• galatasaray'ın averajla kazandıgı 1992 - 1993 sezonu $ampiyonlugunun en önemli maclarından. iki takımda bu maca cıkarken 62 puandaydı. kazanan son haftaya hemen hemen $ampiyonlugu garantileyerek giriyordu. beraberlik halinde son haftaya kalacaktı her $ey..

    aslında be$ikta$ haftalar öncesinde son 3 sene oldugu gibi gene $ampiyonluga yakındı. 21 ve 22. haftalarda konyaspor ve ankaragücü kar$ısında alınan 7-0 ve 6-0'lık galibiyetler hem moral hem averaj düzeltmi$ti. ancak 24. hafta alınan aydınspor beraberligi hemen üzerine alınan trabzonspor maglubiyeti avantajı dezavantaja cevirmi$ ve iki takım at ba$ı düzlüge girmi$ti. galatasaray ise ligin 2. yarısında aldıgı trabzonspor ve o sezon hic yenemedigi tek takım altay'dan aldıgı maglubiyetle sarsılmı$ ancak 5-0'lık konyaspor, 4-1'lık fenerbahce galibiyetleri ile son haftaya avantajlı giriyordu. sezon icerisinde inönü'de be$ikta$'ın 48 maçlık yenilmeme rekorunu bitiren, türkiye kupası macında 24 mart 1993 galatasaray besiktas macinda 1-0 yenen, 9 ki$i kaldıgı 7 nisan 1993 besiktas galatasaray macında inönü'den 2-2'yi cıkartıp türkiye kupası $ampiyonu olan galatasaray'ın ali sami yen'de de oynaması sebebi ile biraz da olsa üstünlügü bulunuyordu. ancak rakip son 3 senenin makina düzeninde oynayan be$ikta$'ıydı! boru degil.

    muhte$em bir havada ali sami yen'de ahmet cakar 'ın yönettigi macta galatasaray alı$ık oldugu gibi yeni acıgın numaralıya bakan tünelinden sahaya kaptan yusuf'un önderliginde cıkarken, be$ikta$ taraftarının tıklım tıklım doldurdugu yeni acıgın kapalı tribün tarafındaki tünelden sahaya giri$ yaptı.

    kalli'nin sahaya cıkardıgı 11'de kalede mecburen hayro, geride stumpf, falko, yusuf, mert, orta sahada tugay, ugur, hamza, $evket ileride gütschow, ve hakan $ükür. gordon hocanın 11'inde kalede bako, geride recep, gökhan, ulvi ve kadir, rıza, sergen madida, mehmet, feyyaz, 11.? vardı. (metin sonradan girdi zaar)

    maca galatasaray o sezonki tüm be$ikta$ maclarında oldugu gibi süper ba$ladı, daha 5. dakika da kalli'nin adamı gütschow'un sol kanattan kestigi ortaya hakan'ın o sezon bir cok benzerini attıgı gibi altı pastan kalecinin tersine dogru yaptıgı plase durumu 1-0'a getiriyordu. bu hızla 2. golü arayan galatasaray golden 15 dakika sonra yani 20. dakika da rıza'nın nefis ara pasına madida ko$tu, pozisyonun gol pozisyonuyla alakası olmamasına ragmen hayrettin intihar komandosu gibi madida'nın üzerine atladı, doktor ahmet cakar'da affetmedi. feyyaz'ın muhte$em penaltısı ( ki hayrettin ters ayagında kalmı$, hic bir yere atlayamamı$tı) ile skor 1-1'e geldi.

    macın ikinci yarısında galatasaray belki de $ampiyon olma fırsatını yakaladı. yanılmıyorsam hakan'ın indirilmesiyle galatasaray penaltı kazandı. topun ba$ına o ana kadar galatasaray'da penaltı kacırmamı$ falko gecti. falko'nun penaltısını direk dibinde bako kontrol etti..
    bu penaltıdan sonra iki takımında macı kaybetmemek istememesi skorun 1-1'e kitlenmesine sebep oldu. ve mac 1-1 bitti. son hafta +2 averajlı galatasaray'ın 8 gollü galibiyetine be$ikta$'ın bir diger ankara takımı genclerbirligi'ne aldıgı galibiyet yetmemi$ ve galatasaray bir anlamda da 85 - 86'da be$ikta$'a averajla kaybettigi $ampiyonlugun rövan$ını alıyordu.
  • 30 mayis 1993 ankaragucu galatasaray macinı ve yine 30 mayıs 1993 beşiktaş gençlerbirliği maçını uzun uzun irdelemiş sözlükçüler tarafından unutulmuş halbuki malum sezonun en önemli mücadelesine sahne olmuş maçtır. maça galasaray o seneki 4 beşiktaş maçında da olduğu gibi iyi başlamış maçın 5. dakikasında öne geçmiş, sonrasında hayrettinin yarattığı penaltı ile kibar feyzonun vuruşu ile beşiktaş bereaberliği yakalamıştı. 2. yarıda -2 golluk averaj dezavantajından dolayı beşiktaş daha atak oynayan taraf olmuş, sergen muhteşem futboluna karşı gol kaydına muvaffak olamamıştı. sergen ve madida biraz şanslı olsalar beşiktaşın maçı alması işten bile sayılmazdı. ayrıca bu maç o seneki 4 derbi içinde beşiktaşın en iyi oyunu sergilediği maç olmuştur.
  • alper naber?

    alper'i biliyorsun, mahalleden arkadaş, 1 senedir 10 tane entry'i girip onay bekleyen çaylak olamadı, ikide bir entry gir çok komik, entry gir çok komik deyip duruyor, al sana entry, hatırlıyor musun 22 mayıs 1993'ü? ben hatırlıyorum;

    ilkokul bitiminde devlet parasız yatılı ve anadolu lisesi sınavlarına girilen yıllardır, 11 yaşında pipisinden haberi olmayan çocuk hayatını bu derece etkileyecek sınava neden sokulur orası tam bir muamma. normalde sınavlara annemle giderdik. babamla pek aramız olmadığından değil de babası ona öyle öğretmiş, çocuğu kucağına alıp sevmek ayıp demişler, onlar da buna harfiyen uymuşlar. sınav fatih'te bir okulda, altın boynuzdan görünen şekilli kilisenin hemen yanıbaşında. okulun ortasından yol geçiyor, çocuklar tenefüse çıktıklarında yoldan geçen okulun bahçesine giriyorlar. önce topkapı'ya sonra fatih'e gidiyoruz, karagümrük stadının üst taraflarında bir yerde. alper beşiktaşlı, babası fenerbahçeli, ben galatasaraylıyım babamın futbolla alakası ise şu;

    -bi gün aşağıda (sirkeci) berberde oturuyorum 2 tane gençten çocuk var biri traş oluyo, futboldan konuşuyolar, başladım anlatmaya, bunlar fitbolcu mu? anca paraya bakıyolar, meğersem onlar fenerli fitbolcuymuş, ben ne bileyim? gittikten sonra berber dedi "abi sen ne yaptın?"

    bu ahval ve şerait için fatih sokaklarında yürüyoruz, o gün galatasaray-beşiktaş maçı var, alper'in babası "dananın kuyruğu bugün kopuyor ha" dedi. ilk defa o zaman duydum bu deyimi, ne olduğunu düşündüm saf saf, sonra okula gittik. babamlar yol boyunca sigara içmemiş gibi okul bahçesine girer girmez sigara yakıyorlar. biz ise sonucu baştan belli olan, alper'in yırtıp attığı, evdekilere postada kayboldu dediği sınava giriyoruz.

    sınav çıkışı döner alıyor babamlar, yanında da kola, yürüye yürüye yemek zorunda kalıyoruz. alper'in kolasını babası tutuyor, ben ise utancımdan veremiyorum, zaten tek bağırsak ve çelimsiz bir çocuk olduğumdan yol boyunca zorlana zorlana yemeğe çalışıyorum tek elimle döneri. şimdi dönüp bakıyorum arkaya, ne döner var, ne sınav, ne de babam, sadece sigarası duruyor vitrinin içinde 3 dal.

    maç mı? berabere kaldık, keşke hep beraber kalabilseydik.
  • bu maçtan bir kaç gün önce muhteşem hafızam beni yanıltmıyorsa reha muhtarın trt'de sunduğu haber programına galatasaray adına adnan polat, beşiktaş adına da ihsan kalkavan asbaşkan sıfatıyla konuk olmuşlardı.
  • her iki takımın defans oyuncuları ali günçar ve mert korkmaz'ın 11 numaralı formayı giydikleri maç. http://mucahitsarnik.blogspot.com/…as-rekabeti.html
  • alp yalman'ın başkanlığı döneminde gerçekleşmiştir.

    (bkz: alp yalman/#46458673)
hesabın var mı? giriş yap