• merhaba sözlük, bu başlığı hiçbir şeyin değişmeyeceğini, haksızlık yapanın yanına kâr kalmaya devam edeceğini bile bile açıyorum. bir de belki bu şirketin ucundan kıyısından geçmeyi düşünenler olur, bu başlığı görürler ilerde hatırlayıp uzak dururlar. benden kendilerine amme hizmeti.

    sakarya'nın hendek ilçesindeki yenimahalle bim mağazasında part-time sözleşmeli olarak 3 aydır çalışmaktaydım*. geçtiğimiz hafta online olarak iş güvenliği eğitimi alacağımız mağaza sorumlusu ve yardımcısı tarafından bizlere söylendi ve evde sisteme girip ayın 19'una kadar yapmamız istendi.

    ben de evde yapayım da aradan çıksın dedim, ancak sistem o kadar saçmaydı ki 2 satırlık yazı için slaytların her sayfası için ortalama 1 dakika bekletiyordu. yani oturup baştan sona yapayım desem rahat 6-7 saat harcamam lazım. sayfayı aşağı indirmek, yeni sekme açmak da mümkün değil çünkü beklemeye alıyor. benim de final haftam ve ek bir işim daha olduğu için bunu kesinlikle oturup da bitirecek vaktim olmadı.

    haliyle zamanında bitmediği için dün mağaza sorumlusu ofise çağırıp bana neden bitmediğini sordu, ben de vaktimin olmadığını, ancak zamana yayarak bitirebileceğimi söyledim. bu noktada sorumlunun tonu yükseldi ve bana bağırmaya başladı. bunun bir zorunluluk olduğunu, istenilen zamanda bitirmem gerektiğini, benim nasıl bir personel olduğumu falan filan diye bağırmaya başladı. ben de aynı tonda cevap olarak mesai saatleri dışarısındaki bir zaman diliminde iş ile ilgili yükümlülüklerim olmadığını, kimsenin bana bu yönde bir dayatma yapamayacağını söyledim.

    şirket istiyorsa yapmak zorundasın, başka şansın yok, yapmıyorsun demek ki bu iş sana göre değil, siktir git gibi ifadeler de kullandı. ben de haklı taraf ben olduğum için geri adım atmadım.

    madem çok önemli, hemen mesai saati içerisinde o gün ofiste bitirebileceğimi söyledim. ms de mesaimi onun için harcatmayacağını söyledi. ben de şirketin 5 saati kıymetli de benimki değil mi dedim?*

    karşılıklı diyaloglar bu bağlamda sürdü ve olay dün bu şekilde kapandı. bu sabah da bölge sorumlusu mağazaya gelerek benden savunma yazmamı istedi. ancak bu noktada belirteyim, olayın anlatmadığım bir yönü veya daha önceden yaşanmış bir problem yok. ben işini severek yapan, mağaza sorumlusu ve yardımcısı da dahil çalışma arkadaşlarıyla iyi anlaşan bir personeldim.

    neyse gelelim savunmama. olanı biteni eksiksiz yazarak sonuna "mesai saatleri dışında şirketin benden istediklerini bitirme süresinin benim tasarrufumda olabileceğini, aksini kabul etmeyeceğimi, ancak bu eğitim de dahil mesai saatleri içerisinde mağazada istenilen her şeyi eksiksiz yerine getireceğimi" belirttim.

    bölge sorumlusu savunmaya baktı, lafı eveledi geveledi, boyun eğmem gerektiğini, hiçbir yerin mükemmel olmadığını, işlerin böyle yürüdüğünü, aslında haklı olduğumu ama yapacak bir şey olmadığını*, eğer bana taviz verirse diğer personellerin de aynısını yapacağını ve savunmamı pazarlama müdürüne ileteceğini söyledi.

    sonuç olarak da bugün itibariyle işime son verildi. sebep ne peki? mesai saatleri dışarısında benden isteneni yerine getirmemem, mesai saatleri içerisinde yapmak istemem. bim'in çalışma şartlarına uymuyormuşum.

    eğer burada çalışmayı düşünüyorsanız, veya düşünen birini tanıyorsanız bu ve benzer şeyleri yaşayacağınızı bilerek girin. bu kan emici şirketin sattığı ürünlerin görece diğer firmalara göre ucuz olmasının temelinde böyle çalışanlarının iliğini kemiğini sömürmesi, hakkına tecavüz etmesi yatıyor.

    bu arada belirtmeden geçemeyeceğim, koskoca sakarya'daki bim personelleri arasında, bu saçmalığa itiraz eden bir ben çıkmışım. vallahi pes.

    edit: imlâ

    edit 2: bazı arkadaşlar eğitimi yapmayı reddettiğimi zannettiler sanırım. hayır, kesinlikle böyle bir şey yok. benim itiraz ettiğim nokta bu neden mesai saatleri içerisinde mağazada yapılmıyor? şirketin işi aksıyor da benimkisi aksamıyor mu? benim hayatım bim mi de ben ne derlerse yapacağım? biz karşılıklı bir sözleşme imzalayıp hangi koşullarda çalışacağım konusunda anlaşmışız. anlaşmadan cayan kim burada, ben mi bim mi? haklı olanın ben olduğumu düşünüyorsanız yok işler böyle yürüyor yok aksıyor vs. zırvalıklarına girmeye lüzum yok. hakkını savunan insanlar azınlıkta değil çoğunlukta olsaydı bugün çok başka şartlarda çalışıyor olurduk. kız arkadaşım colins'te çalışıyor ve onların eğitimleri mesai saatleri içerisinde ofiste online olarak veriliyor. ben buna rağmen evden yapmayı kabul edip zamana yayacağımı söyledim. bırakın da iş dışındaki vaktimi nasıl kullanacağımın tasarrufu bende kalsın.

    edit 3: bu arada belirteyim, bu şirket her mağazasının kasasında kuran-ı kerim bulundurmakla övünür. komediye bakar mısınız?

    edit 4: birçok hukukçu mesaj atıp kesinlikle dava açmam gerektiğini söyledi. ben de dava açmaya karar verdim arkadaşlar. yazdığınız entiriler, attığınız destek mesajları için hepinize tek tek canı gönülden teşekkür ederim. biz azınlıktayız biliyorum ama bizim gibi insanlar seslerini yükseltip bu sömürü düzenine baş kaldırdığı müddetçe sessiz yığınlara da emsal olup cesaret verecek. bana küfür edip işten kovan bim'in mağaza ve bölge sorumlusu, kimin dahili varsa mahkemede hesabını verecek. bir yazar galiptir bu yolda mağlup diye moral/destek vermiş. ne de güzel söylemiş, var olun.

    `ayrıca iş sağlığı ve güvenliği kanununun çalışanların eğitimi başlıklı 17. maddesinin 7. fıkrası;

    (7) bu madde kapsamında verilecek eğitimin maliyeti çalışanlara yansıtılamaz. eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır. eğitim sürelerinin haftalık çalışma süresinin üzerinde olması hâlinde, bu süreler fazla sürelerle çalışma veya fazla çalışma olarak değerlendirilir.`
  • bazı değerleri ön plana çıkararak kendini konumlandıran marketin o ortaya koyduğu değerlerin belki de en önemlisi olan kul hakkına bakış açısını gösteren rezalet
  • bu denli büyümelerinde çalışanın emeği büyük. yazıklar olsun. kim ki kul hakkını gasbediyor ise on yerinden çıksın. işçi demek tasmasını çektiğiniz anda yola girecek bir köpek değildir. siz ısırmaya alışmış bir cins olabilirsiniz lakin işçiler sizle aynı familyadan değil bilin istedim.
  • iş hayatına hoşgeldin delikanlı dediğim rezalettir.

    mantık olarak doğru, şirketin senden istediği bir şeyi mesai saati içinde yapman gerek fazlasını isteyemez. lakin eğitimler için durum o değil, online eğitimler için ise hiç değil. şirketin sana karşı sorumlulukları artıyor ama senin bunu mesai saatim, mesai yerim değil diyerek red etmen yok.

    senin bölge müdürün işi bilmiyormuş sana lafı evelemiş, gevelemiş haklısın ama şöyle böyle demiş. neyse ben örnek teşkil etmesin diye burdan yazmayacağım lakin seni işten çıkarması için ayrı bir koz daha varmış elinde.

    ayrıca iş güvenliği gibi bir eğitim olmasını da geçtim, şirketin verdiği eğitimi; 2 satır sikko bir eğitim, benim daha önemli işlerim var sikerler diyen bir personelle ben de çalışmazdım.

    işte bunlar hep tecrübe oluyor, geçmiş olsun.

    edit: evet ilk selamimi, ama evropada isler oyle degil, siz kolelige devam amk salaklari minvalinde, avrupanin dort bir yanindan ulasan kah gurbetci attirmiklarina, avrupada calisiyor olmakla gectim calismayi avrupada yasiyor olmakla sinif atladigini zanneden lümpen güruhuna yolluyorum.

    ikinci selamımı "neymiş o koz" diye merak edenlere yolluyor ve malesef uzulerek paylasamayacagimi soyluyorum.

    üçünü selamimi da yol yordam bilmez, is kanun bilmez diye mesaj atanlara, turkiye'nin en buyuk firmalarindan birinde, departman muduru ve departman sefini, mobing sebebi ile başka bir şehire gonderme davasini kazanmis biri olarak, turkiyede mobing davalari sayili ve suresi uzun iken bunu 1 ayda sirketin avukatlari, mudurleri, baskanlari ile istisare ede ede, iscinin hakkini kafalarina çaka çaka 1 ayda yapmis olmam sebebi ile o guzel gotune guvenip de bos mesaj atanlara yolluyorum.

    edit 2: arkadaslar izin gunu egitim olmaz vb. calisma programinda egitim oldugu gun e.i gozukur yani egitim izini. ayrica bordroda egitim aldiginiz gun egitim ucreti diye yazar, bilmeyen ik departmani isletmez bordroya duz maas yazar.

    ayrica izin gunu egitim yaparsaniz, online egitim yaparsaniz, sistemden izin gununuzde gecirdiginiz zaman tespit edilir, toplamda 4 saate ulasinca yarim gun, 8 saate ulasinca 1 gun alacak izin hakkiniz olur.

    calisma saatiniz hesaplanirken sabah 9 aksam 5 etti 8 saat der gecersiniz. lakin mahkemelik bir isiniz olunca onunuze kayit gelince bir bakarsiniz calisma saatiniz 6 bucuk - 7 saat arasi. e nereye gitti benim 1 saatim? yemek ve cay molasi diye devlet aldi sizden is verene verdi.

    izin gununuz icin de 7 gunde bir kez 24 saat kesintisiz, iki mesai arasi 11 saat kesintisiz dinlenmeniz goz onune aliniyor. yani sen isten ciktin 2 saat gidis 2 saat gelis 4 saatim zaten serviste gecti ben 7 saat dinlendim diyemiyorsun. yani her kanunu bire bir kagitta yazdigi gibi degerlendiremiyoruz degil mi, bunlar da faktor degil mi herbokolog arkadaslar.

    edit üj: 12 saat degil 11 saate dusurmusler iki vardiya arasi dinlenme saatini, duzeltildi.
  • ms. söylemiş sana. "maalesef işler böyle yürüyor" evet ms. haklı. sende haklısın. bim zaten haklı(!) eee! herkes haklı olunca olması gereken olmuş.

    geçmiş olsun.
    10/10 rezalettir.
  • açılın iş güvenliği uzmanıyım.
    personel kesinlikle haklı. iş güvenliği eğitimleri çalışma saatinden sayılır.
    (ara not: iş güvenliği eğitimleri belli saat sürmesi gerekliliği olduğu için öyle yaya yaya yapmışlardır eğitimi)
    bu nedenle o eğitimleri evde yapacaksın deme lüksüne sahip değiller.
    usulsüz olarak iş akdi feshedilmiş. ise iade davası açması taraftarıyım.
    edit: 3 aylık çalışan olduğunu belirtmiş, o kısma dikkat etmemiştim maalesef ise iade davası açamaz ama bu iş güvenliği eğitimlerinin çalışma saatinden sayılacağı gerçeğini değiştirmeyecektir. (kanunda geçiyor bu şekilde)
  • iş güvenliği eğitimi vereceksen kurum içinde, mesai saatlerinde ver. akşam evine giden adama iş kilitlemeye ne hakkın var?

    üstelik sistem kötü, yavaş, personel de sadece zamana ihtiyacı olduğunu söylüyor.

    gencecik öğrencileri bim'e muhtaç eden sisteme sokayım son olarak.
  • bim'e girersem bir daha iki olsun.

    rezalet gibi rezalet.

    puanım 10/10
  • kârını artırmak için koca mağazayı 2+2 toplam 4 kişiyle döndüren (bu dört kişi genelde gün ortasında beraber çalışır, sabah ve akşam bütün yükü iki kişi çeker) hem kasaya, hem reyona, hem depoya aynı elemanları koşturan mağazanın çalışma saatlerinde verilmesi gereken iş güvenliği eğitimini dahi sosyal hayatından çalmak istemesi durumu. başlık sahibi haklı ama ülkemizde maalesef haklılar kazanamıyor.
  • is güvenligi eğitimine katılmak zorunludur bu bir amma ve lakin bu eğitimler de iş saatinden sayılır bu da iki.
hesabın var mı? giriş yap