• döviz tasarrufu yapan halkın ürkerek dövizini bankalardan çekmesine yol açacak son derece tehlikeli bir karardır çünkü bankaların mevduatlardaki dövizi sahiplerine vermeleri halinde bankaların oluşacak döviz ihtiyacıyla içine düşecekleri sıkıntı hayal bile edilemez, doları kimse durduramaz...
  • bir tanesi de demişki saçmalamayın anaparanıza dokunan yok. çok işimiz var sizinle çokk . adam gelir olsun diye bankaya yatırıyor zaten bir beklentisi var. arkadaşa göre anaparamıza dokunulmadığı için sevinmeliymişiz.
    (bkz: yohhhamına..)
  • çok da şey yapmayın ya. bence çok önemli değil gibi geldi.

    bence kimse damlalıkla faiz almak için parasını dövizde tutmuyor. herkes lira'daki dalgalanmadan korunmak için döviz/altın alıyordur diye düşünüyorum. damlalıkla faiz almak için döviz almak çok mantıklı gelmedi gözüme (lakin uzmanı değilim).

    ufak bir hesap yapalım;

    100 bin dolar olsa ve 32 gün 3% faiz ile ayda 263 dolar brüt faiz getirisi sunar, msigv 20% düşünce 210 dolar kalır net faiz getirisi olarak. meraklısına detay da şöyle bir şey = 100000*,03*32*,8/365.

    kaynak; https://www.isbank.com.tr/…at-getiri-hesaplama.aspx

    euro'da oran 1%, sterlin'de 1.15%, japon yeninde 0.05%.

    anam babam, zaten faiz peşinde koşuyor olsa vatandaş, tl'ye koyar $100k parasını. 500k tl için 32 gün %20 faizden 7452 lira faiz getirir. tabii kur riskini de almış olur o ayrı.
  • ekonomi şahlanıyor:) ekonomi başına cahil damat getirilirse ülkeyi daha da kötü günler bekleyeceğim göstergesi. serbest piyasa ekonomisini benimsemiş ülkeyiz. sırf bu haber yüzünden binlerce zengin paralarını ülkeye sokmuyor yada yurtdışına kaçırıyor. amaç bir kaç milyon lira vergi almak iken milyarlarca lira ülkeden çıkıyor ve döviz olarak çıkıyor tamsa dövize ihtiyacın en fazla olduğu zamanda.
  • mevduat faizlerini bankalara emirle %20’nin altına düşürten hükümetin son icraatıdır. emirle düşürülen faiz oranlarından sonra da millet son sürat döviz tevdiat hesaplarına yönelince böyle bir fikir gelmiş akıllarına demek ki.

    en yüksek tevdiat faizi dolarda zaten %4 seviyesindeydi. bundan alınan stopajı yükseltsen de ne işe yarayacak sorusu akıllarına gelmemiş muhtemelen. şu an herkesin dth’a yönelme sebebi türk lirasına karşı gelişen güvensizliktir.

    işsizlikteki artışı göz ardı edersek kafa üstü çakılan hane halkı tüketim harcamalarının da temel nedeni ekonomiye olan güvensizliktir.

    dolar kurunun önünde ekonomik ve siyasi olmak üzere iki engel var. siyasi konular hakkında kamuoyunun bilgisi yok, özellikle abd ile olan s400 ve suriye gerginliklerinin dolar kurunu nereye götüreceğini kestirmek sıradan vatandaşlar için imkansız görünüyor.

    ekonomik açıdan bakarsak da, mevcut cari rakamlarla bir dolar kuru yaşamamız mümkün görünmüyor çünkü bir dünya şirket konkordato ilan etti, krediler donduruldu, işsiz sayısı 1 milyon arttı ve bu artışın yarısı net istihdam kaybından kaynaklandı, yani iş piyasasına yeni giren mezunlardan dolayı değil mevcuttaki işini kaybeden çalışanlardan kaynaklandı.

    dolar kurunun düşük kalmasının temel nedenlerinden birisi buydu. hükümet millete para harcatmaya çalışıyor ama tüketicinin gözü korktu bir kere o kadar gönüllü değil harcamaya. geçen ayki tüketici güven endeksinde az da olsa bir kıpırdanma yaşansa da, gerek kredi faizleri, gerek imalat pmi verileri toparlanma için erken olduğunu söylüyor.

    zaten böyle bir toparlanma başladığı anda ithalat üzerinden cari açığı artırıcı etki yapınca o dolar kurunu nasıl kontrol edeceğiz? hazinenin son 6 ayda dışarıdan aldığı 7-8 milyar dolarlık tefeci faizli tahvil ihraçlarından gelen parayla mı?

    bunu diyenlere hatırlatmak lazım 2017 yılında tek ayda bu kadar cari açık verdiğimiz dönemler oldu.

    serbest piyasa koşullarına müdahale temel ekonomik yaklaşımları işlevsiz kılıyor. sen faiz düşürdüğünde talep artacak zannediyorsun ama türk lirasına güveni kalmayan insanlar faiz düşse de harcama yapmıyor. tl faizini zorla indiriyorsun dth’a kaçıyor, dth stopajlarını artırdığında ise gerçekten tl’ye geri döneceğine ya da parasını harcayacağına mı inanıyorsun?

    dth’tan çıkmamaları aslında iyi senaryo, vatandaş zaten faiz getirisi de yok, tl’ye de güvenmiyorum deyip bankadaki dolarını evinde saklamaya kalkarsa neler olacağının farkındalar mı acaba? hiç sanmıyorum.

    emirle faiz düşürteceğinize, ihracatın ithalata bağlı yapısını sabit sermaye yatırımlarıyla azaltacak yatırım politikası geliştirseniz ekonomi beklenenden daha hızlı toparlanırdı?

    peki bizim yatırım politikamız nedir?

    varsa inşaat yoksa inşaat!
  • döviz vadeli hesaplarındaki varlığın azaltılmasını amaçlayan bir hareket değil. devlet bu akışı önleyemeyeceğini bildiğinden bari bize de bir pay düşsün mantığı güdüyor. yoksa stopaj falan döviz yatırımcısını durdurmaz.
  • o zaman herkes bankada bulunan dövizini çekip evinde saklamaya başlayacaktır. piyasada ki döviz miktarı azalacağı için döviz kuru tekrar çıkacaktır :) nerden tutsalar ellerinde kalıyor

    tanım: para teorisi ve döviz kurlarından anlamayan hükümetin aldığı yeni vergicik
  • cumhuriyet tarihinde ilk kez bu aylarda vatandaşın bankalarda tuttuğu döviz miktarı rekor düzeye ulaşınca, vadeli döviz hesaplarından alınan %16'lık verginin %20'ye çıkarılması hadisesidir. ağustostaki döviz krizi sonrasında da tl vadeli mevduat hesaplarından alınan vergi oranı düşürülmüş, böylece tl teşvik edilmişti. şimdi tam tersi oluyor: amaç vadeli döviz hesaplarını yüksek vergiyle çözmek. ithalata dayali üretim modeli terkedilip vatandaşın güveni sağlanmadıkça, pansuman tedbir olmaktan öteye gidemeyecektir tabii ki.

    not: bankalarda duran dövizden bir ücret alinmasi soz konusu degil. vadeli hesaplarda bu vergi zaten aliniyordu ama oranı arttırılmış oldu artık. aynı vergi tl vadeli hesaplarda da var, sadece oranı daha düşük.
  • bankada vadeli bulunan döviz hesabımdan elde ettiğin faizin gelir vergisi arttırılmıştır kısacası.diğer arkadaşların dediği gibi yabancı para biriminde mevduatını vadeli hesapta tutan biri oradan elde edeceği faizi pek düşünmez. amacı parasının değerini korumaktır. faiz geliri elde etmeyi düşünen biri zaten gider parasını tl cinsinden mevduata yatırır.
    bir ara hesabını yapmıştım. tl bazında faizler 24 civarı iken 1 ay tl cinsinden elde edeceğiniz gelir doların 1 ayda %2 artmasına eşit geliyordu.
    ister iktidar yanlısı olun ister muhalif herkes kendi cebini düşünür. iktidar baktı ki son zamanlarda yabancı para birimi mevduatında artış var, bende bundan nemalanıyım diyor.
    tl yabancı para mevduat miktarları
hesabın var mı? giriş yap