tane derneğin, oluşumun kapısından dahi geçmemiş. bir kez bile farklı bir lezzet denememiş. yani aslında hala köyünde yaşıyor bunlar.
    6- bu gurbetçilerin hayatını azıcık deneyimleseniz vallahi oturup ağlarsınız. sonsuz olanaklar var burda ve emin olun hiç bir fikirleri yok. ve bu köktendinci olmalarından da kaynaklanmıyor, pork yiyip bira içmeden de yapılabilecek tonla etkinlik var ama onlar fanusunda yaşıyor.

    yani özetle birçoğu(zengin olmuş olanların da birçoğu dahil bu gruba) nefes alamıyorlar burada. belki başlarında rte yok, siyasal islamın çöktüğü bir yaşam dinamiği yok ama bizzat kendileri fanusları siyasal islamdan ve rteden beter.
hesabın var mı? giriş yap