• türkiye cumhuriyeti devleti'nin sağlık bakanı fahrettin koca'nın açıklamasıyla vuku bulandır.

    bu böyle olmayacak sayın koca, dün zaten virüsle ilgili "tüm türkiye'ye yayıldığını söyleyebilirim" demiştiniz. gerçek sayıyı verin de hepimiz rahatlayalım, böyle günden güne alıştıra alıştıra söyler gibi yapıyorsunuz, olmuyor.

    10.000 vakamız var, 100 tane can kaybımız var diyin de işin aslını bilelim. hem belki halkımız o zaman daha dikkatli olur.

    edit: bazı yazarlar açıklanan sayının doğru olmadığıyla ilgili yazdıklarıma kızıp haysiyetime kadar küfür ve hakaret etmişler. testler ve sonuçlar günlük olarak geliyor, bakan da bunları günlük olarak her akşam açıklıyor, bunu ben de biliyorum. o böyle açıkladığı için biliyorum. fakat sayının gerçek olmadığını düşünmemin sebebi, sizin de hatırlayabileceğiniz üzre 18 mart günü bakan tarafından kamuoyuna açıklanan vaka sayısı 191 iken, doktor (bkz: güle çınar)'ın hizmetiçi eğitimde belirttiği vaka sayısının binleri bulduğu yönündeydi. o eğitimin üzerinden bir hafta geçti ve bugün itibariyle 1872'leri konuşuyoruz. durum böyle olunca da açıklanan sayının gerçek vaka sayısını yansıtmadığını düşünüyorum doğal olarak. test yapılmamış, teşhis konulmamış, hastalığı ayakta geçirenler olabilir. fakat açıklanabilsin veya kasten açıklanmıyor olsun, bu durum vaka sayısının 1872 olmadığı gerçeğini değiştirmeyecek. umarım anlatabilmişimdir. yani 2-4k arasında test yapılıp günden güne artış oranı düşüyor diye sevinmek bence çok mantıklı değil. zira yapılan toplam test sayısı düşük olduğundan otomatikman vaka sayısı da düşük oluyor. istanbul'un nüfusu 16 milyon, türkiye'nin nüfusu yaklaşık 81 milyon, hatırlatırım.
  • sağlık çalışanları arasında bu virüsün ocak ayından itibaren türkiye'de olduğu ve can kayıplarına neden olduğu bilgisi dolaşıyor. sağlık bakanının ilk vaka açıklamasından önce de atipik viral pnömonilerde artış vardı. çalıştığım hastaneden örnek vereyim; şu an tüm hastalara pcr ile tanı koymuyoruz neden? çünkü yeterli değil. sürüntü alınan hastalardan da cevap en erken 2 gün sonrasında gelmekte akciğer tomografisi ile %90 doğrulukta tanı koyuyoruz ve bu şekilde hastaların yatışını yapıyoruz. 100 kadar hasta varsa kaç test yapılabiliyor dersiniz? sizlere önerim , sokağa çıkmayın . herkes bunu söylüyor biliyorum ancak bilinenden çok daha yaygın şu an ülkemizde. italya gibi olur muyuz bilmiyorum ancak olayın yeni farkına varıldı ve üzülerek söylüyorum ki nisan ayının ülkemiz için zorlu olacağı düşüncesindeyim.
    düzenleme:
    -çok fazla mesaj alıyorum, işbu entry kişisel görüş paylaşımıdır. niyetim panik yaratmak değil yalnızca insanlar daha tedbirli olmalı , zaruri olmadıkça sokağa çıkmamalı. çok zorunda olmadıkça hastanelere özellikle acil servislere başvurmamalı.
    -ocak ayına gelince söylentilere dayanmakta, elimde size bunu kanıtlayacak bilimsel veriler yok. bir yazar arkadaşımızın belirttiği gibi o dönemde influenza (grip) salgını ve onun neden olduğu pnömoniler vardı.
  • masadan birer birer eksiliyoruz.. korkuyoruz ama önlem almaya devam edeceğiz evde kalacağız.

    başka bir seçeneğimiz yok.
  • gün gectikce rakam baska boyutlara cıkacak gibi duruyor. sokağa cıkma yasagı gelmesi lazım.

    insanlara deniliyor ki evden çıkmayın, tamam herkes evde kalsın. bu insanlar nasıl fatura ödeyecek? ne yiyecek ne icecek? bir cok cafe, spor salonları, lokantalar, mağazalar kapandı kaçı maaş ödüyor mesela? part time calısan tonla insan var avm’de kacına şirketi şu an calısmadıgı saatlerin maasını ödeyecek? okul taksitini kendi calıstıgı kazandıgı parayla ödeyen binlerce genc var! dua hepimiz ediyoruz, cogumuzun annesi babası vs. dua ediyor. bize somut çözümler lazım! insanlar evde kalsın ama maddi olarak devlet her şeyi karsılaması lazım.
  • neden test sayısı hala 3-4k bandında seyrediyor?
    15-20 k'lara gelmeden peak yapamayacağız.
  • üst edit:hayatımız truman show'a döndü.
    -sabah uyanıp çin'deki vaka ve ölüm sayısına bakıyorum.
    -gündüz ispanya ve iran açıklanıyor.
    -akşam italya' dan gelen haberle kahroluyorum.
    -gece sağlık bakanının atacağı tweet'i bekliyor ve üzüntüm biraz daha artıyor.
    -sonra tv 'de coronavirüsle ilgili tartışma programlarımı izleyip iyice kafayı yiyorum.
    -gece yarısı 1-2 gibi yatış (tabi uyku tutarsa)

    allah'ım bu kâbus ne zaman bitecek.
    vaka:1872 ölüm:44
  • şeffaf olmayan bilgiler ile karşı karşıyayız yine. ileri yaş dediğiniz yaş kaç? diğer hastalar kaç yaşında? yaş ortalaması nedir?
  • 50 bin test geldiyse niye halen günlük 3 binin üzerinde test yapamıyoruz?

    mesajlardan dolayı zorunlu edit:
    - test sayısı 3952.
    evet bende biliyorum. ama 4 bin bile değil matematik yalan söylemez.
    - sokaktan geçene mi test yapsınlar ?
    erken tani hayat kurtarır yurt disi temasi olan 400 bin kisi geldi biz daha 21 bin umreci sayısı kadar test yapmadık toplamda!
    - testler daha yeni geldi hepsini bir günde mi yapsınlar?
    500 bin testi amerikaya satmasaydık!
  • inandırıcı değil.
  • artış hızının azalması kötünün iyisidir. inşallah yeneceğiz. lütfen zorunluluk dışında evde kalmaya devam edelim.
hesabın var mı? giriş yap