• tbmm'nin kurulus tarihi, cocuklar niye bayram ediyo orasi mechul..
  • çocuk bayramı kısmının son yıllarda daha bir öne çıkarılması ile, asıl önemi olan ulusal egemenlik kavramının unutturulmaya çalışıldığı günün kaynağı olan tarih.
  • türkiye büyük millet meclisi'nin, vatanı istiklâli, yüce hilafet ve saltanat makamlarının kurtarılması vazifeleri ile açıldığı tarihtir.
  • işte 23 nisan 1920 doğumlu hamide öztürk'ün ağzından 90 yıllık cumhuriyet tarihimiz. izleyiniz, izlettiriniz!

    (bkz: [http://www.youtube.com/watch?v=9mfvamhtawq http://www.youtube.com/watch?v=9mfvamhtawq])
  • ulusal egemenlik bayramidir. meclisin acildigi tarihi kutlamaktir asil amac.
    tabi bazi sorular da kafa kurcalamiyor degil. darbe donemlerinde ulusal egemenlik bayrami yerine cocuk bayramini kutlamislardir pasalar.
  • milli idare bilmem neyi bu derede kutlanırken, 17. türk devletini temelini atan ve bağımsızlık yolunda, -güncel terimle- milli iradeyi ayağa kaldıran en önemli gündür.

    bakmayın şimdilerde iyi ki izmir marşı'nı söylemiyorsunuz diyenlere en fazla 20 sene sonra onlar da bugünün nasıl bir önemli bir gün olduğunu anlayacak kapasiteye erecekler.
  • 23 nisan 1920 türkiye milli kurtuluş hareketi'nin kendi devletini kurduğu tarihtir. bu tarihte milli mücadele, artık bir halk hareketi olmaktan çıkmış,bir halk devletinin ekseni etrafında gelişmeye başlamıştır.

    aynı zamanda bu törene dini bir hava hakim olmuştur.
  • meclis açıldığında, türkiye’de işgalci olarak 38 bin ingiliz, 59 bin fransız, 17 bin italyan, 90 bin yunan askeri, güneyde 10 bin silahlı ermeni, kuzeyde 25 bin pontusçu rum vardı. bu sayılara doğudaki ermeni ordusu, batı anadolu’daki rum, ermeni ve müslüman çeteleri, işgalcilerle birlikte hareket eden kuvay-ı inzibatiye, anzavur kuvveti ve isyancılar dahil değildi. (kaynak: ibrahim artuç, kurtuluş savaşı’nın zorlu yılları, 1988, s.35.)

    "büyük millet meclisi’nin toplanmasını ve açılmasını sağlamaya çalıştığımız günlerde, bizi en çok uğraştıran; düzce, hendek, gerede gibi bolu bölgesindeki yerlerden başlayıp nallıhan, beypazarı üzerinden ankara’ya yaklaşacak gibi görünen gericilik ve isyan hareketleri olmuştur… bunun için meclis’in açılmasında acele ediyordum. nihayet gelebilmiş olan milletvekilleriyle yetinerek meclis’in, nisan’ın 23’ünde cuma günü açılmasına karar verdik."

    mustafa kemal atatürk, nutuk'ta o günlerden böyle bahseder. meclisi, tüm askeri ve sivil makamların bağlı olacağı en yüce kurum olarak görür. padişahta, tek kişide toplanan yetkileri meclis vasıtasıyla millete devredip, kul yerine bireyi ortaya çıkartır.

    meclis’in adı uzun tartışmalardan sonra, büyük millet meclisi olarak tespit edildi. türkiye büyük millet meclisi, 23 nisan 1920 cuma günü büyük bir törenle açıldı. önce hacıbayram’a gidildi, namaz kılındı, kurbanlar kesildi. meclisin dışında ve içinde dualar okundu. bildiğimiz dini törenlerin hepsi yapıldı. 24 nisan 1920 günü, mustafa kemal paşa yaptığı konuşmada, büyük millet meclisi’nin üstünde herhangi bir güç olmadığını kesin çizgilerle belirtti.

    istiklal savaşı, dünyadaki en meşru, en haklı, en kutsal savaşlardan biridir. gazi meclis, bu kutsal savaşı işgalci emperyalistlere ve içerideki hainlere karşı zaferle sonuçlandırmıştır. cumhuriyet'i kuran meclisle, atatürk’le ve onun silah arkadaşlarıyla sadece gurur duyulur. böyle bir kurucu meclise ve kurucu lidere sırtını çevirenler hiçbir zaman gün yüzü göremez.
hesabın var mı? giriş yap